Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

pondělí 28. 7. 1884

Narodil se legendární kanonýr Jan Košek

28. července 1884 se narodil legendární kanonýr Jan Košek. byl nejvýraznější postavou nejen slávistické, ale i české kopané na počátku minulého století. Za Slavii nastoupil v 302 utkáních a nastřílel v nich 819 branek, tedy v průměru téměř tři branky na jeden zápas. Slávistům pomohl ke třem prvenstvím v Poháru dobročinnosti (1910, 1911, 1912). Ve Slavii působil v letech 1903 až 1913. Byl oporou týmu Čech, který zvítězil na mistrovství Evropy amatérů ve francouzském Roubaix v roce 1911. Po skončení hráčské kariéry vykonával ve Slavii funkci sportovního náčelníka. Zemřel 30. prosince 1927.

Kluby: Akademické gymnasium Praha, Letenský kroužek, Union Letná, SK Slavia Praha (1903 až 1912), AC Sparta Praha.
Kapitán mistrovského týmu Čech na ME amatérů v Roubaix 1911.

Charakteristika hráče: Šlachovitý, rychlostně vysoce nadaný útočník s tvrdou střelou. V kombinaci se moc neuplatňoval, těžil z přihrávek spoluhráčů a prosazoval se v zakončení. První evropsky proslulý fotbalista Slavie.

Rodák z Turnova přijel do Prahy studovat, prošel několika kluby, až se na jaře 1903 objevil na Slavii jako hotový hráč. V ní pak s výjimkou období 1904 až 1905 hrál až do konce kariéry v roce 1912. Původně prý uměl hrát jen levou nohou. Dva roky pod legendárním J. W. Maddenem z něho udělaly kompletního hráče.

Slavia si tehdy užívala v české kopané výsadního postavení. Zázemím, financemi, funkčností i mezinárodními styky. To bylo příčinou častých sporů s ČSF (Českým fotbalovým svazem). Klub se orientoval především na utkání se soupeři ze zahraničí. Příchodem Jana Koška z Unionu mužstvo významně posílilo. Kluby z Budapešti nebo Vídně dostávaly od Slavie vysoké brankové příděly. Začala se psát slavná éra.

Připomeňme si několik utkání toho roku a Koškův podíl na nich: Slavia – Torna Club Budapešť (nejlepší tým Maďarska) 12:0, Košek pět branek. Slavia – Union Berlín 13:2, Košek sedm branek. Slavia – Cricketa Vídeň 4:1, všechny čtyři góly Košek. Slavia – Corinthians (nejlepší amatéři z Anglie) 4:7, Košek dal hattrick a podílel se tak na dílčím vedení 4:3.

Fotbalisté z řad studentstva stále zažívali těžké časy. Hráli tajně a svá jména v sestavách často zaměňovali za pseudonymy. Tak i Jan Košek vystřídal několik jmen – například Kocián nebo Ondříček. Jeho fotbalový styl na hřišti byl vždy stejný: sprint za míčem a s míčem a z hranice šestnáctky vystřelený nechytatelný projektil. Mluvíme-li o sprintu, musíme připomenout Jana Koška jako atleta. Ve sprintu se porovnával s nejlepšími slávistickými sprintery (podobně jako později Bican). Těžko bychom v Koškově pojetí nalezli technické finty a kudrlinky. Jeho klička byla jednoduchá a dlouhá. V propojení s rychlým během ale dostatečně účinná. A zakončení? Z jakékoliv pozice tvrdou střelou nártem. Nejčastěji letící těsně nad zemí. 

V kombinaci příliš neoslňoval, ale předkopnout si míč, utéct, vypálit, v tom byl fenomén. A žádná vzdálenost, ani čtyřicetimetrová, ho od nápřahu a střely neodradila. Tato aktivita byla velmi často odměňována gólem. Někdy zaduněla tyč nebo břevno. A traduje se, že v Lounech jej svou střelou dokonce zlomil.

Samozřejmě ke svým šutérským a sprinterským kouskům potřeboval i vynikající nahrávače. Třeba Jana Starého, zvaného Jenny, považovaného za vynálezce „české uličky“. Ten s milimetrovou přesností nabádal svého kolegu v útoku k dobytí soupeřovy svatyně. A Jan Košek byl pravým vykonavatelem úmyslů a pobídek svého spoluhráče . Druhým nezapomenutelným komplicem v útočných výpadech mu byl Jindřich Baumruk, další velká postava tehdejší Slavie a Koškův švagr.

Více