Startovní čáru mají všichni stejnou, zdůrazňuje kouč | SK Slavia Praha
Více

Startovní čáru mají všichni stejnou, zdůrazňuje kouč

Pro první mužstvo sezóna skončila, naši mladíci se však ve svých soutěžích bijí dál. A slávistický A-dorost usiluje o titul. Po 24. kole je stále ve hře o nejvyšší metu, na paty mu však šlapou naděje z Olomouce, se kterými se sešívaní přetahují o první příčku. „Utkání na Hané nás čeká tři zápasy před koncem. Může jít o klíčový duel. Uděláme vše pro to, abychom uspěli,“ plánuje trenér Jiří Plíšek, jehož svěřenci naposledy porazili silnou Plzeň 2:1.

Pak se zamyslí nad průběhem jarních odvet. „Pozitivní je, že se stále držíme nahoře a bojujeme s ostatními mančafty o špici tabulky. Cením si také toho, že se podařilo zabudovat některé nové hráče do základní sestavy. Na druhou stranu jsme občas poznamenaní tím, že mužstvo ještě není sehrané, což má za následek, že v některých fázích máme problémy s obrannou činností. V útočné fázi také nejsme stoprocentní. Proto jsme letos už dvě střetnutí prohráli,“ zamýšlí se Plíšek. „Byly tam i nějaké remízy. V boji o titul je třeba vyhrávat,“ dodává.

Kouč by byl rád, kdyby jeho ovečky v určitých momentech prokázali větší srdce. „Pro tým hovoří, že v důležitých zápasech ukázal, že kopat umí. S Ostravou i Plzní odvedl velmi slušné výkony. Ale při derby se Spartou nám chybělo větší nasazení, víc odvahy. Na tom je třeba dál pracovat. Dotáhnout situace, kdy fotbal bolí. Chtěl bych, aby hráči přijali bolest, neutekli a postavili se jí čelem. Abychom letenské porazili příště, budeme muset být odolnější a zocelenější,“ vypočítává.

Nejvíce rozladěný byl Plíšek po 22. kole, kdy se Slavia střetla se Zlínem. „Prohráli jsme doma, poprvé na jaře. Stávaly se nám věci, které by se stávat neměly.“ Naopak ho potěšilo vítězství na Baníku. „Tam to bylo obráceně, mužstvo šlapalo. Po závěrečném hvizdu se obě strany vyčerpáním sesuly na trávník. Byla tam kvalita, jak fotbalová, tak kondiční,“ pochvaluje si.

Dorostenci mají podle Plíška cestu do vyšších věkových kategorií otevřenou. „Všichni, kdo podávali dobré výkony, byli odměněni. Buď se připojili k juniorce nebo áčku. Teď záleží jen na nich, jestli dostanou příležitost znovu. Například Jirásek zahrál skvěle proti Plzni a seděl na lavičce při finále Poháru ČMFS. Mezi dospělé nakoukli i Kozáčik, Zachariáš, Táborský, Dubský nebo Kotrba. Sledujeme každého, nikoho neupřednostňujeme,“ zdůrazňuje stejnou startovní čáru.

Své postřehy nad probíhajícím ročníkem trenér shrnuje takto: „Jsem přiměřeně spokojený. Nedostatky jsou, ale s asistentem Jiřím Ulrichem se díváme dopředu. Snažíme se kluky vychovávat pro dospělou kategorii. Aby prodali sami sebe a to, co v nich je. Musí mít sebevědomí, vůli a morálku.“

A právě tyto vlastnosti budou červenobílí potřebovat na turnaji v Německu, který se koná tento víkend. „Ve čtvrtek jedeme do Stemwede u Osnabrücku. Akce se zúčastní ročníky 82 a mladší. Obsazení je fantastické: například Bocca Juniors, Southampton nebo ‚devatenáctka‘ Uruguaje. Skupiny jsou tříčlenné, my jsme si vylosovali Galatasaray a výběr tamního kraje,“ přibližuje kouč podrobnosti. „Bude to nezaplatitelná zkušenost. Utkáme se s mezinárodním fotbalem na špičkové úrovni. Osobně se nejvíc těším na Jihoameričany,“ uzavírá.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články