Prezident, premiéři i umělci. Nové permanentky zdobí výkvět ČSR | SK Slavia Praha
Více

Prezident, premiéři i umělci. Nové permanentky zdobí výkvět ČSR

Slavia se v nadcházející sezoně připojí k oslavám 100. výročí vzniku samostatného Československa. Kdo jsou osobnosti, které zdobí nové permanentní vstupenky?

Se Slavií je za více než 125 let její historie spojována řada osobností nejen ze sportu, ale i z politiky nebo kultury. Řadu těch, které sehrály významnou roli ve vzniku, rozvoji a propagaci Československé republiky teď představují nové permanentní vstupenky na sezonu 2018/19. Ta se ponese v duchu hesla "Spolu píšeme historii" a v jejím průběhu se dozvíte víc o slavných a významných slávistech minulosti i současnosti. Věděli jste například, že prezident Edvard Beneš kopal jako student za Slavii? Že generál Alois Eliáš poctivě platil členské příspěvky i v době, kdy jako předseda protektorátní vlády tajně podporoval protinacistický odboj? Že první československý ministr financí Alois Rašín předsedal Slavii v době jejího založení nebo že spisovatel Bohumil Hrabal spoluzakládal Odbor přátel? Podívejte se, koho na nových permanentních vstupenkách najdete.

EDVARD BENEŠ – Druhý prezident Československa, ministr zahraničních věcí a premiér Československé republiky. Hráč fotbalové Slavie v letech 1901-1904.

JAN MASARYK – Ministr zahraničních věcí, velvyslanec Československa ve Velké Británii, hráč Slavie v bandy hokeji.

ALOIS RAŠÍN – První československý ministr financí a jeden z pěti „Mužů 28. října“, kteří vydali provolání o vzniku republiky. Předseda  Slavie v roce 1892.

JAN JANSKÝ – Objevitel krevních skupin, aktivní člen Slavie (plavání a další sporty).

MILAN HODŽA – Předseda československé vlády v letech 1935-38, třikrát zvolený jako protektor Slavie.

ALOIS ELIÁŠ – Generál a předseda protektorátní vlády v letech 1939-1941, jako jediný předseda vlády popraven nacisty za svou spolupráci s odbojem. Od šestnácti let (1906) člen Slavie, člen revizních komisí Slavie (1931-35), přispívající člen i v době, kdy byl úřadujícím předsedou vlády

BOHUMIL HRABAL – Spisovatel, mimo jiné autor románu Ostře sledované vlaky, za jehož zfilmování získal v roce 1968 Jiří Menzel Oskara. Zakládající člen odboru přátel.

STANISLAV LIBENSKÝ – Věhlasný sklář, sochař a profesor umění. Autor výzdoby chrámu sv. Víta na Pražském hradě.

FRANTIŠEK SOUKUP – Jeden z „Mužů 28. října“ a posléze ministr spravedlnosti. Člen literární a řečnické Slavie, funkcionář v letech 1901-04.

EVŽEN ROŠICKÝ – Atlet Slavie, rekordman a novinář popravený nacisty v roce 1942. Jeho jméno nese někdejší stadion Slavie na Strahově.

Kompletní info o permanentních vstupenkách na sezonu 2018/19 najdete V TOMTO ČLÁNKU.

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články