Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 1. 2. 1914

Novinky v pravidlech

1. února 1914 Valná hromada České Fotbalové asociace stanovila Trestní řád a dva přestupní termíny: 15. června a 15. prosince.

Více
neděle 1. 2. 1948

Výhra Slavie 7:0

1. února 1948 vyhrála SK Slavia nad Čechií Karlín vysoko 7:0. Po dvou brankách vstřelili Holman, Bican (na fotografii) a Crha, jednu přidal Pajkrt. Sestavu Slavie v tomto utkání doplňovali: Kabíček – Kocourek, Říha – Trojan, Trnka, Vlk a Kopecký. Střídal Buchta. Trenérem byl Viliam König.

Více
sobota 1. 2. 1958

Rudolf Krummer

1. února 1958 zemřel obránce Rudolf Krummer (na fotografii v prostřední řadě vlevo), který v letech 1903 až 1913 sehrál 348 utkání. Narodil se 18. února 1882.

Více
úterý 1. 2. 1949

Narozeniny slaví Slávka Vošická

1. února 1949 se narodila slavná kapitánka první a vítězné ženské jedenáctky Slavie Zdislava „Slávka“ Vošická. Její hvězdná kariéra začala přesně o půl čtvrté odpoledne ve středu 19. října 1966. Legendární trenér Wilibald „Vilda“ Marzin tu přivítal více jak tři desítky zájemkyň o hraní fotbalu ve Slavii. Vybral jen čtyři. Ta nejlepší ze všech byla jednoznačně Slávka Vošická. Na místě ji učinil kapitánkou a Slávka vedla červenobílé barvy do všech tak slavných zápasů.

Zdislava Vošická se narodila v Ratajích u Vlašimi a vyrůstala jako jedna ze šesti sourozenců. Uměla řadu sportů. Atletiku, volejbal, stolní tenis ii šachy. Byla pohybově nadaná a přirozeně sebevědomá. Už v sedmnácti byla mezi fotbalistkami osobností. Německý tisk ji při prvním zhlédnutí v zápasech nazval přiléhavě: Je to český Masopust v sukních. Italové šli ještě dál: Viděli jsme nejlepší hráčku kontinentu. V dresu číslo 6 organizovala hru (Slavia neprohrála 7 let). Stejnou roli hrála v reprezentaci. Škoda, že v té době ještě nebyly organizací UEFA pořádané takové soutěže, jako je tomu dnes. Možná byla celá Slavia opravdu nejlepší na kontinentu. Trofejí by bylo rozhodně v klubových vitrínách více.

Až do roku 1986 oblékala červenobílý dres a byla kapitánkou. Odehrála více jak 700 oficiálních zápasů a v té době přebírala všechny trofeje, co slávistické dívky vyhrály. Svlékla dres, ale ze Slavie nikdy neodešla. Pracovala jako vedoucí družstva, členka výboru, ekonomka a končila až ve volbách roku 2003.

Slávistky od svého počátku neměly na domácí scéně konkurenci. V turnaji O srdce Mladého světa, který byl neoficiálním turnajem o titul mistra ČSSR, získávaly jeden titul za druhým. Z dvaceti ročníků turnaje vyhrály třináctkrát.


Více