Jurečka jako Bican! Jak se stal králem střelců? | SK Slavia Praha
Více

Jurečka jako Bican! Jak se stal králem střelců?

Václav Jurečka prožil fenomenální závěr ligy. Před nadstavbou ztrácel na nejlepšího střelce 11 branek, po pěti zápasech ale mohl slavit, protože nasázel 12 gólů a vystřílel si korunu pro krále střelců.

Václav Jurečka nakonec svou bilanci zaokrouhlil na rovných 20 gólů a osamostatnil se na čele tabulky střelců. Něco podobného se hráči Slavie naposledy povedlo v sezoně 1984/85, kdy se králem střelců stal Ivo Knoflíček s 21 góly. Nedávní slávističtí králové střelců jako Milan Škoda nebo Petar Musa se o korunu pro nejlepšího střelce museli dělit.

„Vážím si toho neskutečně. Když jste útočník, tak chcete svými góly co nejvíc podpořit tým. Musíte dávat góly. Že se mi nakonec povedlo stát se králem střelců je pomyslná třešnička. Škoda jen, že jsme nezvládli ten titul, ale mám na čem stavět,“ těší se na další sezonu Václav Jurečka.

Je na čem stavět, třeba na dvou čtyřgólových představeních v Edenu proti Bohemians a proti Slovácku. Dvakrát nasázet čtyři góly během jedné sezony? Takové kousky předváděl naposledy legendární Pepi Bican v roce 1948, od té doby se nikdo ani nepřiblížil. Než přišel Václav Jurečka a dva čtyřgólové zápasy zvládl za posledních 5 zápasů sezony, za 20 dní. Kdo naposledy předvedl něco podobného? Hádáte správně, znovu nejlepší střelec sešívané historie Josef Bican v roce 1948.

„Prostě si to sedlo, dostal jsem se do optimální herní pohody a dostal jsem důvěru trenéra. Když si toto všechno sedne, tak z toho může vzejít něco úžasného. Potvrdilo se to v nadstavbě, kdy se mi střelecky dařilo a zvládl jsem si splnit i můj osobní cíl. Před sezonou jsem si vytyčil právě 20 branek, vždycky si dávám ty nejvyšší cíle. Podařilo se mi překonal i loňskou sezonu, kdy jsem za Slovácko dal 17 gólů. Nejvíc si asi cením zápasu s Plzní, druhý gól se mi moc líbil,“ pochvaluje si nejlepší střelec ligy, kterému průměrně v lize na gól stačilo 85 minut. V nadstavbě to bylo jen neuvěřitelných 37,5 minuty na vstřelenou branku

20 gólů, 4 asistence za 27 zápasů. Nejvíc gólů i bodů na zápas (0,9) a k tomu až neuvěřitelná úspěšnost střelby. Václav Jurečka vystřelil za celou sezonu celkem osmačtyřicetkrát, třicet dva střel mířilo mezi tři tyče a 20 z nich skončilo v síti. Úspěšnost střelby Václava Jurečky je impozantní, 41,7 % jeho pokusů skončilo v brance, což je nejvíc ze všech útočníků. Ani jeden z dvaceti gólu nedal hlavou, 15 zásahů zvládl silnější pravačkou, levou nohou přesně mířil pětkrát

A odkud góly padaly? 18 tref přišlo uvnitř pokutového území, dvě rány skončily v brance zpoza vápna, nejprve výstavní zásah ze 30 metrů proti Bohemians a v posledním kole pak z přímého kopu proti Slovácku. Jiný přímý kop Jurečka nezahrával, takže v této parketě je stoprocentní, stejně jako v pokutových kopech. Tři penalty zahrával, tři proměnil.

„Zklidnění přichází se zkušenostmi. Sám to na sobě pociťuji, čím jsem starší, tím jsem klidnější v koncovce a už si tak neberu, když něco neproměním. I na tom jsem zapracoval a pak mi to pomohlo k tomu, abych dal víc gólů,“ vysvětluje osmadvacetiletý kanonýr, který nasázel víc gólů v nadstavbě než jakýkoliv jiný tým v této fázi soutěže od jejího zavedení.

Král střelců si momentálně užívá zasloužené volno, a kromě reprezentačního srazu, kdy bude trenéru Šilhavému k dispozici na zápas s Faerskými ostrovy se připravuje i na velký životní milník. S dlouhodobou partnerkou Petrou Nečasovou chystá svatbu.

„Tohle léto mám trochu jiný režim, protože 8. června mám svatbu se svojí snoubenkou. Čeká mě ještě rozlučka se svobodou, ale nebude to nic divokého, protože mě pak čeká ještě reprezentace. Letos zůstávám v Česku a mám svatbu, cestování budu muset nechat na zimu.“

Král střelců na závěr přidal i rady pro mladé hráče.

„První rada je, ať na sobě neustále pracují, protože tvrdá práce růže přináší. Druhá věc je spíš pro útočníky. Když se vám v nějakém období nebude dařit, nebude to tam padat, tak neustále pracujte a vytrvejte. Stačí jeden moment a může se to celé zlomit. Sezona může být úspěšná jako ta moje, kdy jsem neměl moc gólů, ale přišel zápas se Sigmou, kdy jsem vstřelil gól a od té doby to tam začalo padat. Nepropadejte panice a vytrvejte,“ uzavírá Václav Jurečka.

Aktuálně

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Michaela Khýrová a Karel Piták po remízovém derby žen

17. 3. 2024
Fotbalistky Slavie remizovaly v prvním jarním derby na domácí půdě se Spartou 3:3 a na čele ligové tabulky drží před odvěkým rivalem pětibodový náskok. Jak hodnotí zápas střelkyně hattricku Michaela Khýrová a trenér žen Karel Piták?

Další články