Fenomén jménem derby | SK Slavia Praha
Více

Fenomén jménem derby

Derby pražských „S“ není už zdaleka záležitostí pouze českých fotbalových příznivců. Rozruch budí také v zahraničí. Slávistický sekretariát zaznamenal v uplynulém týdnu žádosti o vstupenky především z Anglie, Skotska, Německa a Belgie. Hodně zahraničních fanoušků si totiž cíleně naplánovalo...
Derby pražských „S“ není už zdaleka záležitostí pouze českých fotbalových příznivců. Rozruch budí také v zahraničí. Slávistický sekretariát zaznamenal v uplynulém týdnu žádosti o vstupenky především z Anglie, Skotska, Německa a Belgie. Hodně zahraničních fanoušků si totiž cíleně naplánovalo cestu do Prahy právě na stejný termín, ve kterém se prestižní duel Slavia – Sparta hraje. Na derby se akreditovali také zástupci známých evropských fotbalových klubů - například AS Monako či PSV Eindhoven. Na tribuně pro vzácné hosty bude zápas sledovat řada dalších osobností českého i světového veřejného života.

„Derby-zápasy“ mají tradici ve všech koutech světa a obvykle na sebe poutají větší pozornost fanoušků a médií než ostatní střetnutí. Rivalita jednotlivých soupeřů sahá až do daleké historie. Většinou je vzájemná nevraživost dána regionálním umístěním obou týmů, ale také častým měřením sil či křivdami z minulosti. Zdaleka se nejedná pouze o klubovou záležitost. Derby je i věcí národních týmů, u kterých hrají nezanedbatelnou roli mimo jiné třeba dějinné konflikty.

Své derby má snad každá fotbalová země na mapě světa. V Anglii patří mezi nejznámější Arsenal – Tottenham, Manchester United – Manchester City či Everton – Liverpool. Ve Skotsku je to pak slavný duel Celtic – Rangers. V Itálii se zase fanoušci každoročně těší na měření sil milánských či římských velkoklubů. Na své si přijdou i příznivci ve Španělsku. V utkání Atletico Madrid – Real Madrid několikrát nastoupil také slávista Radek Bejbl. U našich západních sousedů panuje velká rivalita mezi Bayernem Mnichov a Mnichovem 1860.

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

MATCHDAY Plzeň. Zabrat a napravit to

16. 4. 2024
Po výhře, po prohře. Kamery MATCHDAY vyrazily v neděli do Plzně, kde vyprodaná Doosan Arena byla svědkem první venkovní porážky Slavie v probíhajícím ligovém ročníku.

Další články