Dopis Slavii od Františka Cipra mladšího | SK Slavia Praha
Více

Dopis Slavii od Františka Cipra mladšího

Slavia a celá fotbalová veřejnost se v sobotu rozloučila s velkou postavou nejen slávistického fotbalu Františkem Ciprem. Nyní vám se svolením autora přinášíme dopis Františka Cipra mladšího. Protože patří i vám a celé Slavii. Děkujeme!

Vážený pane prezidente,

vážený pane trenére,

vážený pane Buzku,

drahá Tribuno Sever,

dovolte mi Vám ještě jednou poděkovat za unikátní vzpomínku na mého tátu během sobotního zápasu v Edenu.

Táta prožil velmi naplněný život, ve kterém si splnil velké sny. Jedním z těchto snů bylo získat se Slavií mistrovský titul. Vím to, protože mi to opakovaně zmiňoval dlouho předtím, než se tak stalo. Dokonce si zcela jasně vybavuji moment, kdy kolem roku 1993 dostal nabídku trénovat Spartu. Tu samozřejmě odmítl s tím, že už by nikdy nemohl trénovat Slavii. Já osobně, ač slávista, jsem to tenkrát příliš nechápal. Postupně jsem tomu však porozuměl a po sobotním zápase s Brnem to pochopila i moje dcera. Jde o identifikaci s nějakou pozitivní hodnotou a naprosto elementární princip loajality k něčemu, co nás svou historií, rituály a sounáležitostí daleko převyšuje.

Fotbalová Slavia Praha - a myslím tím samozřejmě Vás, pane prezidente, celé vedení, všechny zaměstnance klubu včetně Odboru přátel, Ultras -Tribuna Sever (ta plachta byla nejvíc, kluci), trenéry (vážený pane trenére Trpišovský, děkuji za Vaše slova), realizační tým, hráče a všechny fanoušky – byla, je a bude nositelkou těchto hodnot. Tím, že si takto významně cení osobností své historie, buduje Slavia dále motivaci a sebevědomí těch, kteří roli pro svůj klub sehrávají nyní nebo ji sehrají v budoucnu.

Moje dcera Greta tátovi v posledních dnech před spaním četla knihy. Nejen kvůli tomu, že sama potřebuje čtení trénovat, ale i proto, že jsme chtěli, aby si dědu pamatovala. I když jsem rád, že jsme mohli být s tátou až do posledních minut jeho života, jsem neskonale vděčný celé Slavii za to, že si Greta díky sobotní vzpomínce bude dědu pamatovat navždy. Každý máme ve svém životě nějaký první zážitek, který si uchováme v paměti po celý život a pro Gretu to bude zápas v Edenu 11. 2. 2023.

Vždy, když tátu na ulici oslovil nějaký fanoušek a říkal, že je slávista, táta mu, napůl s humorem a napůl vážně, odpovídal: „Hned jsem si říkal, že vypadáte jako slušný člověk“. A u fanoušků ostatních klubů velmi blahosklonně a s láskou konstatoval: „Nikdo není dokonalý“.

Pokračujte, prosím, všichni v tom, co děláte nyní. Budujte budoucnost klubu skrze pozitivní okamžiky jeho historie. Slavie pak bude opravdu věčná a s ní i všechny její významné osobnosti.

Spolu s tátou vám z celého srdce přeji titul i v roce 2023.

Za celou rodinu děkuji,

František Cipro ml.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články