Bicanovu památku uctily desítky slávistů | SK Slavia Praha
Více

Bicanovu památku uctily desítky slávistů

VYŠEHRAD – Ve čtvrtek 25. září 2008 by oslavil své 95. narozeniny Josef Bican. Slávistický kanonýr, kterého sotva kdy někdo překoná. Při této příležitosti se u jeho hrobu na pražském Vyšehradě konalo vzpomínkové shromáždění.
VYŠEHRAD – Ve čtvrtek 25. září 2008 by oslavil své 95. narozeniny Josef Bican. Slávistický kanonýr, kterého sotva kdy někdo překoná. Při této příležitosti se u jeho hrobu na pražském Vyšehradě konalo vzpomínkové shromáždění.

Památku Josefa Bicana přišli uctít jeho manželka Jarmila Bicanová s rodinou, bývalí spoluhráči, kamarádi, představitelé Slavie i města Vídně, slávističtí fanoušci a řada dalších lidí.

Vídeňské začátky Josefa Bicana připomenul profesor Roman Horak z vídeňské Univerzity. O osobní vzpomínku se s přítomnými podělil jeho spoluhráč Jan Andrejkovič, jehož projev najdete na konci článku.

„Pan Bican byl výjimečný člověk a fotbalista, světová fotbalová legenda a je potřeba poděkovat tehdejším slávistickým funkcionářům, že pana Bicana do Slavie přivedli, protože byli asi o hodinu rychlejší než tehdejší činovníci ze Sparty. Pro Slavii je Josef Bican obrovským vzorem a všichni bychom byli rádi, kdyby takového fotbalistu a střelce a tak výjimečnou osobnost Slavia vychovala,“ řekl na závěr projevů generální ředitel Slavie Petr Doležal.

„S Pepi Bicanem jsem se osobně poprvé setkal v roce 1955, když jsem byl v Táboře na vojně. I když jsem hrál vždy útočníka, najednou mě v tomto zápase určili do obrany. Po zápase Pepi Bican přišel a říkal: Tak toho musíte udělat. Tehdy jsem mu asi vážně nakopal a tak jsme se seznámili. Já jsem se mu po zápase omlouval a o na to řekl: To jsi dobře udělal, že jsi mě kopnul,“ podělil se o vzpomínku na první sekání Jiří Hildebrandt.

Neradostné momenty z Bicanova života zmínil další jeho spoluhráč Vladimír Hubálek: „V padesátých letech v parlamentu odhlasovali zákon o socialistické výchově a hlavním řečníkem byl tehdejší ministr obrany Čepička. Větší část jeho projevu byl vlastně útok proti Pepovi, kde byl vylíčen jako buržoazní sportovec, který nepatří do socialistických řad.

To byla pro něj katastrofální doba, protože řada lidí se ho začala stranit, nikdo ho nechtěl zaměstnat a dopadlo to tak, že házel v holešovickém přístavu kameny. My nejbližší kamarádi jsme se ho pokoušeli nějak povzbudit, dát mu duševní vzpruhu, ale moc se nám to nedařilo. A on na jednom našem setkání řekl větu, na kterou nikdy nezapomenu: No co, za padesát let nikdo nebude vědět, kdo to byl Čepička, ale o Bicanovi budou chlapi pořád ještě mluvit.“

Na závěr přinášíme projev Jana Andrejkoviče – spoluhráče a kamaráda Josefa Bicana:

„Odmalička jsem vždy choval ke jménu Bican velký obdiv. A představte si, že když jsem v roce 1953 přecházel z dorostu do ligového mužstva Slavie, najednou se v kabině jako navrátilec z Hradce Králové objevil Pepa Bican. Takové štěstí nelze popsat, když začínající hráč najednou stojí v mužstvu v jedné řadě s nejslavnějším hráčem našeho státu.

Pepa byl hráčem, který měl všch pět P: vybroušenou techniku levou i pravou nohou, vynikající hru hlavou, přehled na hřišti, dokonalou přihrávku, periferní vidění, ale to hlavní – byl to nevídaný střelec branek, takže mnohonásobný titul „Král střelců“ patří do kategorie snů našich střelců a archivářů.

Je nutno dodat, že za německé okupace a v době reorganizace socialistického sportu nebylo prostředí ke slávě vhodné. Propagovaly se jiné ideály i na poli budování socialismu.

Hrál jsem s Pepou celkem čtyři roky v závěru jeho ligové kariéry. Ještě v jeho 43 letech byl jeho výkon na hřišti obdivuhodný. Jeho osobnost nedovolila nikomu hrát nezodpovědně a ležérně. Neuznával podceňování soupeřů a jeho heslem bylo: „Dát jim, co se do nich vejde.“

Poslední zápas za první mužstvo hrál už jako hrající trenér v Durbanu v jižní Africe a po skončení prvního poločasu, když odcházel do kabin, mně bylo nějak smutno. Uvědomoval jsem si konec jedné krásné legendy. Nikdy jsme si s Pepou Bicanem netykali a myslím si, že to bylo správné, protože Králům se nemá tykat.

Po letech jsme spolu hráli dalších dvacet let za Starou gardu Slavie a to jsem si teprve uvědomoval, jakou slávou byl Pepa obklopen v celé vlasti i v těch nejmenších moravských vesničkách, kde jsme velmi často a rádi hráli a potom ochutnávali jejich vynikající vína.“

Josefu Bicanovi bude věnováno také nejbližší ligové utkání v Edenu s Olomoucí, které je na programu v neděli 28. září. Výkop je ve 20 hodin.

Podrobnou reportáž ze vzpomínkového shromáždění na Vyšehradě pro vás připravil také štáb Fanklub Slavia TV.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články