Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 5. 10. 1924

Slavia vyhrála derby 2:1, přišlo téměř 29 tisíc diváků

5. října 1924 vyhrála Slavia mistrovské derby se Spartou 2:1. Branky vstřelili Dobiáš a Kratochvíl. Sestava: Štaplík – Kummermann, Seifert – Kuchař, Pleticha, Hliňák – Dobiáš, Štapl, Silný, Šoltys a Kratochvíl. Derby na hřišti Sparty vidělo 28 500 diváků. Trenér: J. W. Madden. Šlo o poslední mistrovské utkání před založením profesionální ligy.

Více
pondělí 5. 10. 1936

Narodil se prezident Václav Havel

5. října 1936 se narodil prezident Václav Havel. Dramatik, esejista, disident a kritik komunistického režimu, později politik a státník byl příznivcem červenobílých barev.

„Už po válce mi Slavia byla nejsympatičtější, nevím přesně, čím to bylo, možná těmi jejími netradičními dresy. Jsem rád, že po tolika letech zase získala titul. Ten, jak známo, v minulé epoše získávaly protěžovanější kluby,“ prohlásil, když zavítal mezi slávisty na Žofín na oslavy mistrovského titulu a postupu do semifinále Poháru UEFA v sezoně 1995/96.

Václav Havel byl devátým a posledním prezidentem Československa (1989–1992) a prvním prezidentem České republiky (1993–2003). Václav Havel působil v 60. letech 20. století v Divadle Na zábradlí, kde jej také proslavily hry Zahradní slavnost (1963) a Vyrozumění (1965). V době kolem pražského jara se zapojil do politické diskuze a prosazoval zavedení demokratické společnosti. Po násilném potlačení reforem vojenskou invazí států Varšavské smlouvy měl zákaz publikovat a stal se jedním z disidentů a kritiků tehdejšího normalizačního režimu. Vystupoval na obranu politických vězňů a stal se spoluzakladatelem a jedním z prvních mluvčích občanské iniciativy za dodržování lidských práv Charta 77. To upevnilo jeho mezinárodní prestiž, ale také mu vyneslo celkem asi pět let věznění.

Po vypuknutí sametové revoluce v listopadu 1989 se stal jedním ze spoluzakladatelů protikomunistického hnutí Občanské fórum a jako jeho kandidát byl 29. prosince 1989 zvolen prezidentem Československa. Měl zásadní vliv na směřování země k parlamentní demokracii a zapojení do politických struktur západní civilizace.

V roce 1992 se mu však nepodařilo zabránit rozpadu československého státu na dvě samostatné republiky: Českou a Slovenskou. Od roku 1993 byl po dvě funkční období prezidentem České republiky. Jako prezident vyvedl Československo z Varšavské smlouvy (1. července 1991) a výrazně přispěl ke vstupu nástupnické České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) v roce 1999.

Výrazně prosazoval také přijetí země do Evropské unie, uskutečněné v roce 2004, po jeho odchodu z funkce prezidenta.

Václav Havel zemřel 18. prosince 2011. 

Více