V Turecku s CSKA Sofia nebo Metalurgem Doněck | SK Slavia Praha
Více

V Turecku s CSKA Sofia nebo Metalurgem Doněck

PRAHA – Slávisté v sobotu 1. února odletí na herní soustředění do Turecka, kde se utkají postupně s maďarským týmem Haldás, rumunskou Constantou, bulharským celkem CSKA Sofia a ukrajinským Metalurgem Doněck.
Maďarský celek Szombathelyi Haladás vznikl v roce 1919 a v současnosti je na šestém místě maďarské ligy, na bronzovou příčku ztrácí tři body. Ve své historii se třikrát dostal do finále domácího poháru. V sezoně 2009/10 bojoval maďarský celek v předkole Evropské ligy.

FC Viitorul Constanța byl založen v roce 2009. Přes zimní přestávku se nachází na patnáctém místě rumunské ligy. Jeho vlastníkem a zakladatelem je bývalý slavný rumunský fotbalista George Hagi. V minulosti měla Constanta podobiznu svého vlastníka vyobrazenou také na dresech.

PFC CSKA Sofia je dlouhodobě nejúspěšnějším bulharským týmem. Od založení armádního klubu v roce 1948 zvedli jeho hráči celkem jedenatřicetkrát nad hlavu pohár pro bulharského mistra (naposledy v sezoně 2007/08), desetkrát se stali vítězi domácího poháru (naposledy v roce 2011). V evropských soutěžích je největším úspěchem CSKA účast v semifinále PMEZ v sezonách 1966/67 a 1981/82 a v semifinále PVP v ročníku 1988/89. Po polovině letošní sezony patří CSKA v bulharské lize čtvrtá příčka o bod za jeho městským rivalem Levski.

Slavia se s CSKA Sofia utkala naposledy 3. listopadu 2005 ve skupinové fázi Poháru UEFA. Jako kapitán byl u výhry 4:2 ze současného kádru pouze Karel Piták, který vstřelil jednu z branek. Další přidal současný vedoucí mužstva Stanislav Vlček a dvěma góly zařídil tehdy vítězství Pavel Fořt.

Metalurg Doněck je momentálně sedmý tým ukrajinské nejvyšší soutěže. V minulém ročníku skončil městský rival slavnějšího Šachtaru na pátém místě a došel až do třetího předkola Evropské ligy, kde ho vyřadilo norské Tromso. Největším úspěchem Metalurgu je zatím ligový titul v sezoně 1996/97.


Přehled přípravných utkání v turecké Antalyi (časy budou upřesněny):

2. února: Slavia – Haladás
5. února: Slavia – Viitorul Constanta
8. února: Slavia – CSKA Sofia
10. února: Slavia – Metalurg Doněck

Zpět do Prahy se sešívaní vrací v úterý 11. února. Generálka na jarní část Gambrinus ligy je v plánu 15. února v Liberci.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články