Vyjádření k rozhodnutí Etické komise FAČR | SK Slavia Praha
Více

Vyjádření k rozhodnutí Etické komise FAČR

SK Slavia Praha a Jiří Bílek jsou velice zklamáni oznámeným rozhodnutím Etické komise FAČR.

V průběhu řízení jsme nebyli konfrontováni s relevantními důkazy, které by bez důvodných pochybností prokazovaly, že Jiří Bílek se dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání, které by mělo nepatřičný vliv na výsledek utkání zápasu Benešov – Slavia B dne 7. 9. 2019 ve třetí nejvyšší fotbalové soutěži. Jednoduše nedošlo k žádnému závažnému způsobu poškození regulérnosti daného utkání ve smyslu disciplinárního řádu.

Etická komise bohužel rozhodla v rozporu s předpisy FAČR i základními principy spravedlivého procesu. Řízení vedle nesprávného rozhodnutí provází i celá řada zásadních procesních pochybení, včetně otázky nedostatku příslušnosti Etické komise, která rozhodovala místo Disciplinární komise ŘKČ. K řadě našich námitek bylo při jednání pouze lakonicky sděleno, že se s nimi Etická komise nějakým způsobem vypořádá anebo taky ne. Takový svévolný přístup k disciplinárnímu postihu kohokoliv není z našeho pohledu přijatelný.

Jsme stále přesvědčeni, že veškerá podezření se nakonec ukážou jako neopodstatněná. Předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík k tomu uvedl: „Proti rozhodnutí se obratem odvoláme. Budeme požadovat vypracování odůvodnění a jsme připraveni pokračovat v očištění Jirkovy i klubové pověsti před příslušnými orgány FAČR, případně pak i v mezinárodní sportovní arbitráži CAS nebo před soudy.“

Jiří Bílek již v minulosti vyjádřil lítost a možná dílčí pochybení na začátku své funkcionářské kariéry, ale pro údajné ovlivnění předmětného zápasu z jeho strany chybí relevantní důkazy i jakýkoliv motiv. V reakci na rozhodnutí dále uvedl: „Odmítám spojování mého jména s údajným pokusem ovlivnění jednoho utkání ČFL. V začátcích mé manažerské kariéry jsem jako bývalý hráč neměl dostatečné zkušenosti s českým fotbalovým prostředím, ale cílem mého jednaní vždy bylo jen chránit naše mladé hráče, jejich zdraví a starat se o jejich rozvoj. Jsem připravený se proti rozhodnutí Etické komise odvolat a prokázat, že jsem se nedopustil žádného protiprávního jednání. Ani já ani Slavie jsme k takovému jednání nikdy neměli jakýkoliv motiv.“

AKTUALIZOVÁNO: Doplnění vyjádření k rozhodnutí Etické komise FAČR

15. 12. 2022

Jsme nemile překvapeni přístupem Etické komise FAČR, která dnes (15. 12. 2022) ve 14:48 hod. rozeslala účastníkům a zveřejnila rozhodnutí ohledně údajného ovlivnění regulérnosti utkání ČFL Benešov – Slavia dne 7. 9. 2019, aby v 15:51 hod. rozeslala účastníkům a zveřejnila zcela odlišné „opravné“ rozhodnutí ohledně údajného ovlivnění regulérnosti utkání ČFL Slavia – Příbram dne 28. 9. 2019. Taková „opravná rozhodnutí“ považujeme za paakty, vydáním a rozesláním rozhodnutí ve 14:48 hod. Etická komise vyčerpala předmět disciplinárních řízení, jakkoliv pro jejich vedení vůbec neměla příslušnost. Z disciplinárního řádu nevyplývá žádné oprávnění Etické komise vydat nějaké „opravné rozhodnutí“, v tomto případě navíc nejde o opravu písařských chyb, ale o zcela odlišné vymezení údajného skutku. Jenom se tím potvrzuje, že disciplinární řízení vedle nesprávného rozhodnutí provází celá řada zásadních procesních pochybení.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články