Kateřina Svitková: Patřit mezi nejlepší | SK Slavia Praha
Více

Kateřina Svitková: Patřit mezi nejlepší

Před rozlučkou slávistek s letošním ročníkem Ligy mistryň, v posledním zápase základní skupiny UWCL přivítají ve čtvrtek v Edenu AS Řím, přinášíme v rámci vánočního seriálu i vzpomínky čtyř legend ženského fotbalu. Začínáme Kateřinou Svitkovou.

Její gól ve čtvrtfinále Ligy mistryň proti Bayernu Mnichov v sezoně 2018/2019 byl jak z učebnice fotbalové krásy. V 72. minutě se k slávistické záložníci dostal míč a střela z více než 30 metrů parádně zapadla pod břevno.

Věděla jsem, že gólmanka má při hře vysoké postavení a že je šance ji přehodit. V momentě, kdy se ke mně dostal míč, tak jsem ho měla dobře do kroku a řekla jsem si, že to zkusím. Naše manažerka Poly Rinnerová mi vždycky říkala, ať zkouším střílet z větší vzdálenosti, že mám dobrou střelu. Tak jsem ji tentokrát poslechla a můj gól nám přinesl bod.

V reprezentaci jsem předtím dala branku z podobné vzdálenosti, ale samozřejmě tohle bylo něco výjimečného, nepodaří se často vstřelit gól ve čtvrtfinále Ligy mistryň, a navíc ještě proti tak skvělému týmu, jakým je Bayern Mnichov. O to větší cenu pro mě gól měl.

Pro mě byl zápas speciální tím, že na nás přišla neskutečná návštěva 7 tisíc fanoušků, na ten den nikdy nezapomenu právě z tohoto důvodu. V Česku na ženský fotbal moc diváků nechodí a na nás jich přišlo tolik! Fanoušci nás neskutečně podporovali a my se jim odměnily remízou s takovýmhle fotbalovým gigantem. Soupeřky byly profesionálky, my v té době byly poloprofesionálky a možná ani to ne. Já navíc ještě ten den měla narozeniny, takže to vše skvěle do sebe zapadlo a pro mě to byl asi vůbec nejhezčí den, který jsem ve fotbale zažila.

Není úplně běžné, že by se do nominace nejhezčích gólů v soutěžích UEFA dostal gól z Ligy mistryň. Druhá věc je, že není moc Čechů, kteří se do nominace v historii dostali, myslím, že bychom je spočítali na jedné ruce. O to víc mě těšilo, že se mi dostalo takového uznání. Samozřejmě být na jedné stránce s Ronaldem, Messim, že se vás to týká, že patříte mezi ně, to považuji za jeden z úspěchů ve své kariéře. Vzhledem k tomu, že v anketě hlasují fanoušci, tak myslím, že jsem skončila poslední, i když se konečné pořadí na všech místech nedá dohledat. Ostatní fotbalisti mají prostě nějak víc fanoušků než já (smích). V Česku anketa nebyla moc medializovaná, moc lidí nevědělo o tom, že v nominaci na gól roku jsem. A tak se mi ani nestává, že by se k němu někdo z novinářů vracel a připomínal by mi ho.

Za rok a čtvrt od tohohle památného gólu a zápasu jsem se stala první Češkou, která přestoupila do Premier League. Byl to můj dlouhodobý cíl, podmínky v Anglii se postupně zlepšovaly, až z toho vznikla pro mě nejlepší a nejtěžší ženská liga na světě. Všechny týmy jdou strašně nahoru a soutěž je neskutečně vyrovnaná. Nejlepší hráčky teď většinou přestupují právě do Anglie. Jsem šťastná, že moje každodenní práce vyvrcholila splněním právě tohohle mého snu. Nicméně branka proti Bayernu mi v přestupu nepomohla, se zástupci West Hamu už jsem byla v kontaktu předtím. Ovšem všimli si mě i díky tomu, že jsem hrála za Slavii a že jsme hrály v Lize mistryň, třikrát jsme se dostaly do čtvrtfinále, to je fakt obrovský úspěch pro český klub.

V Chelsea mám kolem sebe velká jména a neskutečně kvalitní spoluhráčky, pro mě se jedná o nejlepší tým na světě. Takže podobné góly, jako jsem dala Bayernu, umí střílet víc hráček, každá umí udělat cokoliv, a moje tři a půl roku stará branka nikoho moc nezajímá. Hrát za Chelsea je můj splněný sen, je to pro mě obrovská čest být navždycky zapsaná v její historii, navíc Chelsea byla a je můj nejoblíbenější klub.

Teď nehraju ve středu zálohy, ale spíš na kraji, ke střelám z dálky se tolik nedostanu, ale loni ve West Hamu jsem hrála levého halfbacka, dostala jsem se zhruba na půlce půlky až k lajně a odtamtud jsem vystřelila. Byla to rána pod břevno, ale gólmanka si míč pohlídala a vytáhla, takže gól z toho nebyl. Pak jsem vstřelila branku za národní tým Nizozemsku, to bylo z nějakých 25 metrů, víc ze strany, ale z první z voleje. To byl moc pěkný gól, Nizozemsko bylo mistr Evropy a vicemistr světa, my jsme s nimi dokázaly uhrát remízu 2:2, obrovsky cenný výsledek.

Pokud se mi ale naskytne příležitost, zase to určitě někdy zkusím."


Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články