Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

úterý 8. 8. 1950

Narodil se obránce Miroslav Pauřík

8. srpna 1950 se narodil pravý obránce Miroslav Pauřík. V letech 1976 až 1983 sehrál v červenobílém dresu 421 utkání, z toho 179 ligových. Za každého stavu vždy bojoval naplno, nevypustil žádný zápas. Československo reprezentoval čtyřikrát.

Byl červenec 1976 a tribuny jásaly. Slavia zahajovala novou sezonu přátelským zápasem s druholigovým Bohumínem. Klub odměňoval a oslavoval čerstvé mistry Evropy z Bělehradu Františka Veselého, Dušana Herdu a Pavla Biroše, potlesk slyšela i nová posila Rudolf Svoboda, zářivá hvězda z Jablonce. Zápas Slavia vyhrála jasně 6:1, ale komentáře z něj měly překvapivé motto: mužem zápasu byl pravý obránce Miroslav Pauřík získaný z Třince. 

Miroslav Pauřík byl opravdovou kometou a hned v prvním ligovém ročníku zaujal i stavitele reprezentace, což bylo v porovnání s dosavadními „evropskými mistry“ Pivarníkem a Dobiášem vskutku nečekané. A hodnotné. Od dob Jany Lály jsme na tomto kraji obrany neměli takovou jistotu.

Tento muž odehrál 4 oficiální zápasy za ČSSR, stejně tolik startů má ve slávistickém dresu v Poháru UEFA a může jen litovat, že převážnou část kariéry nehrály červenobílé barvy na domácím výsluní. Končil, spolu s nerozlučným „parťákem“ z obrany Karlem Nachtmanem, na konci ročníku 1982/1983. Ještě ve 20. kole hrála Slavia se sousední Bohemkou 2:2 a sahala po titulu. Finiš se nepovedl. Bohemka získala titul a Slavii patřila až šestá příčka. Miroslav Pauřík, jak v klidu přišel, tak i odešel. Do divizních Uhelných skladů. Tam ještě řadu let poskytoval své spolehlivé služby. Jako hráč, hrající trenér a nakonec trenér. Když hrával v Edenu, měl pověst „spolehlivého rychlíku“. Stovku zaběhl za rovných jedenáct.

úterý 8. 8. 1978

Narozniny slaví obránce František Dřížďal

8. srpna 1978 se narodil obránce František Dřížďal. V červenobílém dresu odehrál během let 2007 až 2009 celkem 43 zápasů. Se Slavií oslavil postup do základní skupiny Ligy mistrů UEFA (2007/2008)) a dva mistrovské tituly 2007/2008 a 2008/2009.

středa 8. 8. 2007

V odvetě 2. předkola LM porazila Slavia Žilinu na penalty

8. srpna 2007 se na Strahově hrála odveta 2. předkola ligy mistrů UEFA. Slavia vyřadila MŠK Žilinu až v penaltovém rozstřelu, který vyhrála 4:3. Sestava: Vaniak – Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal – Kalivoda (96. Volešák), Tavares, Šmicer (79. Švec), Janda – Šenkeřík (70. Necid ), Vlček. Až nervydrásající penaltový rozstřel rozhodl o tom, že do třetího předkola Ligy mistrů postoupila Slavia. Rozhodující penaltu proměnil kapitán Stanislav Vlček. Po remíze 0:0, kdy Slavia měla po celou dobu převahu, rozhodly penalty. Po pěti kopech byl stav tři tři, branky Slavie dali Tavares, Krajčík, Necid, nedali Suchý a Volešák. Rozhodující dal Standa Vlček, po něm neproměnil Vomáčka. „Chtěl bych poděkovat našim fanouškům, kteří v závěrečném penaltovém rozstřelu sehráli velice důležitou roli," uvedl po utkání trenér Slavie Karel Jarolím. „Výsledek ze Žiliny byl ošemetný, nechtěli jsme nechat souboj dojít až k penaltám, měli jsme dostatek šancí rozhodnout dřív, to se nám bohužel nepodařilo," dodal trenér sešívaných. Na Strahov dorazilo 11 222 fanoušků.