Trávník, základ fotbalu | SK Slavia Praha
Více

Trávník, základ fotbalu

Je důležitým hráčem všech ligových a pohárových utkání. Jak dostat do špičkové kondice nově položený trávník?

Ještě měsíc zpátky se v Eden Aréně konal XVI. všesokolský slet a termín na výměnu trávníku byl tak vskutku šibeniční. V rámci rekonstrukce totiž nešlo jen o výměnu samotného koberce, předělávala se kompletně závlaha i výběhová plocha například pro rozcvičující se hráče – přírodní tráva je nyní doplněna umělkou.

Samotnou rekonstrukci a její důležitost popisuje provozní ředitel Jiří Trepeš. „Pozorný divák si v Edenu všiml nového trávníku a výběhových zón, pro nás však bylo klíčové bylo rozhodnutí, že součástí rekonstrukce hřiště bude výměna deset let starých původních postřikovačů. Ty byly na nahrazeny moderním systémem Rain Bird, který umožnují různé cykly a dá se ovládat v ručním i automatickém režimu. Nově můžeme na počasí reagovat například i prostřednictvím mobilního telefonu. V trávníku je nově 24 jednotek, které se dají různě kombinovat, přičemž nejvydatnější zálivka je noční, jejíž cyklus trvá zhruba dvě a půl hodiny. Krátké cykly se pouští dle aktuálního stavu, protože hřiště nesmí přeschnout ani se přemokřit,“ vysvětluje.

Na stadionu bylo položeno za necelé dva dny 480 rolí travnatého koberce, který v minulých měsících vyrůstal ve školce ve Lhotě u Nahořan. „Momentálně je trávník zakořeněn zhruba ve třech centimetrech. Sice mu to stačí, ale je to samozřejmě málo. Ve spolupráci s provozem a trávníkáři se po pokládce snažíme dostat trávník co do nejlepší formy,“ doplňuje ho Aleš Jakl z firmy Agro, která v Edenu pokládá trávník pravidelně.

Jiří Trepeš pak přibližuje péči o zelený pažit hned po jeho položení. „Kdybychom to měli k něčemu přirovnat, tak teď jsme ve stejné fázi, jako když si rodiče z porodnice přivezou miminko. Tedy aktuálně hýčkáme, pěstujeme, zaléváme, pozorujeme, kontrolujeme výživu pro správný a zdravý růst, snažíme se předcházet nemocem a jsme v každodenní komunikaci s dodavatelem travního koberce.“

Tropické počasí nevadí jen fanouškům v ochozech a hráčům, ale také trávě. „Upřímně, největší starost nám dělají současná extrémní vedra, protože to klade vysoké nároky na závlahu a současně je zde riziko vzniku chorob a plísní, které by se velmi rychle mohly v nově položeném koberci rozšířit, ačkoli koberec má základní ošetření fungicidy,“ sdílí své obavy.

Jak tedy probíhá péče o trávník? „V rámci prevence první, čím trávníkáři začínají svůj den na hlavním hřišti, je to, že dlouhou stěrkou stahují ranní rosu. Minulý týden se na hřiště zejména kvůli sjednocení barevnosti aplikoval kapalný postřik Liquid Iron – roztok železa. Po utkání s Karvinou se hřiště zašlapalo a ‚vyluxovalo‘ rotační sekačkou. Následně byla dle trávníkářského plánu na řadě aplikace letního hnojiva,“ dodává.

Výška střihu pak odpovídá mezinárodním normám. „Výška střihu je na sekačce nastavena na výšku 25 mm, což je i výška, která je vyžadována standardy UEFA. Možná to pro někoho bude překvapením, ale i péče o trávník vychází z pravidel UEFA, kdy k uvedené problematice v letošním roce vyšel takřka 60 stránkový manuál s názvem ‚UEFA Pitch Quality Guidelines‘, kde vše je detailně popsáno a vše má svá přesná pravidla.“

Tvrdou práci trávníkářů chválil na tiskové konferenci po úvodním utkání i trenér Jindřich Trpišovský. „Samozřejmě jsme slova uznání od trenéra na pozápasové tiskovce s Karvinou zaregistrovali a máme z toho radost. Zejména nás těší, že máme dobře nastavenou komunikaci s trenérem Trpišovským i jeho realizačním týmem, protože vzájemný respekt je předpokladem dobrého fungování. Sezona bude ještě velmi dlouhá a udržet vysoký standard hřiště až do takřka poloviny prosince bude s dostupnou technikou velmi náročné, ale ve Slavii jsme na výzvy zvyklí a profesní čest nám nedovolí polevit,“ zdůrazňuje.

Detailnější o pěstování a pokládce nového trávníku jste si také mohli přečíst v rozhovoru s Alešem Jaklem z firmy Agro. Nechcete, aby vám unikaly informace ze zákulisí? Přihlaste se k odběru našeho newsletteru!

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

Douděra 2028: Rodina i domov. Jsem tu šťastný

16. 4. 2024
David Douděra prodloužil se Slavií smlouvu do 30. června 2028. V rozhovoru okomentoval bezprostřední dojmy, prozradil, který okamžik považuje v červenobílých barvách za svůj zatím nejsilnější, nastínil plány nejen do konce sezony.

Další články