OGC Nice se Super Mariem v neděli v 19 hodin v Edenu | SK Slavia Praha
Více

OGC Nice se Super Mariem v neděli v 19 hodin v Edenu

EDEN – Enfant terrible italského fotbalu nebo Super Mario. To jsou nejčastější přezdívky, kterými je častován šestadvacetiletý útočník Mario Balotelli. Rodák z Palerma hájí od srpna 2016 barvy klubu z francouzské Riviéry OGC Nice. Italský útočník vstřelil v uplynulém ročníku ve 23 ligových zápasech 15 branek.
AC Lumezzane

Mario Balotelli začínal s fotbalem v týmu Lumezzane, kde se také v patnácti letech dostal do A-týmu. Lumezzane tehdy hrálo třetí nejvyšší fotbalovou soutěž.

Inter Milán

Po neúspěšné zkoušce v FC Barcelona šel v roce 2006 do Interu Milán na hostování s opcí. První start v Serii A si odbyl 16. prosince 2007. První dva góly v dresu Interu vstřelil v Italském poháru Reggině. V listopadu 2008 vytvořil nový klubový rekord Interu a stal se nejmladším hráčem, který za něj dal gól v Lize mistrů. S Interem vyhrál třikrát Serii A, jedenkrát Italský pohár, dále Italský superpohár a Ligu mistrů.

Velký rozruch u fanoušků vyvolal, když v televizní show Striscia la Notizia pózoval s dresem AC Milán. Kritizovali ho i spoluhráči a nový trenér Mourinho údajně za nedostatek snahy při trénincích.

Manchester City

Do týmu Citizens byl Mario Balotelli zakoupen v létě 2010 za částku kolem 24 miliónů liber. 21. prosince získal Balotelli ocenění Golden Boy pro nejlepšího hráče do 21 let v Evropě, které uděluje deník Tuttosport. Zároveň prohlásil, že jen jeden bývalý držitel je „jen o trochu lepší než on“, tím jediným měl být konkrétně Lionel Messi. O týden později vstřelil Balotelli svůj první hattrick jak za Manchester City, tak v Premier League a výrazně tak pomohl Citizens k výhře 4:0 nad Aston Villou. Na konci sezony slavil v dresu Manchesteru City zisk mistrovského titulu. Během svého angažmá zde vstřelil v 54 ligových zápasech 20 branek.

Noviny přinášejí informace i o jeho mimofotbalových „aktivitách“. Mario dostal tučnou pokutu, protože házel šipky na jeden z mládežnických týmů. Po semifinále FA Cupu 2011 slavil před fanoušky Manchester United. Známá je i historka, kdy ho policie zastavila, když jel ve svém Maserati s částkou 25 000 liber na sedadle spolujezdce. Na otázku policie, proč má u sebe tolik peněz, měl Super Mario lakonicky odpovědět: Protože můžu.

AC Milán

V lednu 2013 přestoupil za 22 milionů eur do italského klubu AC Milán, kde podepsal smlouvu do roku 2017. Ve slavném italském klubu zažil raketový nástup. 3. února 2013 Balotelli debutoval v italské lize a zařídil dvěma góly vítězství 2:1 nad hostujícím Udinese Calcio. Ve svém druhém zápase za AC Milan se také střelecky prosadil, v 82. minutě vyrovnával z pokutového kopu proti domácímu celku Cagliari Calcio na konečných 1:1. V dalším kole se podílel vítězným gólem na výhře AC Milan nad Parmou 2:1. Byl to jeho čtvrtý gól během úvodních tří zápasů. 7. dubna 2013 dostal trest zákazu startu ve třech utkáních za napadení asistenta rozhodčího po zápase na hřišti Fiorentiny.

Svůj neúplný ligový ročník v Itálii Balotelli zakončil s výbornou bilancí 12 gólů ve 13 zápasech. 22. září 2013 v ligovém souboji proti SSC Neapol přišel Mariův další zkrat. Po závěrečném hvizdu obdržel druhou žlutou kartu a následně červenou za inzultaci rozhodčího. Disciplinární komise mu vyměřila třízápasový trest. Během svého angažmá v AC Milán nastřílel ve 43 ligových zápasech 26 branek.

Liverpool FC

Na konci srpna 2014 byl potvrzen jeho přestup za 16 milionů liber do anglického klubu Liverpool FC, kde měl nahradit nejlepšího střelce Premier League 2013/14 Luise Suáreze, který odešel do Barcelony. Na začátku jeho angažmá se jeho výkony dostaly pod palbu kritiky médií a bývalých hráčů Liverpoolu.

AC Milán

V Liverpoolu se Mario nebyl schopen prosadit, a tak v srpnu 2015 odešel na hostování do AC Milán. Součástí smlouvy byla i klauzule přikazující mu mimo jiné zpřísněný režim (údajně zákaz kouření, pití alkoholu, extravagantních účesů a oděvů nebo návštěv nočních klubů).

OGC Nice

Trenér Liverpoolu Jurgen Klopp jej vyřadil před sezónou 2016/17 z kádru a Balotelli si hledal nové angažmá. Přestoupil jako volný hráč do OGC Nice a podepsal smlouvu na jeden rok. Během uplynulé sezony vstřelil ve 23 ligových zápasech 15 branek. V OGC Nice prodloužil po sezoně kontrakt do 30. června 2018. 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Další články