Před padesáti lety odešel do slávistického nebe Vlasta Kopecký | SK Slavia Praha
Více

Před padesáti lety odešel do slávistického nebe Vlasta Kopecký

EDEN – Předposlední červencový den před padesáti lety dotlouklo srdce jednoho z největších slávistických velikánů. A to doslova. Legendární slávista Vlasta Kopecký zemřel na srdeční zástavu během utkání staré gardy Slavie na hřišti v Hlinsku. V červenobílém dresu, kterému byl věrný po celou svou fotbalovou kariéru.

Skvělý střelec a fenomenální nahrávač Josefa Bicana ve Slavii prožil téměř devatenáct fotbalových let, od dubna 1932 až do září 1950 odehrál neuvěřitelných 953 zápasů (322 ligových) a vstřelil 715 branek (252 ligových). S touto střeleckou bilancí je členem Klubu ligových kanonýrů a v tabulce historicky nejlepších střelců ligy na druhém místě.

Ve Slavii získal 9 mistrovských titulů a slavné vítězství ve Středoevropském poháru v roce 1938. S reprezentací byl u stříbrného úspěchu na MS 1934 v Itálii, v národním dresu bojoval o čtyři roky později i na MS ve Francii. 

Památný snímek dvou legend

Slávistický archiv se může pyšnit památným a zároveň unikátním snímkem dvou věrných spoluhráčů a kamarádů – Pepiho Bicana a Vlasty Kopeckého. Autorem fotografie je bývalý hráč a trenér a náruživý fotoamatér – Jiří Nedvídek. Proč je snímek tak památný? Zachytil totiž úplně poslední start Vlasty Kopeckého v zápase, který v dresu Slavie dohrál. Bylo to přesně dva týdny před smrtí na fotbalovém trávníku a v dresu Slavie na hřišti v Hlinsku. Naši internacionálové hráli 16. července 1967 ve vídeňském Hütteldorfu se starou gardou Rapidu.

Podle Pláničkových a Štádlerových zápisů uložených do spisů Odboru přátel vyhráli 4:2, když tři góly dával Forejt a jeden Pešek. Vlasta Kopecký odehrál celý zápas. Naši nastoupili s touto základní sestavou: Plánička – Kocourek, Hampejz, Andrejkovič – Hemele, Štádler – M. Urban, Forejt, Bican, Kopecký a Pešek. Ve druhé půli si zahráli ještě Jonák, Moravec, Trubač, Nedvídek a František Veselý nejstarší.

„Rozuměli jsme si dokonale: byli jsme spolu jakoby duševně spojeni. Kdykoli měl Vlasta na noze míč, cítil jsem, co s ním udělá, a totéž cítil on, když jsem měl míč já. Bylo to jednoduché a logické. Věděl jsem totiž, že s balónem naloží tak, jak je to právě v tom okamžiku pro mužstvo nejprospěšnější, a podle toho jsem se zařídil. Byl nejlepší technik, jakého jsem kdy poznal. Přihrávali jsme si poslepu,“ vzpomínal na svého kamaráda a spoluhráče Josef Bican.

Vlasta Kopecký je také slávistickým rekordmanem v počtu odehraných derby se Spartou – odehrál 54 zápasů.

Odkaz Vlasty Kopeckého připomíná v Edenu jeho „hvězda“ na chodníku slávy před hlavním vchodem. Jeho portrét navíc zdobí spolu s dalšími legendami vnější plášť stadionu. 

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články