Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

úterý 14. 2. 1905

Madden podepsal smlouvu se Slavií

14. února 1905 podepsal J. W. Madden s SK Slavia smlouvu a stal se prvním profesionálním trenérem. Fotbalisty v červenobílých dresech vedl neuvěřitelných 25 let. S trenérskou prací se rozloučil 4. června 1930, kdy Slavia v posledním ligovém kole vyhrála nad Spartou 3:2 a neporažena obhájila mistrovský titul z předchozí sezony. 

Fotbalová SK Slavia získala a podepsala smlouvu s prvním profesionálním trenérem české fotbalové historie. John William Madden vedl patnáct let útok slavného Celtic FC. Dokonce ho i trénoval, a přesto se usadil v Prazeve službách klubu SK Slavia. V té době nejlepšího v zemích Koruny české. Ve Slavii vedl první mužstvo celé dlouhé čtvrtstoletí (1905 -1930). Dokázal z ní vytvořit jeden z nejlepších klubů kontinentu. Vyžadoval odpovědný přístup ke hře, správnou životosprávu, poctivost v tréninku a pokroky v gymnastické obratnosti a atletických přednostech. Se Slavií vyhrál všechny vypsané domácí pohárové trofeje. S devíti hráči Slavie v sestavě dokázal získat v roce 1911 pro Čechy titul amatérských mistrů Evropy. Skončil v létě 1930. Slavia vyhrála ligu bez ztráty jediného bodu. 

neděle 14. 2. 1926

Výhra 6:1 nad Slavojem Žižkov

14. února 1926 vyhrála Slavia ligové utkání nad Slavojem Žižkov 6:1. Dvakrát se do sítě soupeře trefili Puč a Šoltys, po jedné brance přidali Kratochvíl s Čapkem. Sestavu doplňovali Plánička – Nytl, Čtyřoký – Vodička, Pleticha, Kuchař a Silný. Trenérem byl J. W. Madden.