Ve čtvrtek proti Karvanu Jevlach | SK Slavia Praha
Více

Ve čtvrtek proti Karvanu Jevlach

BAKU - „Vedro, jako když jdete v létě do prádelny,“ povzdechl si po výstupu z letadla v ázerbájdžánském Baku kapitán Slavie Lukáš Jarolím. Výprava červenobílých dorazila na místo svého utkání Poháru UEFA po druhé hodině místního času.
BAKU - „Vedro, jako když jdete v létě do prádelny,“ povzdechl si po výstupu z letadla v ázerbájdžánském Baku kapitán Slavie Lukáš Jarolím. Výprava červenobílých dorazila na místo svého utkání Poháru UEFA po druhé hodině místního času.

Čtyřhodinový let

Slávisté se do Ázerbájdžánu dostali po klidném čtyřhodinovém letu, letěli přes Slovensko, Maďarsko, Transylvánské Alpy, bulharská letoviska, Černé moře a Turecko. Ve chvíli, kdy se na mapě letu začala objevovat jména měst jako Kábul a Teherán, zahájil kapitán letu přistávací manévr.

Vízová povinnost

Fotbalisté se moc nenudili, čas na palubě jim ukrátilo vyplňování obsáhlého formuláře pro vízum. „Já když jsem jel do Ruska, tak to vždycky trvalo tři hodiny,“ tušil Brazilec Gaúcho, že ani výborně připravené žádosti hladkému průchodu přes hranice nepomohou.

Gaúchovo správné tušení
A měl pravdu, v letištní hale slávisté strávili téměř tři hodiny. Vydání víz pro celou výpravu totiž obstarávali jen tři úředníci, po chvíli už jen dva, jeden z nich totiž asi usoudil, že není takový provoz, aby byly potřebné tři přepážky. Všichni museli pro razítko, pak pro vízum, pak znovu pro třetí razítko. Vše proběhlo v naprostém klidu. „Jsme na všechno připraveni, naším úkolem je nenechat se ničím rozhodit,“ komentoval to trenér Karel Jarolím.

Čtyřicetistupňové vedro
Slávisté se po nekonečně dlouhém čekání vydali autobusem do svého hotelu. Na teploměru bylo v tu chvíli 42 stupňů. Ulice Baku lemují nevzhledné budovy, které rozhodně nezvou k procházkám. Na silnicích najdete krásné limuzíny, hned vedle starých lad a žigulíků, které už u nás k vidění nejsou. Stejně jako prach a smog.

Hrát se bude na nekvalitním terénu
Oficiální trénink přinesl dvě zprávy, jednu dobrou, druhou horší. Před osmou hodinou místního času zavládlo na stadionu příjemnější počasí, foukal chladnější vánek. Pohled na kvalitu trávníku nikomu radost neudělal. Nerovný pažit zkrášlují velké plochy před brankou, které jsou jen udusanou hlínou. Brankář Kozáčik skočil po střele po zemi, ta však nabrala na malém vápně nečekaný odskok a vletěla do šibenice. „No nazdar,“ zní slušný překlad jeho bezprostředního komentáře.

Taktika podle terénu
„Takovému terénu musíme uzpůsobit taktiku, rozhodně nesmíme dát soupeři na naší polovině prostor. Nemá smysl ani cokoliv s míčem v nebezpečných situacích vymýšlet,“ řekl k tomu slávistický kouč. Nutno dodat, že terén se ale také zamlouval našim útočníkům, Pavel Fořt se Standou Vlčkem několikrát otestovali dráhu střel, která je pro brankáře takřka neřešitelná.

Náhrada za Krajčíka tajemstvím
Trenér Jarolím řeší jediné místo v sestavě. Kdo nahradí na pravém beku Mateje Krajčíka. „Rozhodnul jsem se, uvidíme, prozrazovat to zatím nechci,“ řekl žurnalistům. Na pravé křídlo si v tréninku zabíhali Michal Švec, Jirka Studík i Ante Aračič.

Čeká se sedm tisíc diváků
Po hodince se hráči vrátili do luxusního zázemí svého hotelu. Podle informací místních novinářů ho bude vysílat první kanál ázerbájdžánské televize, do hlediště stadionu dorazí asi sedm tisíc diváků. Za lístek dají v přepočtu od dvou do patnácti dolarů. Zápas začíná ve 20 hodin místního času, to je od 17 hodin našeho času.

Vzhledem k tomu, že technické zázemí stadionu nenabízí žádnou možnost internetového připojení, budeme připravovat online přenos pouze v omezeném rozsahu prostřednictvím telefonátů do Prahy. Pro předplatitele naší sms služby bude servis zajištěn.

Fotoreportáž z Baku si můžete prohlédnout zde.

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články