Dorostenci vstoupí do ligového jara už tento víkend | SK Slavia Praha
Více

Dorostenci vstoupí do ligového jara už tento víkend

Ligové jaro otevřou v sobotu doma na Xaverově hráči U19, na které naváže mladší kategorie U17. Sešívaní se krátce po poledni utkají s Karvinou. Osmnáctka a šestnáctka odehrají své zápasy v areálu Na Chvalech v neděli s Kladnem.

U19

Nejstarší dorostenecká kategorie má letos už za sebou dva zápasy turnaje Al Abtal. Během února se slávisté utkali s řeckým Olympiacosem a španělským Realem Sociedad. Generálku poté sehráli proti divizním Neratovicím, kde prohráli 5:1.

„První polovina zimní přípravy proběhla podle našich představ. Tým byl pohromadě a pravidelně trénoval. Poté nám přípravu trochu narušily reprezentační srazy a několik výjezdů do zahraničí. Tým také v závěru přípravy zasáhla řada nemocí a někteří hráči se teprve vrací do pravidelného tréninku,“ říká hlavní trenér Milan Titěra.

Devatenáctka vstoupí do jarní části z desáté pozice v tabulce. Soupeřem jí bude MFK Karviná, která je čtrnáctá se ztrátou šesti bodů. V důležité bitvě bude mít výhodu domácího prostředí pražská Slavia.

„Start do jara chce zvládnout každý, takže důležitost utkání je jasná. Soupeř hraje na rozdíl od nás s dorazovým ročníkem a polovinu týmu tvoří cizinci. Mají silný útok a kvalitou určitě nepatří do spodních částí tabulky. Do jarní části sezóny chceme lépe propojit dobrý herní výkon s výsledkem utkání, což se nám na podzim několikrát nepovedlo. Samozřejmě chceme také pokračovat v dalším výkonnostním progresu mladých hráčů a zvládnout velmi náročný program soutěží v kombinaci s častými reprezentačními srazy,“ doplňuje před víkendovým zápasem Milan Titěra.

SK Slavia Praha vs. MFK Karviná

Výkop: sobota 4. března 12:45, Xaverov - Areál Na Chvalech

U17

Bohatou přípravu má za sebou také sedmnáctka. Únorová utkání proti Tempu Praha, Košicím a Zaglebii Lubin doplnil ještě turnaj reprezentace U17, kde měli sešívaní hojné zastoupení.

„Zimní přestávka byla velmi krátká a já osobně jsem si od fotbalu odpočinul jen na týden. Hned po Novém roce jsme zase začali s organizováním a plánováním celé zimní přípravy. S jejím průběhem jsem velmi spokojený. Všechna přípravná utkání jsme zvládli výsledkově a některé herní výkony měly vysokou úroveň. Tréninkový proces nám ale trochu narušila reprezentace a její turnaje, na kterých jsme měli mnoho zástupců. Zranění se nám naštěstí vyhýbala a problémy jsme měli jen s chřipkovou epidemií v našem týmu. Vše už se ale vrací do normálu a máme k dispozici téměř kompletní hráčský kádr. Jsme připraveni a v plné síle,“ hodnotí přípravné období hlavní trenér David Střihavka.

Slávisté okupují bronzovou příčku se ztrátou pouhých dvou bodů na druhý Baník Ostrava. Karviná je na třináctém místě a proto budou sešívaní v zápase papírovým favoritem.

„Příprava byla sice dlouhá, ale my jsme v normální režimu sezóny i přes zimu, takže pro nás není velký rozdíl, že nás teď čekají ligové zápasy. Proti Karviné jsme na podzim jednoznačně vyhráli, ale nebylo to lehké utkání. Očekávám podobný průběh i teď. Pokud se nám bude dařit herně a třeba vstřelíme rychlé góly, průběh bude pro nás mnohem klidnější. V opačném případě bude soupeř velmi nepříjemný a bude chtít ze všech sil bodovat, což se jim na podzim několikrát podařilo. Na jaře bychom se samozřejmě chtěli dostat do čela tabulky, ale naším hlavním cílem je posouvat náš herní výkon na vyšší a vyšší úroveň, “ doplňuje David Střihavka.

SK Slavia Praha vs. MFK Karviná

Výkop: sobota 4. března 15:00, Xaverov - Areál Na Chvalech

U18 a U16

V podobné situaci jako kategorie U17 se během přípravy ocitli i o rok mladší spoluhráči. K únorovým přípravným zápasům proti Českým Budějovicím, Baníku Ostrava a slovenskému Ružomberoku se přidaly reprezentační zápasy pro hráče do šestnácti let.

„Podzimní část sezóny byla dlouhá, náročná a volno bylo potřeba. Věřím, že si všichni hráči a členové realizačního týmu odpočinuli a těšili se na lednový nástup do přípravy. Ta byla jako vždy krátká. Bohužel jsme hráli pouze čtyři utkání, ač jich v plánu bylo šest. Ze zdravotních důvodů se dva dny před výkopem omluvila Zaglebie Lubin, následně také Opava. I my jsme měli bohužel zraněných hráčů víc než dost. Pro vážná zranění nám vypadli tři hráči téměř na celé jaro. I proto jsme kádr pro jarní část sezóny nechali početnější. Chceme konkurenční prostředí, které hráče posouvá. Věříme, že tým je dobře připravený. Hráči mají chuť se zlepšovat a ač hrajeme soutěž s o rok staršími, kondičně i herně utkání zvládáme. Ale pořád více než na týmový výkon hledíme na ten individuální. “ říká hlavní trenér kategorií U18 a U16 Jaroslav Machač.

Osmnáctka se šestnáctkou se vyhřívají na nejvyšším místě v tabulce. Obě kategorie mají také stejný pěti bodový náskok před druhými Slovanem Liberec a pražskými Bohemians. Sešívané však čeká nepříjemný soupeř ze středu tabulky, kterými jsou o rok starší hráči Kladna.

„Před utkáním soupeře v kategorii U16 tolik neřešíme. Pobavíme se o tom, co a jaký typ soupeře nás čeká, jaké scénáře mohou v utkání nastat, ale víc se zabýváme sami sebou. Hlavně týmu a klukům přeji, ať hrají dobře, mají radost ze hry, ze svých výkonů a jsou hladoví po kvalitě a intenzitě. Každý z nich bude určitě chtít být co nejvíce na hřišti, vyhrát každý zápas a potvrdit na konci soutěže prvenství v tabulce. Ale v této kategorii máme především cíle herní. Chceme být sami na sebe nároční a hledat optimální výzvy, které hráčům pomohou. Ať už je to v utkání, tréninku nebo díky posunu hráče do starší kategorie,“ doplňuje k jarní části sezóny trenér Jaroslav Machač.

SK Slavia Praha U18 vs. SK Kladno U19

Výkop: neděle 5. března 12:15, Xaverov - Areál Na Chvalech

SK Slavia Praha U16 vs. SK Kladno U17

Výkop: neděle 5. března 14:30, Xaverov - Areál Na Chvalech

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články