Chtěli jsme všechny slávisty něčím odměnit | SK Slavia Praha
Více

Chtěli jsme všechny slávisty něčím odměnit

Slávistický playlist se dočkal šestého pokračování, jehož autory jsou Viktor Dyk a Richard Scheufler jr. Duo celoživotních slávistů tak s totožně zabarveným poselstvím navazuje na hymnu „Slavie, bíločervený," která je nedílnou součástí předzápasového programu už přes deset let.

V současné hymně se zpívá o nesplněném přání. Naplnil jste si jejím vytvořením to vaše – slávistické?
V: „Příští rok to bude dvacet let, co se mi s tímto nápadem ozval Honza Muchow, a já hned věděl, že to chci zkusit. Ve Slavii se toho za tu dobu změnilo opravdu hodně, naštěstí hlavně k lepšímu. Vděčím za to zejména skvělému vedení týmu pod Jindřichem Trpišovským."

Skladba vyšla v období, kdy Slavia slavila úspěchy, pak přišel čas temna a opětovný nádech k radostem příštích dnů. Lze tedy říci, že se tento projekt stal nadčasovým.
V: „Nerad bych, aby to vyznělo tak, že jsem spolutvůrcem té dosavadní hymny, já ji pouze nazpíval. Nadčasovost jakékoli práce, ať už umělecké nebo jakékoli jiné, vždy potěší, o tom žádná! Jsem rád, že tahle (stávající) červenobílá hymna těší fanoušky už tolik let."

Přesuňme se do současnosti – k vaší nové písni. Měl jste ji v hlavě už delší dobu?
V: „Nápad vznikl před pár lety, kdy jsme se dohodli s Richardem Scheuflerem jr. – kolegou bubeníkem z Rockopery Praha a kapely Walda Gang, že se pokusíme složit něco jiného, než do té doby fanoušci v Edenu slýchali. Tuším, že se psal rok 2019. Slavii jsme pak písničku nabídli jako poctu k získání jubilejního 20. titulu. Kdo si počká, dočká se, a to je i případ i tohoto oslavného songu."

R: „S Viktorem se známe dlouho, ale nevěděli jsme, že oba fandíme Slavii. Když jsme to zjistili, hned nám bylo jasné, že by si to zasloužilo novou hymnu. Slavia v tu dobu hrála Ligu mistrů, celá sešívaná obec byla v laufu. Chtěli jsme proto klukům a všem slávistům udělat radost, bez debaty si ji zasloužili. Písnička už je tedy hotová asi čtyři roky."

Co vás při její tvorbě inspirovalo?
R: „Hlavní motiv byl čistě fanouškovský. Chtěli jsme všechny slávisty něčím odměnit. Pro nás to radost byla a taky nás bavilo spolupracovat spolu na něčem, co máme rádi."

V: „Souhlas!"

Skrývá v sobě po vzoru té předešlé nějaká červenobílá poselství směrem do následujících let?
R: „Červenobílá síla na stadionu. Máte pocit, že Eden je jedna rodina. Prostě tam chcete být, proto v písni zaznívají i hesla z dílny Tribuny Sever, které může zpívat celý stadion. Třeba to někdy tak bude..."

V: „Jak říká Richard, věřím v červenobílou sílu, a to i po hudební stránce, jak dokazují mnozí umělci v rámci tohoto úžasného projektu, který dal dohromady Strašák."

Váš bratranec Vojtěch Dyk je zapřisáhlým sparťanem a taktéž se umělecky zapojuje do dění v klubu. Stihl jste mu váš nový song představit?
V: „My se s Vojtou do podobných debat raději nepouštíme, aby nedošlo k něčemu nepřiměřeně nedůstojnému. Myslím si, že třeba s Jakubem Prachařem si mají často o čem povídat a zatím jsou oba naživu. Společně věří ve všeobjímající lásku k fotbalu. V Edenu jsme se už všichni včetně Vojty párkrát potkali, takže se mu tam nejspíš líbí, z čehož mám nepokrytou radost."

Na závěr, co byste chtěli slávistické rodině vzkázat?
V: „Ať se brzy naučí slova nového songu. Těšíme se, až si ho společně zazpíváme na naší Slavii."

R: „Ať si každý vezme hvězdu k srdci, zůstane věrný barvám svého klubu a nikdy ho nepřestane podporovat."

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články