10 let od slavného postupu přes Ajax | SK Slavia Praha
Více

10 let od slavného postupu přes Ajax

PRAHA - Před deseti lety Slavia poprvé a zatím i naposled postoupila do základní skupiny UEFA Champions League. A to navzdory tomu, že v cestě jí stál soupeř velmi zvučného jména – Ajax Amsterdam. Večer se můžete naladit na atmosféru, jaká před 10 lety panovala, a sledovat na twitterovém účtu Slavia znovu 2007 online přenos.

První krok v Nizozemsku

Rázně za postupem vykročili slávisté už v prvním zápase, kdy si z Nizozemska odvezli výhru 1:0.

15. srpna 2007 poslal trenér Karel Jarolím proti Stekelenburgovi, Heitingovi, Stamovi, Huntelaarovi, Rommedahlovi, Suárezovi a dalším hvězdám Ajaxu tuto sestavu: Vaniak, Krajčík, Brabec, Suchý, Dřížďal – Kalivoda, Tavares, Švec, Janda – Vlček, Šenkeřík. Do utkání ještě zasáhli ze střídačky Belaid, Volešák a Gaúcho.

Důležité momenty zápasu:

17. minuta: Ajax přišpendlil Slavii k její brance, první centr odvrátil Erich Brabec do bezpečí, ale ten další z druhé strany Martin Vaniak i obrana pustili za sebe. Na protější tyči osamocený Suárez ve skluzu ze dvou metrů naštěstí prázdnou branku přestřelil!

30. minuta: Petr Janda se skvěle individuálně prosadil ve vápně Ajaxu, jeho bombu brankář domácích konečky prstů vyrazil na roh.

36. minuta: Huntelaar z přímého kopu vypálil bombu pod břevno, kterou Martin Vaniak fantasticky vytáhl na roh.

62. minuta: Martin Vaniak vyrazil Huntelaarovu penaltu, kterou sudí nařídil za faul Tavarese! Huntelaar vyslal střelu k pravé tyči asi metr nad zemí, slávistický Čaroděj byl ale na místě včas.

67. minuta: Opět zahrozil Suárez, Vaniak jeho střelu jen tečoval a míč směřující do branky vykopl na poslední chvíli z brankové čáry Marek Suchý do bezpečí!

76. minuta: Slavia šla do vedení 1:0, když David Kalivoda proměnil pokutový kop nařízený za faul na Petra Jandu.

Domácí se už na vyrovnání nezmohli a červenobílí taktickou hrou vítězství udrželi. Po statečném výkonu si Slavia z Amsterdamu odvezla vynikající výchozí pozici do odvety.


Domácí eufórie

29. srpen 2007 vstoupil do historie slávistické kopané! Tým trenéra Karla Jarolíma vybojoval ve strhujícím dramatu s Ajaxem vítězství 2:1, které posunulo Slavii poprvé v dějinách do základní skupiny UEFA Champions league. Dvě trefy zařídil před zcela vyprodaným stadionem Stanislav Vlček.

Na strahovský stadion vyběhla tato základní jedenáctka: Vaniak – Krajčík, Brabec, Suchý, Dřížďal – Janda, Švec, Tavares, Kalivoda – Šmicer, Vlček. Ze střídačky potom přišli Ivana, Volešák a Necid.

Důležité momenty zápasu:

13. minuta: Stanislav Vlček se ocitl sám před brankářem Stekelenburgem, dostal se ale trochu z úhlu a vybíhajícího gólmana neprostřelil.

22. minuta: Stanislav Vlček vstřelil branku! Roh rozehrával David Kalivoda, obránci Ajaxu nedokázali ani natřikrát odehrát míč mimo pokutové území, Tavaresovi se podařilo hlavou prodloužit až k Vlčkovi, který pravou nohou nekompromisně Stekelenburga překonal.

33. minuta: Srovnáno na 1:1. Suárez sám před Vaniakem poslal míč po zemi do protipohybu brankáře.

42. minuta: Stanislav Vlček se dostal před brankáře Ajaxu a z halfvoleje levou nohou nechal Stekelenburga vyniknout.

68. minuta: Martin Vaniak zázračně vyrazil tvrdou hlavičku Stama.

73. minuta: Čaroděj Vaniak likviduje hned dvě obrovské šance Suáreze!

86. minuta: Strahov je v euforii! Mickael Tavares po přímém kopu Ajaxu založil protiútok, míč předložil Standovi Vlčkovi, který tváří v tvář Stekelenburgovi nizozemského gólmana přehodil.

Po tříminutovém nastavení přišel poslední hvizd sudího Bo Larsena a vypukly krásné červenobílé postupové oslavy!


Za video děkujeme fanouškovi Citrusovi!

Znovu 2007

Připomeňte si dnes od 20:30, přesně po deseti letech, legendární zápas s Ajaxem v online reportáži na twitterovém účtu Slavia znovu 2007!

Aktuálně

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Dorostenci zvládli utkání v Budějovicích, přípravky na turnajích v zahraničí

23. 4. 2024
U19 i U17 zvládly víkendová utkání v Českých Budějovicích. Přípravky vyrazily na turnaje do Německa a Polska. Skvělý B-tým porazil rezervu Dukly Praha vysoko 6:0. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Společně jsme uklidili okolí Edenu

22. 4. 2024
Dnešní datum, tedy 22. dubna, připadá každoročně na Den Země, při kterém si celý svět připomíná, jak důležité je starat se o životní prostředí a svět kolem nás. Ve Slavii tento přístup sdílíme nejen v měsíci dubnu, ve kterém věnujeme pozornost projektům z environmentální oblasti, ale po celý rok.

Další články