Legenda Slavie Ivo Knoflíček slaví padesátiny! | SK Slavia Praha
Více

Legenda Slavie Ivo Knoflíček slaví padesátiny!

Legendární útočník Slavie Ivo Knoflíček slaví 23. února 2012 své padesáté narozeniny. Blahopřejeme!

Legendární útočník Slavie Ivo Knoflíček slaví 23. února 2012 své padesáté narozeniny. Gratulujeme a přejeme mu, aby ho nikdy neopustil jeho optimismus a životní elán!

Ivo Knoflíček se narodil 13. února 1962 v Šardicích u Kyjova. Od mládí miloval kopanou, jako šikovného útočníka si ho všimli v Brně, kam v 15 letech odešel hrát za dorost a kde se stal dvakrát mistrem ČSSR.

Při přechodu do kategorie „dospělých“ o něho nebyl v Brně zájem. Zájem naopak měli v SMŽ Olomouc, kde se stal se třinácti brankami nejlepším střelcem II. ligy, skupiny B. Stal se známým, nejeden ligový celek ho chtěl získat. Nakonec vyhrála Slavia, kde ho 1. července 1981 přivítal trenér Josef Bouška.

V novém dresu sehrál první utkání za deset dní ve Francii s FC Besancon (2:1), první branku vstřelil 8. srpna v Budapešti proti Vasas (3:0). V té době byli jeho spoluhráči mimo jiné brankář Kováč, dále Stričko, Nachtman, Jeslínek, Pauřík, Pešice, Peter Herda, Karel Jarolím, Hotový, Šajtar, Janů, nebo Zamazal.

Prvoligového debutu se Knoflíček dočkal 22. srpna 1981 v Bratislavě na hřišti Petržalky, kde sešívaní prohráli 1:3. Na první ligovou branku čekal osm kol, 11. října skóroval v zápase proti Nitře a Slavia vyhrála 2:1.

V lednu 1982 se ve Slavii setkal se známými z Olomouce, trenérem Máčalou a ostrostřelcem Petrželou, vracejícím se z vojny v Chebu. Poprvé také ochutnal atmosféru pražského derby, 22. března 1982 hrála Sparta se Slavií 1:1.

V létě všechny překvapil, když předčasně ukončil studium na strojní průmyslovce a narukoval do RH Cheb, kde se stal oporou mužstva a třikrát reprezentova ČSSR s jednou vstřelenou brankou. První reprezentační start si připsal 7. září 1983 ve Švýcarsku (0:0).

V můžstvu RH Cheb však dále nepodával reprezentační výkony a tak před ukončením vojny působil krátce i v RH Sušice. Končila mu vojna, zájem o jeho služby měla Sparta i Bohemians, on se ale vrátil do Edenu, kde na něj čekal trenér Máčala. V té době byli jeho spoluhráči brankář Šimurka, dále Beránek, Šimůnek, Janů, Šebek, Kubík, Jarolím, Hotový, nebo Petržela.

Měl formu, stal se neodmyslitelným článkem reprezentace (23 startů a 6 branek), v ročníku 1984/85 se stal s 21 brankami králem střelců. V té době zažil trenéry Jareše, Petrželu, Pospíchala a Ivana Kopeckého.

Z letního červencového zájezdu SK Slavia v Německu se již do republiky nevrátil, spolu se spoluhráčem reprezentantem Kubíkem zamířil do Anglie do celku Derby County. Následoval mezinárodní více než roční zákaz startu, pak začal hrát v Hamburku za St. Pauli. Po uklidnění politických poměrů reprezentoval devětkrát republiku, zahrál si na mistrovství světa 1990 v Itálii. Dále hrál v Bochumi (reprezentoval jednou) a ve Vorwarts Stayer. S reprezentací se rozloučil 19. srpna 1992 v Bratislavě, zápas s Rakouskem skončil 2:2.

Po návratu do Čech začal rát v Benešově. Slavia měla zraněné útočníky, Knoflíčka získala z Benešova na derby se Spartou 10. dubna 1994 (1:4, Knoflíček střídal Tatarčuka). Sešívaní tehdy nastoupili v sestavě Jánoš – Lerch, Suchopárek, Hipp, Hyský – Pěnička, Nečas, Bejbl – Kozel, Rusňák, Tatarčuk. Trenérem byl v té době Jindřich Dejmal.

V létě se pod novým trenérem Beránkem zúčastnil Interpoháru a Poháru UEFA. Poslední branku v dresu Slavie vstřelil 29. května 1995 v Ostravě (2:1). Za domácí tehdy nastoupil jeho bratr Luboš. Poslední slávistický start si připsal 11. června v ligovém utkání proti Plzni (2:3). V létě 1995 předčasně odešel do Prušánek, nováčka Moravskoslezské fotbalové ligy.

Slavii zůstal věrný jako hráč Staré gardy i jako trenér. V současnosti působí jako asistent trenéra slávistické juniorky. V sešívaném odehrál celkem 342 utkání, z toho 165 ligových. Vstřelil 173 branek, 54 z toho v lize.

Ivo Knoflíček byl klasický útočník, vynikal rychlostí, tahem na branku soupeře a střelbou. Svými výkony se nesmazatelně vepsal mezi velikány slávistické kopané.

Karel Zuska, klubový archivář



Iva Knoflíčka jsem nevnímal jen jako výjimečného fotbalistu, ale i jako symbol lidské statečnosti. Do mého povědomí i do povědomí mé generace se samozřejmě velice výrazně zapsal také na základě událostí, které souvisely s jeho odchodem z Československa. I z tohoto pohledu je to pro mě legenda s něčím navíc. Jsem rád, že dosáhl věku, kdy konečně a natrvalo přestoupil mezi nás dospělé. A já mu z celého srdce přeji, aby se i v této kategorii dospělých prosadil stejně výrazně jako kdysi mezi mladíky na hřišti, protože mezi dospělými je to opravdu velmi těžký boj.“

Miroslav Platil, generální ředitel SK Slavia Praha 


Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články