Hvězda na správném místě | SK Slavia Praha
Více

Hvězda na správném místě

PRAHA/NÁRODNÍ DIVADLO – Oslavy 120. výročí založení pražské Slavie, nejstaršího sportovního klubu v Česku, byly završeny nedělním galavečerem v Národním divadle.
Jedna z nejvýznamnějších budov české historie se na jeden den a jednu noc oblékla do červenobílých barev, které tentokrát ale nesymbolizovaly jenom náš národ, ale i naši Slavii.

Slavnostní program měl trvat devadesát minut – stejně jako fotbalový zápas – nakonec se ale protáhl na více než dvě hodiny. Za podobné prodloužení by fanoušci na fotbalovém stadionu zřejmě rozhodčího vypískali, v Národním naopak všem účinkujícím nadšeně aplaudovali.

Celý večer byl koncipován jako cesta historií Slavie. Od jejích počátků v roce 1892, od prvního bicyklu Akademického cyklistického odboru Slavie, přes zrod fotbalové Slavie, první mezinárodní zápasy, éru Pláničky, Bicana, Veselého, až k porevoluční době, titulu v roce 1996, semifinále Poháru UEFA, postup do Ligy mistrů a sešívané tituly v letech 2008 a 2009.

Během večera, kterým provázel taktéž velký slávista Leoš Mareš, se na pódiu vystřídalo několik desítek hostů, kteří společně s téměř tisícovkou lidí v hledišti mohli sledovat videoukázky na velkoplošné plazmové obrazovce – od unikátních záběrů z vůbec prvního mezistátního utkání Slavie až po všem dobře známé branky Stanislava Vlčka proti Ajaxu Amsterdam nebo mistrovské oslavy v letech 2008 a 2009.

Zavzpomínat na první mezinárodní zkušenosti Slavie přišli na pódium zástupci Oxford University Association Football Club – vůbec prvního zahraničního soupeře sešívaných – a Civil service London – klubu, se kterým se slávisté v mezistátních kláních utkali vůbec nejvícekrát. Zástupci Oxfordu dostali od Slavie zarámovanou vůbec první vstupenku na společný zápas obou klubů, který se odehrál v Praze v roce 1899, na oplátku věnovali sešívaným podepsaný dres ze svého nejprestižnějšího zápasu, derby s univerzitou v Cambridgi. Prezident Civil Service London obdržel kopii prvního obrazu se sportovní tématikou u nás, na kterém Jan Preissler vypodobnil právě utkání Slavie s Civil Service.

Viceprezident Atlética Madrid pan Germán Robles připomněl z pódia nově navázané vztahy mezi Slavií a španělským velkoklubem a oznámil, že obě strany usilovně pracují na organizaci přátelského zápasu, který se stane další oslavou slávistického jubilea.

Historií našeho klubu provedly diváky vzpomínky bývalých hráčů nebo potomků sešívaných legend. Na pódiu tak zavzpomínal syn Josefa Bicana pan Ivan Bican, dcera Františka Pláničky paní Dana Lukešová nebo syn dvorního Bicanova nahrávače Vlastimila Kopeckého pan Miroslav Kopecký. Všechny „veselé“ generace v červenobílém dresu reprezentoval pan František Veselý mladší.

Slavii gratulovali také vicemistři světa z roku 1962 Josef Kadraba a Jan Lála, Ivo Knoflíček a Vlastimil Petržela, Pavel Kuka a Radek Bejbl, Vladimír Šmicer, Stanislav Vlček nebo Martin Vaniak.

Všechny přítomné pobavil svým vystoupením zpěvák a autor první slávistické hymny Standa Procházka. Třiadevadesátiletý celoživotní slávista nejprve poslal „odpočinout“ moderátora večera Leoše Mareše, aby se následně ujal slova a vylíčil pobavenému publiku, jak ve svém požehnaném věku prožívá běžný den. „Vyrazím si na procházku s Procházkou, to my se známe, zajdu do své oblíbené hospůdky a dám si dvacet plzeňskejch. To my můžem, nám důchodcům teď přidali,“ žertoval Procházka, který na závěr s celým publikem zazpíval i legendární hymnu „Bican, Čambal, Plánička“.

Do role slavného gólmana Františka Pláničky se zase stylizoval herec Pavel Zedníček. Oděn do slávistického brankářského dresu, trenýrek, štulpen a kopaček ještě přidal vzkaz od svého otce, velkého slávisty. Ten během války málem přišel ke zranění, ovšem nikoli na frontě, ale ve Zlíně, kde až příliš hlasitě podporoval z tribuny právě Slavii.

Program doplnila hudební vystoupení kapel a zpěváků, kteří se rozhodně nestydí za to, že jsou slávisty. Celý večer tak uvedla skupina Blue Star Band, prvorepublikovou éru doprovodily písně Ondřeje Havelky a Melody Makers, poválečnou dobu Pirate Swing Band a Beatles revival. Osmdesátá léta pak provázely nesmrtelné tóny velkého slávisty Michala Davida a závěrečnou „We Are the Champions“, doprovázející slavnostní přípitek, zahrála skupina Queenie.

Závěrečného slova se ujal předseda FAČR pan Miroslav Pelta. Ten nejen ocenil význam Slavie pro český fotbal a vyjádřil naději, že se sešívaní opět vrátí na výsluní nejen našeho, ale i evropského fotbalu, ale také se omluvil za příkoří, která na největší legendě sešívaných, Josefu Bicanovi, spáchali představitelé tehdejšího fotbalového svazu. Slavnostního přípitku se pak ujali světoznámý kameraman Miroslav Ondříček, primátor hlavního města Prahy pan Bohuslav Svoboda, přední český kardiochirurg pan Jan Pirk a mistr světa z roku 1998 a vítěz Ligy mistrů Christian Karembeu, které na pódiu doplnil kompletní současný A-tým Slavie. Protože Slavia není jenom historie, ale i budoucnost.

Slavia je věčná!

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články