Slavia vítězem Tipsport Cupu, na penalty porazila Žižkov | SK Slavia Praha
Více

Slavia vítězem Tipsport Cupu, na penalty porazila Žižkov

Ve finále xaverovského turnaje hraném na velmi těžkém terénu si slávisté poradili na penalty s Viktorií Žižkov a mohou se radovat z prvenství. Po devadesáti minutách skončil duel 2:2...
Ve finále xaverovského turnaje hraném na velmi těžkém terénu si slávisté poradili na penalty s Viktorií Žižkov a mohou se radovat z prvenství. Po devadesáti minutách skončil duel 2:2.

Skóre mohl otevřít ve 14. minutě Pavel Kuka, ale po přihrávce Pavla Fořta mířil mimo. O chvilku později se slávistům podařilo zakončit lépe. Krajčík vybojoval míč, řítil se z levé strany na gólmana a střelou mezi nohy vsítil první branku střetnutí. Ve 22. Žižkov vyrovnal. Pikl posunul hlavou balón na hranici šestnáctky na Oravce a ten umístěnou ranou z otočky po zaváhání naší obrany vyrovnal. Do přestávky se v šanci znovu ocitl Kuka, využít Kratochvílův centr mu však výborným zákrokem zabránil Pižanowski.

Také druhá půle začala neproměněnou příležitostí Kuky, který se šťastně dostal k odraženému míči. Zaskočený útočník nestřílel dostatečně razantně. V 65. rozehrával Piták rohový kop. Na zadní tyč si naběhl Kratochvíl a s lehkostí strhl vedení zpět na stranu Slavie. Dlouho to vypadalo, že si červenobílí jednogólový náskok pohlídají, ale divoký závěr přinesl soupeři podruhé v zápase vyrovnání. Vlastní gól si po jednom z několika rohových kopů svěřenců Güntera Bittengla vstřelil hlavou pravý obránce Lukáš Došek. V nastavení ještě každý z týmů nevyužil po jedné šanci. Zatímco Piklův tvrdý pokus hlavou zneškodnil reflexivně Černý, s Kalivodovou střelou z vápna si poradil Pižanowski.

Rozhodnutí tak přinesly až pokutové kopy. Se Slavií to zprvu nevypadalo příliš dobře. Po dvou neúspěšných pokusech Kratochvíla a Zachariáše jsme prohrávali již 0:2. Poté však začal čarovat brankář Černý, jehož zásluhou jsme nakonec dovedli rozstřel až do sedmé série. V ní nejprve neuspěl žižkovský Görner. Tomáš Došek střelou k pravé tyči nezaváhal.

„S vítězstvím jsem spokojen. To, že hrála podobná sestava jako včera v těžkém utkání proti Regensburgu, byl záměr. Trénovaný fotbalista musí takovou zátěž zvládnout. Až do střídání byl náš projev dobrý, pak se obraz zápasu změnil. Měli jsme rozhodnout mnohem dřív,“ uvedl trenér Josef Csaplár, který si turnaj pochvaloval také z celkového pohledu. „Účinkováním na Tipsport Cupu jsme dosáhli to, co jsme chtěli. Slavia nemá problém s kvalitním fotbalem, ale s tím, aby ho dotáhla do úspěšného konce. Navíc všichni přežili ve zdraví,“ pokračoval.

Divákům se zatím nepředstavila posila Slavie, Brazilec Luis, který do Prahy přiletěl ve čtvrtek. V Brazílii vrcholí léto, nemělo smysl, aby nastoupil na sněhu. I když měl chuť,“ uzavřel kouč. Na svou premiéru si tedy mladý Jihoameričan musí počkat do soustředění v Turecku.

„Je škoda, že došlo na penalty, celkově jsme byli lepší, to závěrečné drama bylo zbytečné,“ podotkl střelec první branky zápasu, záložník Matěj Krajčík, který se po podzimu, kdy doháněl tréninkové manko zaviněné zraněním kolene, znovu pere o místo v sestavě. „Po kondiční stránce jsem úplně v pohodě, cítím se dobře. A fotbalovost můžu dohánět pořád,“ usmál se.

„I přes špatné počasí byla k vidění spousta dobrých akcí. Cením si toho, že hráči zabojovali. Při pokutových kopech měl víc štěstí soupeř,“ stručně zhodnotil utkání trenér Žižkova Günter Bittengel.

Slavia – Žižkov 2:2 (1:1), na penalty 5:4
Branky: 17. Krajčík, 65. Kratochvíl – 22. Oravec, 87. L. Došek vlastní
Sestava Slavie: Černý – L. Došek, Mil. Zachariáš, Nachtman, Kratochvíl – Piták (67. Lukeš), Bejbl (61. Švec), Hrdlička (46. Kalivoda), Krajčík – Fořt, Kuka (61. T. Došek)
Sestava Žižkova: Pižanowski – Buryán, Mlejnský (35. Dirnbach), Klimpl, Mikulík – Sčasný, Sabou, Pikl, Hottek (71. Görner) – Oravec, Prohászka

Penalty Slavie: Kratochvíl (nedal), Mil. Zachariáš (nedal), Fořt, Kalivoda, Krajčík, L. Došek, T. Došek
Penalty Žižkova: Oravec, Klimpl, Pikl (nedal), Prohászka (nedal), Buryán, Sčasný, Görner (nedal)

Fotografie zde. (autor: mihaal)

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále Al Abtal domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Další články