Staňte se dárcem kostní dřeně | SK Slavia Praha
Více

Staňte se dárcem kostní dřeně

Sobota 4. února patří Světovému dni boje proti rakovině. Pomáhejte spolu s námi a přidejte se před utkáním s Brnem do registru dárců kostní dřeně.

Slavia více než deset let spolupracuje s motolskou nemocnicí, konkrétně pak se sdružením DONOR a dětskou transplantační jednotkou. Podpořit ji můžete nejen finančně, ale i tak, že někomu darujete život.

Staňte se dárcem kostní dřeně

Leukémií nebo jinou poruchou krvetvorby jen v Česku onemocní stovky lidí ročně a většinou si s ní lékaři poradí jen s pomocí léků. V několika desítkách případů ale nemocný nepřežije bez kostní dřeně od dárce. Při utkání s Brnem, v sobotu 11. února, tak budou mít fanoušci možnost se přidat do registru dárců kostní dřeně, v němž je například útočník sešívaných Stanislav Tecl nebo záložník Lukáš Provod.

Pokud jste zdraví, je vám méně než 41 let a jste ochotní pomoci cizímu člověku, budeme rádi, pokud vstup do registru zvážíte. Podmínky a překážky vstupu najdete na ZDE.

„Od roku 1989 jsme ve FN v Motole provedli transplantaci s použitím zdravého dárce u více než 600 dětí a v posledních 15 letech tvoří nepříbuzní dárci z registrů více než 80 %. Celosvětově je registrováno už téměř 40 miliónů dárců, v bankách je uskladněno k transplantaci více než 800 000 pupečníkových krví anonymních dárců. Patří jim náš velký dík,“ říká profesor MUDr. Petr Sedláček CSc, Vedoucí lékař Transplantační jednotky Kliniky dětské hematologie a onkologie ve FN Motol a předseda spolku DONOR.

Pokud budete v sobotu 11. února v Edenu chybět, ale přesto se do registru chcete přidat, seznam pracovišť najdete zde. Pokud se nenajde centrum blízko Vašeho bydliště, je možné vstup provést i na dálku.

Pomáhejme společně

Nejste vhodným dárcem? Nevadí, pomoci můžete i jinak. Hráči a zaměstnanci Slavie podporují také jedinečný projekt Fuck Cancer. Přidejte se i vy do řad „soldiers“ a dejte najevo, že ani vám to není jedno. Fair-play je důležitá nejen ve sportu, ale snad ještě víc v životě.

Registrace je zdarma, zabere jen pár minut Vašeho času a čím víc nás bude, tím více životů změní Fuck Cancer k lepšímu. Podrobnosti naleznete zde.

A především nezapomínejte na prevenci. Na co si dát pozor se dozvíte na webu projektu Fuck Cancer.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články