Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

sobota 31. 7. 1943

Narodil se spolehlivý středopolař Bedřich Tesař

31. července 1943 se narodil záložník Bedřich Tesař. Kromě vojny v Dukle kopal ligu výhradně za Slavii. Původně hráč rezervy trpělivě čekal na svoji šanci, kterou v A-týmu od trenéra Františka Ipsera skutečně dostal. Spolehlivý středopolař a bojovník odehrál v letech 1963 až 1971 ve Slavii 388 utkání (z toho 157 ligových), ve kterých vstřelil 40 branek.

Není spravedlivé, že se tomuto odchovanci Slavie (začínal v žácích Emila Seiferta už v roce 1953 jako desetiletý) připomíná v první řadě jen neproměněná penalta v posledním kole ligového ročníku 1965/66 s Interem Bratislava. Ve Slavii odehrál velkou řadu krásných zápasů a vždycky dřel od první do poslední minuty. Už tehdy se o jeho hře v záloze tvrdilo, že tam naběhá určitě deset kilometrů za zápas.

Hráč samá šlacha nosil obvykle dres číslo 5 a rval se v poli. Jeho trestné kopy znamenaly vždycky potlesk pro brankáře, pro střelce a nebo pro oba. Z dorostu si zahrál dvakrát ligu, vůbec poprvé doma s Trenčínem střídal zraněného Jana Lálu (jaro 1963). Narukoval do Dukly Praha, odmítl nabídku na setrvání v úvazku armády a tak si zahrál pouhé jedno utkání v týmu mistra ligy 1963/64. Jinak působil v juniorce a účinkoval i na ceněném juniorském turnaji v italském Viareggiu. Na vojnu odcházel z uvadajícího Dynama, z vojny se vracel do obnovené „renesanční“ Slavie. V ligovém kádru pak zůstal a objel s ním i svět na největším klubovém zájezdu v roce 1967. Jen jeho švagr František Veselý (spolu hrávali už od žáků, v dorostenecké reprezentaci Československa, i na vojně v Dukle) tam na třech světadílech odehrál všechno. Tesařovou manželkou se stala Eva Veselá, ligová házenkářka Bohemians.

V údobí červenec 1965 až listopad 1971 má tuto slávistickou ligovou bilanci: 149 zápasů (nikdy nebyl střídán) a 6 gólů (5 z trestných kopů). Působil v olympijské reprezentaci a byl tam největší oporou v kvalifikaci na OH 1968. Mužstvo ČSSR vyřadilo Sovětský svaz 2:3 v Moskvě a 3:0 v Ostravě (velmi silná garnitura s příštími mistry Evropy 1976 - Vencel, Pivarník, Pollák a dalšími reprezentanty jako byli Plass, Jurkanin, Hagara nebo Štrunc).

Na začátku 80. let se velmi dobře jevil jeho syn Bedřich Tesař mladší. Bedřich Tesař byl jedním z největších poctivců mezi těmi, co v kterékoli době oblékali červenobílý dres.