Přípravné práce začaly, v Edenu se bourá! | SK Slavia Praha
Více

Přípravné práce začaly, v Edenu se bourá!

Roky čekání skončily. V Edenu začala první fáze výstavby nového stadiónu. Slavnostní zahájení přípravných prací připadlo na pondělní odpoledne, kdy byl za mimořádného zájmu médií stržen jeden ze stožárů s osvětlením. Demolice, která je prvním krokem při realizaci unikátního projektu, by měla být do dokončena v dubnu příštího roku.
Roky čekání skončily. V Edenu začala první fáze výstavby nového stadiónu. Zahájení přípravných prací připadlo na pondělní odpoledne, kdy byl za mimořádného zájmu médií stržen jeden ze stožárů s osvětlením. Demolice, která je prvním krokem při realizaci unikátního projektu, by měla být do dokončena v dubnu příštího roku.

Na slavnostní prezentaci projektu se do Edenu dostavila řada čestných hostů. Vedle Františka Veselého a paní Bicanové přišel i místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross.

Začátek výstavby je vyvrcholením společné tříleté snahy Slavie a renomovaného architektonického ateliéru Omicron-K. Přichází poté, co Slavia po složitých jednáních získala potřebná povolení a především pozemky v Edenu, na kterých celý areál leží. Ty klubu připadly teprve v červnu letošního roku. Vyřešily se tak vleklé problémy s majetkoprávními vztahy, které dlouhou dobu nedovolovaly nic jiného, než o stadiónu jen snít.

Budoucí stánek červenobílých se zařadí mezi špičkové stadióny v Evropě. Bude vyhovovat nejpřísnějším směrnicím FIFA a UEFA. Potřebné zázemí najdou nejen fotbalisté, ale i diváci, pro které je připraveno necelých dvaadvacet tisíc míst. Samozřejmostí budou parkovací prostory, zázemí pro média či VIP hosty. Nebude chybět ani oddělený sektor se samostatným vstupem pro rodiče s dětmi. „Inspirovali jsme se řadou stadiónů v Německu, Anglii, Portugalsku a dalších zemích,“ uvedl architekt Martin Kotík, vedoucí týmu projektantů ze společnosti Omicron-K.

Během následujících měsíců by měla Slavia získat další povolení k celému projektu, jehož součástí není jen stadión, ale například i komunikace v okolí Edenu. Žádost o stavební povolení k samotnému stadiónu podala Slavia v říjnu. Získat bychom ho měli v první polovině příštího roku. „Do přípravy projektu jsme již investovali desítky miliónů korun. Kompletně zajištěna je i první etapa výstavby, tedy demolice. O financování výstavby stadiónu intenzivně jednáme s odborníky doma i v zahraničí,“ prohlásil generální ředitel klubu Vladimír Leška.

„Když půjde všechno ideálně podle plánu, mohl by se v novém Edenu hrát první zápas na sklonku října 2005,“ říká architekt Kotík, který v nadsázce stanovil datum výkopu na 19.10. v půl sedmé večer. „Projekt, který jsme společně rozjeli, nemá v Česku obdoby. Jistě budeme čelit různým překážkám a vyloučit se nedá ani zdržení,“ upozorňuje však. „Jedno je ale jasné, došlo k zásadnímu přelomu. První fáze výstavby byla zahájena,“ zdůraznil Vladimír Leška.

Dále čtěte:
Rozhovor s Martinem Kotíkem
Rozhovor s Vladimírem Leškou
Historie slávistických stadiónů
Osobnosti o novém stadiónu

Prohlédněte si také obrazovou přílohu.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články