Sezona v číslech: Dominance v útoku, obraně i v hledišti | SK Slavia Praha
Více

Sezona v číslech: Dominance v útoku, obraně i v hledišti

Nejvíc gólů, nejlepší obrana, nejlepší střelec i nejvyšší návštěvnost. Pojďme se podívat na uplynulou stříbrnou sezonu v číslech.

Ofenzivní smršť nejen v Edenu

Slávisté v uplynulé ligové sezoně nasázeli neuvěřitelných 98 gólů, průměrně 2,8 na zápas. Rozdělilo si je 21 střelců. 45 branek padlo v prvním poločase, z 53 přesných zásahů se slávisté radovali po přestávce. Slávisté z celé soutěže vyslali nejvíc střel na branku (227), měli nejvyšší úspěšnost střelby (19,4 %) a nejvyšší průměrné držení míče (61,8 %).

Králem střelců byl Václav Jurečka s dvaceti góly, o jeho kanonádě si můžete přečíst zde. Celkem pět slávistů zakončilo sezonu FORTUNA:LIGY s více než deseti góly, jedenáctkrát přesně mířili Stanislav Tecl, Ondřej Lingr a Peter Olayinka. Mick van Buren oslavil čtrnáct zásahů, devět z nich na podzim v dresu Liberce.

Nejvíce ligových gólů nasázeli slávisté na domácím stadionu, ve Fortuna Areně se radovali celkem z 66 vstřelených branek, průměrně oslavili 3,67 gólu každý domácí zápas. Nejvyšší příděl si z Edenu odvezly Pardubice a St Josephs, oba zápasy skončily 7:0. Šest gólů lovili ze sítě brankáři Teplic, Českých Budějovic a Bohemians.

Slávistická tabulka ligových střelců

Jméno Počet gólů
Václav Jurečka 20
Mick van Buren 14
Stanislav Tecl 11
Peter Olayinka 11
Ondřej Lingr 11
Matěj Jurásek 6
Ivan Schranz 5
David Douděra 5
Moses Usor 4
Lukáš Masopust 2
Ewerton 2
Lukáš Provod 2
David Jurásek 2
Jakub Hromada 2
Ibrahim Traoré 1
Taras Kačaraba 1
Christ Tiéhi 1
Aiham Ousou 1
Marek Icha 1
Igoh Ogbu 1
Christos Zafeiris 1

David Jurásek nejvytíženější asistent

Nejvíce ligových minut v sešívaném odehrál David Jurásek - 2 540. Jediný další slávista, co odehrál víc než dva tisíce minut, je David Douděra s 2 212 minutami. Třetím nejvytíženějším slávistou v lize byl Peter Olayinka, ten zapsal 1750 minut.

V průběhu ligové sezony zkompletovali slávisté nejvíc přihrávek (18 571) s nejvyšší úspěšností (81,9 %) a vyslali nejvíc přihrávek do gólové šance. Sešívaní také rozehráli 285 rohových kopů, což je nejvíc ze všech ligových týmů. Nejlepší slávističtí asistenti Stanislav Tecl a David Jurásek se dělí o třetí místo mezi ligovými nahrávači se sedmi gólovými přihrávkami.

Slávistická tabulka ligových nahrávačů

Jméno Počet asistencí
Stanislav Tecl 7
David Jurásek 7
Petr Ševčík 6
Oscar 6
Lukáš Masopust 5
Matěj Jurásek 5
Ivan Schranz 4
Peter Olayinka 4
Ondřej Lingr 4
Václav Jurečka 4
Christos Zafeiris 4
Tomáš Holeš 3
Mick van Buren 3
David Douděra 3
Lukáš Provod 2
Marek Icha 2
Jakub Hromada 1
Ewerton 1
Daniel Fila 1
Aiham Ousou 1
Igoh Ogbu 1

Obrana i disciplína

Slávisté inkasovali 31 branek, což je nejméně ze všech týmů FORTUNA:LIGY. Svým soupeřům dovolili nejméně útoků a a měli nejvyšší úspěšnost v osobních soubojích (59,7 %). Nejvyšší úspěšnost v obranných soubojích ze slávistů měl David Jurásek s 69,9 % vyhraných soubojů, což ho řadí na 16. místo mezi všemi hráči. Nejlepší slávista ve vzduchu byl Taras Kačaraba, který vyhrál 67,4 % vzdušných soubojů, což je 20. nejvyšší úspěšnost ze všech hráčů ligy.

Slávisté jsou, co se týče žlutých karet, nejméně trestaným týmem FORTUNA:LIGY, za 35 utkání byli napomínáni padesátkrát. Horší je bilance vyloučení, slávisté museli v oslabení dohrávat celkem pětkrát, což je řadí na 6. až 8. místo napříč prvoligovými celky.

Rekordní návštěvnost a neuvěřitelná atmosféra

Slávisty na domácích utkáních tradičně hnaly zaplněné ochozy v čele s Tribunou Sever, díky skvělé podpoře doma ani jednou neprohráli a získali 52 bodů z 54 možných. Průměrná návštěvnost vystoupala na 14 729 fanoušků, nejvyšší za posledních 19 let ze všech ligových celků. Na Slavii chodily větší průměrné návštěvy dokonce v 60. letech.

Průměrné využité stadionu bylo 76,04 %, více zaplněný byl jen Ďolíček. Slavia táhla doma i venku, na venkovních utkáních se na červenobílé chodilo dívat průměrně 8 296 diváků, také nejvíc ze všech týmů ligy. Slávisté, moc děkujeme za neutuchající podporu v celé sezoně, napříč soutěžemi přišlo do Edenu téměř 400 tisíc fanoušků.

V MOL Cupu drama jen v semifinále

Sešívaní v průběhu sezony oslavili zisk poháru, kde za vítězství šli stylem start-cíl. Kromě semifinálového dramatu s Bohemians, kdy Ondřej Lingr vystřelil prodloužení v samotném závěru nastavení, v soutěži neinkasovali. Postupně porazili Duklu, Karvinou, Vyškov, Bohemians a Spartu se skóre 15:2.

Nejlepší střelci pohárové jízdy byli třígóloví Václav Jurečka a Ondřej Lingr, dva góly dali Peter Olayinka a David Douděra, po gólu přidali Stanislav Tecl, Lukáš Masopust, Ewerton a Matěj Jurásek. Druhý gól ve finále, kdy Letnou dobyla sešívaná invaze, byl vlastní.

Euforie v předkolech i vypadnutí ve skupině

Slávisté šli z loňského druhého místa do druhého předkola Evropské konferenční ligy. Po snadném postupu přes St Josephs, kdy Slavia zaznamenala nejvyšší evropskou výhru historie, čekali na sešívané pozdější řecký vicemistr Panathinaikos a polský mistr Raków. Dramatický postup přes silné celky ale zhořkl ve skupině.

Los přidělil slávistům rumunskou Kluž, turecký Sivasspor a kosovské FC Ballkani. Z herní převahy ve většině utkání ale vytěžili jen šest gólů a osm bodů, které na postup nestačily. Do vyřazovací fáze šli Turci a Rumuni.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články