Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 10. 10. 1920

Výhra Slavie ve čtvrtfinále Středočeského poháru

10. října 1920 vyhrála Slavia čtvrtfinále Středočeského poháru nad SK Meteor Praha VIII. 5:1. Čtyři branky vstřelil Čipera, jednu Vaník. Jejich spoluhráči byli Beránek – Ráca, Nytl – Janák, Výravský, Kovařovic – Válek, Čapek a Prošek. Trenérem byl J. W. Madden.

Více
středa 10. 10. 1973

Narozeniny slaví záložník Jiří Skála

10. října 1973 se narodil záložník Jiří Skála. V letech 1998 až 2001 sehrál ve Slavii 139 zápasů a vstřelil 12 branek. V červenobílém dresu vyhrál Pohár ČMFS v sezoně 1998/1999.

Více
čtvrtek 10. 10. 1935

Slavia poprvé večer za umělého osvětlení

10. října 1935 hráli fotbalisté Slavie poprvé za umělého osvětlení. Bylo to na Masarykově stadionu na Strahově v zápase s maďarským celkem Újpest FC. Slavia vyhrála 4:1. O „testování“ takového zařízení byla požádána Slavia a byl jí fotbalovým svazem za tím účelem sjednán zahraniční soupeř. Průběh zápasu byl označen za ryze přátelský a maďarský soupeř tu byl (podle pražského tisku) jen „na výletě“. Vůbec první gól (historický „pod světly“) zaznamenal Vojta Bradáč. Hodnocení události? Hodně rozpačité. Hrálo se pozdě. Ve všední den od osmi hodin večer, proto přišly jen 4 tisícovky diváků a zápasu chyběla atmosféra. Soupeři neměli „pod světly“ možnost absolvovat „alespoň poločas tréninku“ (podle střelce gólu Bradáče), všechna místa na hřišti nebyla stejnoměrně osvětlena (podle Daučíka), centry na hlavičkující útočníky neměly cenu, „nešlo koukat do světel“ (podle Vodičky) a hráči v poli se chovali jinak než za běžného denního světla (podle kapitána Pláničky). Sestava: Plánička – Pech, Daučík – Vodička, Šimperský, Krčil – Junek, Sobotka, V. Bradáč, Kopecký, Puč. Branky: V. Bradáč, Kopecký, Sobotka, Puč. Pořadatelem zápasu byla (na přání fotbalového svazu) Slavia. Ani klub nebyl spokojen. Ze Strahova „to bylo daleko k tramvaji a Dopravní podnik ani nepřipravil posily“. Diváci i samotní aktéři se těžko a pozdě dostávali domů. Častěji se v Československu začalo hrát za umělého osvětlení až ve druhé polovině šedesátých let. Nový domov Slavie v Edenu byl vybaven umělým osvětlením teprve v červenci 1974.

Více