Z tribun šla neuvěřitelná energie. Rozhodující faktor, chválil trenér | SK Slavia Praha
Více

Z tribun šla neuvěřitelná energie. Rozhodující faktor, chválil trenér

Velkou radost neskrýval trenér Slavie Jindřich Trpišovský po vítězném utkání s Olomoucí. Kromě povedeného obratu chválil i fanoušky. „Byli skvělý. Ta energie, která šla z tribun, to byl ten faktor, díky kterému se nám podařilo skóre otočit. Našim fanouškům patří velké poděkování,“ hodnotil po zápase kouč Slavie.
Slavia porazila Sigmu 3:1, i když musela otáčet nepříznivý výsledek. „Myslím si, že úroveň utkání odpovídala tomu, že hrál druhý tým se třetím, hrálo se o hodně. Olomouc v první půli hrála opatrnější fotbal, hrála hodně z bloku, snažili se o nahozené míče za naši obranu. My jsme chtěli být aktivní, vytvořit si tlak, být hodně na míči. Soupeře jsme hodně napadali, získávali jsme míče z represinku, ale první poločas skončil 0:0,“ začal své hodnocení trenér Slavie.

„Ve druhém poločase jsme neproměnili šance a po autu jsme dostali gól. Utkání se zdramatizovalo, ale myslím, že fotbalu to pomohlo, hrálo se nahoru dolů. Gólman Reichl nás několikrát vychytal, my neproměnili další šance. Hodně nám pomohli střídající hráči, stejně tak fanoušci na Tribuně Sever, energie z nich vycházející je neskutečná. Také nám pomohl vstřelený gól, zlepšil se náš výkon a dokázali jsme přidat další branky,“ těšilo kouče.

„Jsem rád, že jsme vyhráli, že jsme zápas otočili, vypracovali si dost šancí, náš výkon během utkání gradoval,“ dodal trenér.

První poločas skončil i přes řadu šancí sešívaných bez branek. „Myslím, že i v první půli jsme se snažili nacpat hodně hráčů do ofenzivy, tlak si vytvoříte, když natlačíte hodně hráčů před bránu, pak jsme bránili v jednom nebo dvou lidech, zbytek napadal soupeře,“ komentoval trenér, který odpovídal i na otázky ohledně „totálního fotbalu“.

„Jste asi šestí, kdo se mě na to po zápase ptá,“ usmíval se na tiskové konferenci. „Milan Škoda mi po zápase říkal, že konečně viděl ten totální fotbal. Když se totiž ohlédl za sebe a zjistil, že vzadu je jen Jugy (Jakub Jugas) a jinak jsou všichni vepředu,“ líčil trenér.

Slávisté po obdrženém gólu šli vehementně za obratem. „Pro soupeře je to složité, pokud do útočné fáze zapojíte osm nebo devět hráčů, nemůže nikoho nechat samotného. Čím víc hráčů v ofenzivě, tím těžší to pro něj je. Utkání jsme hráli ve vysoké intenzitě, ačkoliv jsme hráli ve středu domácí pohár s Libercem. O vysokou intenzitu se snažíme i na tréninku. Dnes jsem viděl, že i ty největší hvězdy týmu, ať to byl Danny nebo i další ofenzivní hráči, hrají pro tým, chodí do skluzů, zapojují se do obranné fáze a získávají míče,“ těšilo trenéra.

Vítězný gól rozhodčí původně neuznal, musel ho opravit až videorozhodčí. „Vzpomněl jsem si dnes na Milana Baroše, že fotbal někdy bere, někdy dává. Já jsem zastáncem používání videa, i když bych si přál, aby se využívalo na co nejvíc stadionech. Dnes zaplaťpánbůh, že tady video bylo, pomezní odmával ofsajd a kdyby tady nebylo, gól by neplatil,“ pochvaloval si Trpišovský.

Slavia tak zvítězila v důležitém utkání a na druhém místě má na Sigmu náskok pěti bodů. „Ještě se hraje 10 kol o 30 bodů, čeká nás ještě hodně zápasů. I z dosavadních výsledků je hodně znát, že se liga vyrovnala, navíc nepříliš kvalitní terény smazávají rozdíly mezi lepšími a horšími týmy. Hráli jsme druhý tým se třetím, výhra je určitě důležitá, ale je jen jedním z kroků. Pořád to byl zápas o tři body, a vzhledem k počtu zbývajících zápasů se může stát cokoliv,“ brání se trenér přesvědčení, že by Slavia měla druhé místo už hodně blízko.

Jaké myšlenky se trenérovi honily v hlavě při inkasovaném gólu? „Už jsme připravovali střídání Sobola za van Burena, v tu chvíli jsme dostali gól. Chtěli jsme už od začátku druhého poločasu více zofenzivnit naši hru, dát Burena doprava a Stocha přesunout doleva, víme, že Mick vždycky dodá hře energii. Chtěli jsme postupně poslat na hřiště dva útočníky a inkasovaný gól nehrál v tomto záměru roli. Chtěli jsme hrát na vítězství, gól jen urychlil změny,“ popisoval kouč.

Vítězný gól vstřelil další střídající hráč Stanislav Tecl. „Standa měl posledních 14 dnů na tréninku skvělou formu, je to skvělý fotbalista, má výborný výběr místa, je to dobrý střelec. Někdy pro nás není jednoduché rozhodování, kdo půjde na hřiště, kdo na lavičku, kdo nebude vůbec v nominaci, jsou to všechno skvělí hráči. Všichni mají skvělý přístup, podřizují se týmu, také Standa čekal na svou šanci. Na některých postech nám vypadávají hráči a musíme to lepit hráči z jiných postů, v útoku máme k dispozici čtyři hráče. Standa má skvělou orientaci ve vápně, byl z něj cítit hlad, jsem strašně rád, že nám pomohl utkání rozhodnout,“ neskrýval trenér radost nad úspěchem svého svěřence.

Sešívané navíc trápí značné zdravotní problémy. „Absencí je opravdu hodně, dnes chyběli minimálně čtyři hráči, kteří by byli v základu. Na druhou stranu Sigma se také musela obejít bez tří hráčů. Podle mě je to důsledek toho, že v únoru hráči hrají v mrazech v trenkách a triku, navíc se změní teploty a hned jsou z toho virózy,“ vysvětluje trenér.

„Každé utkání hrajeme s jinak složenou obranou a minimálně jednou další změnou. Není pro nás třeba ideální, že Bořil musí hrát přes nohu, pro nás je důležité, ale obránci měli svou silnou nohu po lajně a mohli s ní centrovat a zapojovat se do ofenzivy,“ doplnil kouč.

I přes absence je vítězství o to cennější. „Myslím, že nám hodně pomáhá i video, každý den koukáme na záběry ze zápasů a z tréninků a rozebíráme si je. Mám radost, že zvládneme vyhrát dva zápasy během pěti dnů i bez pěti šesti hráčů, kteří jsou zranění nebo nemocní,“ zakončil trenér hodnocení vítězného utkání.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články