Slavia vs. Kosovo. Vůbec první setkání v historii | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Kosovo. Vůbec první setkání v historii

Čtvrteční zápas proti hostům z Kosova bude do klubového archivu Slavie zapsán jako 31. premiéra v domácím prostředí. Pojďme se podívat na milníky, které utvářely historii červenobílého fotbalu.

Los v tureckém Istanbulu v podání Vladimíra Šmicera přiřkl svěřencům Jindřicha Trpišovského starou známou Kluž, turecký Sivasspor a třetího – poměrně neznámého soupeře, který se na cestě do základní skupiny Evropské konferenční ligy musel probít přes tři předkola. FC Ballkani se dostal do skupiny evropského poháru vůbec poprvé a je také prvním týmem v historii Kosova, který na podobný úspěch dosáhl. Nejen pro sešívané, ale i pro celý český klubový fotbal se tedy jedná o vůbec první konfrontaci se soupeřem z Kosovské republiky.

Slávistické barvy sehrály počas historie na mezinárodní scéně důležitou roli, když byly u řady významných premiér. Alespoň jedno mužstvo z každé ze zemí Balkánského poloostrova sešívaní už vyzvali, chybí tak pouze Kosovo, které získalo svou nezávislost jako poslední stát v regionu. Na jeho pohárového zástupce – vítěze minulého ročníku a aktuálně třetí tým kosovské Superligy FC Ballkani, narazí výběr Jindřicha Trpišovského a jeho kolegů ve čtvrtek od 18:45. „Je to sice nováček, ale stejně jako my se dostali přes tři předkola, takže nás nečeká nic jednoduchého,“ uznává kvality mužstva z geografického srdce Balkánu Ondřej Lingr.

Utkání bude premiérou s číslem 31. Abychom to rozvedli, Slavia se po jednatřicáté stane prvním českým mužstvem, na kterého soupeři v rámci mezinárodní konfrontace narazí. Historie této statistiky se začala psát už 8. ledna 1899, kdy slavisté ještě bez vlastního stadionu hostili výběr Berlína. Při vůbec prvním mezinárodním duelu sešívaní remizovali 0:0. 28. března téhož roku přijel první soupeř z „kolébky kopané“. Angličané z Oxfordu vyhráli 3:0 a utkání přihlíželo na tehdejší dobu neuvěřitelných pět tisíc diváků.

Na podzim roku 1925 Slavia vyzvala katalánského giganta – Espaňol Barcelona a v krásném zápase zvítězila 4:2. Evropa tak viděla první přímý duel už zakrátko nejlepších brankářů kontinentu. Na jedné straně František Plánička, na druhé Ricardo Zamora.

Teď už ale zpět do roku 2022 k zápasu se St Joseph’s. Ani Gibraltařané před Slavií ještě žádný český tým nepotkali a uzavřeli tedy třetí desítku historického výčtu. Jeho novou kapitolu načne druhé utkání základní skupiny Evropské konferenční ligy s FC Ballkani.

„Soupeř nemá příliš velké jméno, ale na to se nehraje. Podstatná je výkonnost, kterou prokázali během kvalifikace i prvního duelu s Kluží. Nejsou příliš soubojoví, ale o to pohyblivější. Od brankáře až po útočníky milují míč, i v těch nejtěžších pozicích se snaží udržet na balonu a řešit je fotbalově,“ řekl na adresu kosovského soupeře Jindřich Trpišovský.

Reprezentace už zkušenosti s kosovským fotbalem má

Pověst kosovských klubů je podstatně střídmější než národního týmu. Český fotbal tedy poznal jeho sílu a technickou vyspělost zatím pouze na úrovni reprezentací. A-tým se s Kosovem setkal v rámci kvalifikace o EURO 2020, kdy mu v Prištině podlehl 1:2. V domácí odvetě výběr ex-slávistického trenéra Šilhavého zaváhání odčinil, vyhrál stejným výsledkem a zajistil si postup na závěrečný turnaj. Lvíčata porazila balkánského soupeře v posledním roce hned dvakrát s celkovým skóre 4:0.

Historie kosovského fotbalu byla výrazně ovlivněna politickou nestabilitou v tehdejší jihosrbské provincii. Během válek uteklo mezi lety 1998-1999 mnoho fotbalistů s rodinami do zahraničí a v zemi tak zůstalo jen nadějné mládí, které postupně buduje a rozšiřuje fotbalovou kulturu.

Jak toto premiérové střetnutí dopadne, můžete sledovat ve čtvrtek od 18:45 na obrazovkách Sport 1 nebo přímo ve Fortuna Areně! Spolu píšeme historii, buďte u toho!

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen: guláš, skákací hrad, autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Sigma. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články