Kuka trefil pohárovou Evropu! | SK Slavia Praha
Více

Kuka trefil pohárovou Evropu!

Po dramatickém derby se Žižkovem máme jednu jistotu – nehledě na výsledek pondělního finále se Spartou jsme vybojovali Pohár UEFA. Liberec sice prohrál na Bohemians, kteří si tak pohlídali čtvrté místo, letenští však nezaváhali na Synotu a postupují do předkola LM. A co je nejdůležitější - sešívaní borci porazili Viktorii 1:0. Slávisté si vítězství zasloužili, ve druhé půli si vynutili převahu, kterou korunoval uzdravený Pavel Kuka. Náš kanonýr v 85. minutě zužitkoval centr Lukáše Doška a rozhodl o výsledku utkání. V tabulce jsme po závěrečném třicátém kole obsadili pátou příčku.

Jak to viděl náš trenér
„První půle byla oboustranně kvalitní. Žižkov nás dobře napadal, stálo ho to však hodně sil. Po přestávce jsme si vytvořili místy až drtivou převahu. Fotbal se však hraje na góly a moc nechybělo, abychom se rozešli smírně. Po celkovém průběhu si ale myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Chtěl bych poděkovat svému týmu. Je vidět, že hrana mezi úspěchem a neúspěchem je velmi tenká,“ uvedl spokojený Miroslav Beránek. „Kuka? Splnil, co jsme si řekli a co jsme čekali. Nejdřív měli dva útočníci pracovat a až bude soupeř unavený, měl nastoupit Pavel a hrát svou hru,“ podotkl kouč k nasazení slávistického střelce.

Jak to viděl trenér hostů
„Chtěl bych pogratulovat Mirkovi nejen k dnešnímu vítězství, ale i k práci, kterou na Slavii za poslední půlrok odvedl. Nemluví se mi lehce. Před přestávkou jsme si vypracovali několik dobrých situací, ale mohli jsme je řešit lépe. Ve druhém poločase jsme však přestali nepochopitelně hrát. Vliv na to mělo asi i střídání, Stracený s Piklem museli odstoupit pro zranění. Na některé hráče možná dolehlo i tréninkový výpadek. Prostě jsme působili trapně. Zvláštní je, že jsme přestáli tlak soupeře, ale šest sedm minut před koncem jsme vyráběli fatální chyby,“ svěřoval se zdrcený Zdeněk Ščasný. „Mám dojem, že když má mužstvo na dosah titul, musí hrát jinak, než předvedli někteří moji svěřenci,“ dodal.

Jak to viděli naši hráči
Na fotbalistech Slavie byla znát velká úleva. „Ještě že to tak dopadlo. Po podzimním umístění je to úspěch. Snad to bude příští sezónu lepší a budeme hrát jen o první dvě místa. Užili jsme si dost. Máme vysoké cíle, doufám, že se nebudou opakovat předchozí nezdary“ přemýšlel obránce Adam Petrouš. „Dvakrát jsme už nedali gól, takže jsem doufal, že nám to tam konečně spadne. Dobře jsme bránili, góly musely přijít. Jsme rádi, že máme pohár, ale chceme určitě porazit i v pondělí Spartu. Pouťák to nebude, očekávám fotbal s nasazením,“ pokračoval. Stejný názor měl záložník Karel Piták. „UEFU máme jasnou, ale nic to nemění na tom, že chceme získat i domácí pohár.“ Páteční malé derby hodnotil takto: „V prvním poločase jsme byli nervózní, ale pak jsme se zlepšili, věděli jsme, že musíme, což bylo naštěstí znát. Nervozita? Ne, hodně jsme je tlačili, věřil jsem, že branku dáme.“ S dojmy se svěřil i kolega ze středové řady Rudolf Skácel. „Mám velkou radost. Řekli jsme si, že musíme vyhrát, abychom mohli být v pondělí v klidu. Zvládli jsme to, po přestávce jsme byli lepší, výhra je zasloužená.“

Slavia - Žižkov 1:0 (0:0)
Branka: 85. Kuka
Sestava Slavie: R. Černý - L. Došek, A. Petrouš, T. Šilhavý (46. D. Šuškavčevič), T. Hrdlička - K. Piták (88. F. Stibůrek), R. Dostálek, P. Gedeon, R. Skácel - T. Došek, Š. Vachoušek (57. P. Kuka)
Sestava Žižkova: P. Pižanowski - J. Buryán (63. M. Šebesta), A. Mlejnský, T. Hunal, M. Klimpl - M. Ščasný, J. Sabou, A. Pikl (52. R. Janoušek), M. Šmarda - M. Pospíšil, L. Stracený (31. K. Chihuri)
Žluté karty: 19. A. Pikl, 45. T. Hunal, 70. M. Pospíšil, 71. A. Mlejnský, 73. M. Šebesta, 78. K. Chihuri, 79. M. Klimpl, 89. R. Janoušek

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články