Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

čtvrtek 9. 2. 1905

Narodil se Josef Kratochvíl

9. února 1905 se narodil Josef Kratochvíl (na fotografii uprostřed). Byl mistrem ligy se Slavií v letech 1925, 1929 a 1930. V jejím dresu vstřelil v 77 ligových zápasech 27 gólů. Patřil k oporám Slavie ve Středoevropském poháru, ve kterém ve dvanácti zápasech zaznamenal 5 branek.

pátek 9. 2. 1912

Narodil se Rudolf Vytlačil

9. února 1912 se narodil Rudolf Vytlačil (na fotografii vpravo). Vynikající, technicky znamenitě vybavený křídelní útočník. Vítěz Středoevropského poháru z roku 1938. V odvetném utkání v Budapešti vstřelil první gól Slavie, na druhý přihrál Šimůnkovi. Bývalý hráč Slavie dovedl jako úspěšný trenér Československo do finále mistrovství světa (1962) i Olympijských her (1964).

pondělí 9. 2. 1931

Jiří Nedvídek slaví narozeniny

9. února 1931 se narodil Jiří Nedvídek (na fotografii uprostřed). V klubové ročence ho můžeme nalézt už na fotografii v roce 1946. Tehdy skvělá žákovská garnitura obstarávala na Spartě předzápas duelu Československo – Jugoslávie.

Jiří Nedvídek působil na trávníku celou kariéru naprosto nekonfliktně. Věnoval se hře, tvořil, vymýšlel a byl naprosto nezištný v přihrávkách. Internacionál Antonín Puč o něm jednou na tribuně vyslovil nečekaný, ale přiléhavý soud: „Jirka dělá dojem, že je to arbitr fotbalové elegance. Hezky se na něj kouká, ať to mydlíme se Spartou, anebo proti nám hrajou třeba Brazilci. On ten svůj glanc drží pořád.“ To asi potvrdí každý, kdo je pamětníkem Nedvídkova působení v sešívaném dresu.

V A-týmu Slavie působil Jiří Nedvídek v letech 1957 až 1961. V červenobílém dresu odehrál 217 zápasů, z toho 74 ligových. Slavii zůstal věrný po celou svou fotbalovou kariéru kromě období povinné vojenské služby, kdy hrál v Červené hviezdě Bratislava.

Nejtěžší chvíle v klubu zažil jako trenér. V rozehraném podzimu 1968 převzal rozhárané mužstvo v rozháraném oddílu na posledním místě v lize. Dorosteneckou šatnu vyměnil za ligovou, ze které před sedmi roky odešel jako hráč.

Cíl pro jaro byl jediný: záchrana. První nový hráč, kterého přijímal, byl tehdy dorostenecký reprezentant Dušan Herda. Mladý hráč před vojnou.

„Pro mne je to velký klubista, podobně jako Puč, Bican, Plánička nebo Franta Veselý. Na prvním soustředění mě dal na pokoj k brankáři Jirkovi Voštovi. Ačkoli jsme se na hřišti škorpili, byli z nás velcí přátelé. Nijak mě ale nesvazoval přílišnými trenérskými pokyny. Těžký úvod venku jsem nehrál, ale během sezony už jsem patřil na levém křídle do základu. Já jsem byl vedle Hildebrandta, Nepomuckého či Knesla v jiném světě než dosud. Z tribun nás hnaly dopředu známé slávistické osobnosti. Martin Růžek, Milan Neděla, Karel, Effa, Standa Procházka. Nešlo selhat. Zachránili jsme se a po posledním zápase jsme všichni šli na zaplacené představení do divadla v Karlíně, kde nás vlídně přijal Láďa Županič. Jirka Nedvídek, už řadu let si tykáme, ten mě přivedl do velkého fotbalu a svým vedením mi pomohl k tomu, abych se v něm natrvalo udržel. Budu mu vždycky projevovat úctu. Je to skvělý člověk a na úrovni. A já si můžu dovolit, abych ho na oko pozlobil. Říkám, Jirko víš na tom prvním soustředění v Krkonoších, jak jsme hráli o záchranu, co byla tvá poslední slova před večerkou? Mladí dvě deci a staří, co vydrží! Jedním slovem báječný člověk a oddaný slávista,“ vzpomíná na Jiřího Nedvídka Dušan Herda.

Spoustu zápasů odkopal Jiří Nedvídek ve Staré gardě Slavie (1966 až 1983). A to už byl i uznávaným amatérským fotografem. Je autorem nepřeberné řady fotek, co patří do pokladnice významné historie klubu. Ta nejslavnější je z léta 1967 a je na ní nezapomenutelná dvojice Josef Bican a Vlasta Kopecký. Šlo o jeden z posledních dohraných zápasů Vlasty Kopeckého ve slávistickém dresu.

Jiří Nedvídek vždy byl a stále je vítaným partnerem i v odborných debatách. Řadu let působil jako zkušený trenér především pro mladší generace. V superlativech se vyjadřují o jeho radách a názorech na hru, výběr hráčů a vztahy v klubu například Miroslav Beránek nebo Jan Říčka. Měl vždycky rozhled a vyznačoval se ochotou o své poznatky a pravdy se dělit.

Jiří Nedvídek je nejstarším žijícím ligovým hráčem Slavie. Těší se velké úctě. Je to klasický slávista: inteligentní, družný, obětavý, a jak by řekl František Plánička, taky umí kopat.

Jiří Nedvídek

  • Žák, dorostenec a junior Slavie 1945 až 1954
  • Liga na vojně v ČH Bratislava 1955/1956
  • 1957 až 1961 liga v dresu Slavie
  • 1961 až 1968 trenér mládeže Slavie (od žáků po ligový dorost)
  • 1968/1969 trenér I. liga
  • Stará garda Slavie od roku 1965
  • Celoživotní amatérský fotograf
čtvrtek 9. 2. 1967

Luděk Klusáček slaví narozeniny

9. února 1967 se narodil Luděk Klusáček, který barvy Slavie hájil v letech 1987 až 1991. Ve Slavii odehrál 136 zápasů.