Slavia se ve spolupráci s FN Motol připojuje k Movemberu | SK Slavia Praha
Více

Slavia se ve spolupráci s FN Motol připojuje k Movemberu

PRAHA – Nechat si během listopadu narůst knír či zlepšit svou pohybovou aktivitu. To je hlavním letošním mottem tradiční mezinárodní osvětové kampaně Movember, která je zaměřená na zdraví mužů. Slavia se rozhodla podpořit tuto akci ve spolupráci s největší českou nemocnicí – FN Motol.
„Ve spolupráci s fakultní nemocnicí v Motole se řada z nás rozhodla podpořit akci Movember. Budeme si pěstovat naše kníry, abychom upozornili na nebezpečí rakoviny prostaty a rakoviny varlat. Proto chceme vyzvat všechny fanoušky, aby se přidali k nám nám a podpořili dobrou věc," říká za kabinu Jan Štohanzl. Kdo všechno Movember z týmu podpoří, budete mít možnost poznat při zápasech A-týmu v listopadu.

„Společně s urologickou klinikou v Motole bychom chtěli upozornit na nebezpečí rakoviny prostaty a varlat. K Movemberu se připojí také část realizačního týmu, tak do toho pojďte s námi," vyzývá fanoušky vedoucí A-týmu a klubová ikona Stanislav Vlček.

Účastí v tomto celosvětovém projektu chtějí jak fakultní nemocnice, tak i náš klub přispět ke zvýšení povědomí o problematice onkologického onemocnění prostaty a varlat, příznacích těchto onemocnění, významu preventivních vyšetření, léčebných možnostech a významu ambulantní i nemocniční urologické sítě. Zdraví je jedinečné, proto bychom chtěli poprosit všechny, kteří mají nějaké problémy, aby třeba i díky Movember kampani sebrali odvahu a vyhledali specialistu.

Svou podporu budete moci spolu se zástupci Slavie vyjádřit i vy, a to když si necháte narůst knír. Všechny účastníky Movemberu z řad slávistů oceníme na posledním domácím listopadovém zápase s Příbramí, kde mimo jiné vytvoříme společnou „Movember fotku“ všech slávistů s knírem.

U rakoviny prostaty je primární prevence neúčinná

Rakovina onemocnění prostaty patří do té skupiny onkologických onemocnění, u kterých není důvod jejich vzniku přesně známý. Proto je tedy primární prevence, tzn. úprava životního stylu, neúčinná. O to více je proto potřeba dávat důraz na sekundární prevenci, tedy časný záchyt onemocnění a preventivní kontroly. „Každý muž by po dovršení 50. roku svého života měl zvážit návštěvu urologa a preventivní vyšetření na přítomnost rakoviny prostaty. Vyšetření zahrnuje v první fázi hlavně testování na tzv. prostatický specifický antigen (PSA) v krvi,“ říká prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

V posledních 10 letech vzrostl výskyt rakoviny prostaty o 56 %, což je dle slov prof. Babjuka dáno zejména přesnější diagnostikou. „V praxi to sice znamená větší počet nemocných, avšak zároveň rychlejší a včasnější záchyt nemoci a tedy i lepší prognózu na úspěšnou léčbu. Proto také úmrtnost tohoto onemocnění klesla o 14 %,“ říká prof. Babjuk.

Fakultní nemocnice v Motole je největší zdravotnické zařízení v České republice a jedno z největších v Evropě. Je rovněž hlavní výukovou základnou studentů 2. lékařské fakulty UK, sídlo zde mají i některá pracoviště 1. lékařské fakulty UK. FN Motol poskytuje základní, specializovanou a superspecializovanou zdravotní péči a služby v lékařských oborech formou ambulantní a lůžkové péče pro děti, dospělé a seniory. Stavebně ji tvoří 2 propojené monobloky (dětská a dospělá část) a několik samostatných pavilonů. Ve FN Motol je ročně na 52 klinikách ošetřeno více než 750 tisíc pacientů.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články