Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

pátek 4. 12. 1936

Narodil se útočník Josef Píša

4. prosince 1936 se narodil útočník Josef Píša. Ve Slavii hrával v letech 1965 až 1967. Josef Píša přišel do Slavie z Bohemky (ČKD Praha) na jaře 1965 poté, co si odpykal disciplinární trest za ohlášení dvojího přestupu: do Slavie i do Sparty. Střelec první branky sešívaných v legendárním 163. derby mezi Spartou a Slavií, které sledovalo rekordních 50 150 diváků. Ačkoliv červenobílý dres oblékal tři roky, nedočkal se v něm prvenství ani v ligové, ani v pohárové soutěži. Celkem si připsal ve Slavii 140 utkání, ve kterých vstřelil 75 branek. V lize zasáhl do 58 zápasů a vstřelil 24 branek. Originální dres Josefa Píši z podzimu 1965 je vystaven v muzeu Slavie. Právě branky Josefa Píši výraznou měrou pomohly opětovnému návratu Slavie zpět do první ligy.

Byla to velká sláva. Začínal rok 1965. Druholigová Slavie představila na hřišti Čechie Karlín v přátelském zápase s dorosteneckou reprezentací nově získané útočné trio Veselý – Kadraba – Píša. Červenobílí vyhráli jasně 5:0, odchovanec „Franta“ Veselý dosáhl hattricku a fanoušci byli nadšeni a věřili: s tímto útokem se do I. ligy vrátíme!

Stalo se tak. Dvojice střelců Kadraba – Píša dávala rok co rok 25 gólů a dovedla Slavii spolu s ostatními zkušenými (především s Lálou, Hildebrandtem, Nepomuckým či Šindelářem) až na ligovou špičku. Píša přiznával, že právě na konci kariéry v Edenu prožíval své nejlepší fotbalové chvíle.

Do Slavie přišel jako zralý hráč ve 29 letech. Ligu hrál od vojny v Rudé hvězdě Brno, rok odehrál v mateřském Spartaku Ústí nad Labem a při jeho sestupu se přestěhoval do dresu Bohemians. Odehrál tak 120 zápasů. Zahrál si i kvalifikaci na olympijské hry 1964, ale při sestupu zelenobílých nezaváhal, chtěl hrát ligu. Dával góly a rval se. Nezapomenutelné jsou okamžiky z derby proti Spartě, kdy se na trávník vrátil s ovázanou hlavou a ještě na něj byla penalta vedoucí k vyrovnání na 1:1 (na jaře 1966 v Edenu). Stal se nepřehlédnutelnou postavou v dresu číslo 10 a po řadě krásných zápasů se loučil (v prosinci 1967 v Hong-Kongu) na zájezdu označeném jako „Cesta kolem světa“.

Jeho bilance v červenobílých barvách: za tři kalendářní roky 1965 až 1967 odehrál ve II. lize 15 zápasů a dal 10 gólů a v nejvyšší soutěži 46 zápasů a 17 gólů. Po kariéře ještě odehrál 9 zápasů za starou gardu Slavie a dal za ni 7 gólů (vždy v útočném triu Hemele – Bican – Píša).

Více