Před 117 lety se hrálo první derby | SK Slavia Praha
Více

Před 117 lety se hrálo první derby

Před blížícím se derby se Spartou na Letné se pojďme podívat na zajímavá březnová jubilea, která se vztahují právě k derby pražských S.
Před 117 lety...
29. března 1896 se hrálo první derby mezi Slavií a Spartou na Císařské louce. Fotbalisté Sparty ho vyhráli 1:0, ale po utkání rozhodčí dr. Rössler-Ořovský na protest slávistů branku odvolal, což podle tehdejších výkladů pravidel bylo možné. A tak je v historických pramenech uveden výsledek 0:0. Památná sestava Slavie byla Semanský – Hlavnička, Strádal – Nedvěd, Benetka, Štěpán – Moučka, Zahrádka, kapitán Freja, Heuschneider, Pressler. Derby sledovalo 121 platících diváků. 


Před 102 lety...
25. března 1911 bylo v derby dosaženo druhého nejvyššího vítězství Slavie 9:2. Slavia nastoupila v této sestavě Pimmer – Krummer, R. Veselý – E. Benda, Holý, M. Macoun – Široký, Medek, Košek, O. Bohata a Šroubek. Čtyři branky dal Košek, Medek a Bohata dali po dvou brankách a M. Macoun se trefil jednou. Nejvyššího vítězství Slavia dosáhla 24. listopadu 1907, kdy Spartu porazila 9:1. 


Před 95 lety...
24. března 1918 Slavia vyhrála derby se Spartou 4:2. Tři branky vstřelil Vaník, nedávno ještě kapitán Sparty, jednu branku přidal Sedláček, který krátce nato do Sparty přestoupil. Další hráči, kteří za Slavii nastoupili: Hlaváček – Ráca, R.Waldheger – Loos, Fichta, Zajíček – Bělka, Prošek a Šubrt. 


Před 60 lety...
29. března 1953 v turnajovém utkání O Pohár Bratislavy prohrálo DSO (Dobrovolná sportovní organizace) Dynamo Praha (neboli Slavia) s DSO Spartak ČKD Sokolovo (neboli Sparta) 0:3. Sešívaní měli tehdy v sestavě tyto hráče Kabíček – Marek, Štádler – Trnka, Hampejz, Ipser – M. Urban, Hemele, Huml, Trubač, Andrejkovič a střídající Šofr. 


Před 50 lety...
23. března 1963 skončilo ligové derby na hřišti Spartaku Sokolovo 1:1. Branku sešívaných vstřelil střídající Paták, jeho spoluhráči byli Jonák – Lála, F. Růžička, Mittelbach – Vlasák, Nepomucký – M. Urban, Kamír, Zalužanský, Ženíšek a Morávek. 


Před 35 lety...
15. března 1978 skončilo ligové derby v Edenu se Spartou nerozhodně 1:1. Branku za Slavia IPS vstřelil z pokutového kopu Peter Herda, který měl na hřišti tyto spoluhráče Stárek – Pauřík, Oboril, Patlejch, Cipro, Nachtman, D. Herda – Veselý, Sýkora, Hotový. Střídali Lubas a Segmüller. 


Před 20 lety...
29. března 1993 vyhrála Slavia na Spartě ligové derby 2:0 brankami Bejbla a Juraška. Další hráči: Jánoš – Lerch, Suchopárek, Pěnička – Šmicer, Nečas, Berger – Kuka, Rusnák. Střídali Praženica a Hipp.


Před 15 lety...
30. března 1998 skončilo na Spartě ligové derby 1:1. Slavia postavila do utkání tyto hráče: Černý – Ašanin, Kozel, P. Vlček – Lasota, Ulich, Horváth, R. Krejčík, Labant – Vácha, Vágner, který byl střelcem branky. Střídali L. Koller, Lerch a Pinjo. 

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články