Miroslav Beránek: Astana postaví nejsilnější sestavu | SK Slavia Praha
Více

Miroslav Beránek: Astana postaví nejsilnější sestavu

KAZACHSTÁN/ASTANA – Trenér Miroslav Beránek vedl národní tým Kazachstánu, před čtyřmi lety pak usedl i na lavičku našeho čtvrtečního soupeře z Astany. „Na Kazachstán vzpomínám jen v tom nejlepším. Prožil jsem tam tři roky krásného trenérského života, byť jsme s národním týmem většinou s těmi silnými soupeři prohrávali. Nicméně si myslím, že za tu dobu jsme ten tým někam posunuli. Když jsem se pak dostal ještě k týmu Astany, se kterým jsme zvítězili v Kazašském poháru, získal jsem další hezké vzpomínky, říká Miroslav Beránek.
Přivítal jste los, který Slavii přiřkl právě Astanu?
„Jsem rád, že sem můžu se Slavií cestovat, určitě se tu potkám s celou řadou kamarádů. Nedávno mi říkal můj někdejší asistent, že Astanu nepoznám, že k tomu EXPU tam vystavěli část úplně nového města, zvlášť kolem letiště, kde se EXPO odehrávalo. Jsem rád, že se na ta místa vrátím a znovu si je prohlédnu. Je pravda, že pokud tam půl roku nejste, najdete tam spoustu nových staveb.“

Jaké prostředí Slavii v Astaně čeká?
„Bude se hrát v 30tisícové Astana Areně, kde je zatahovací střecha, a předpokládám, že bude zakrytá. Hřiště má umělý povrch, někdy v letech 2012 nebo 2013 dávali nový, takže je kvalitní, nicméně pořád je to umělá tráva. Před dvěma lety, kdy Astana hrála Ligu mistrů, měla ve třech utkáních doma, Galatasaray, někdo z Kypru a Atlético Madrid, a ani jednou tam neprohráli. Svědčí to o tom, že doma je tento tým velice silný, a to pro každého soupeře.“

Jak je na tom Astana v lize?
„V lize je Astana naprosto suverénní. Je druhá o dva body, ale má tři utkání k dobru. Jediným soupeřem je pro ni Kajrat Almaty, ale myslím, že Astana to zvládne. V době, kdy jsem tam byl já, tvořilo tým Astany 8 až 9 hráčů národního týmu. Na klíčových pozicích, dva stopeři, dva střední záložníci, dva útočníci, byli domácí hráči. V tu dobu Astana domácí ligu nevyhrávala, potom generální sekretář svazu přešel do Astany, kde dělá šéfa. Přehodnotili tuto politiku a na všechna klíčová místa vzali cizince. V týmu je 4 - 5 reprezentantů, kteří hrají většinou v krajních prostorech. V Kazachstánu jsou kvóty pro domácí soutěž, ne pro poháry. Astana tak má víc hráčů nad tyto kvóty, a toho využívá v pohárech.“

A směrem do pohárů?
„Síla se ukáže až na hřišti. Slavia má velmi široký kádr, Astana zas takovou výhodu nemá. Na druhou stranu, jak já pozoruji jejich výsledky, tak prioritu dávají právě na Evropskou ligu, ale taky jsem zažil situaci, kdy před zápasem s Atléticem venku nechali základní sestavu doma, protože je čekal klíčový zápas o mistra s Kajratem. V podstatě tehdy do Madridu poslali náhradníky a prohráli 0:4. Ale to teď v téhle fázi nehrozí. Jak v Astaně teď, tak i poslední zápas skupiny na Slavii. Kazašská liga se už v té době nehraje, takže naopak budou mít čas se na tento zápas třeba týden připravovat. Očekávám, že Astana v těchto dvou zápasech postaví nejsilnější sestavu.

Konzultoval jste soupeře s trenérem?
„Já jsem konzultoval některé věci se skautem Milanem Šimůnkem, který tam jel soupeře sledovat. Astana ten zápas vyhrála 7:0, takže z hlediska defenzivy tam toho moc neviděl. Ještě probereme s trenérem jednotlivé hráče, pokud bude zájem.

Kdo jsou největší hvězdy soupeře?
„V útoku hraje Kabananga, což je urostlý černoch, který tam vlastně přišel v době, kdy já končil. Vím, že měl adaptační problémy, nebyl na tom fyzicky dobře. Ale vyrostl z něj klíčový hráč. Na jednom z krajů je další rychlonožka Twumasi, který je velmi dobře rychlostně a individuálně vybavený. Po jeho průnicích a centrech dává Astana dost gólů. Takže tito dva jsou nejnebezpečnější hráči.“

Jak populární je vůbec fotbal v Astaně?
„Astana je nové město, které se neustále rozrůstá. Není to tak dávno, co se stalo hlavním městem. Historii má větší Almaty, kde byla dřív vláda, teď se ale vše přesunulo právě do Astany. S tím souvisí i to, že v Astaně žije mnoho lidí, kteří se tu nenarodili, přistěhovali se tam za prací. Tudíž ani nemá takové to klasické fotbalové zázemí z hlediska diváků, nemá tak silné fanoušky jako Almaty. Nicméně je tu velmi populární hokej, hrají KHL. Pak cyklistická část, která je na úrovni nejlepších cyklistických týmů na světě. Je to určitá reklama Kazachstánu ve světě. Nicméně i fotbalisti patří do této kategorie, ještě před dvěma lety hráli Ligu mistrů, teď Evropskou ligu, o Kazachstánu se díky nim mluví. A Astana byla centrem EXPA 2017, což byla taky obrovská akce.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články