FC Ballkani: První kosovský klub v Evropě | SK Slavia Praha
Více

FC Ballkani: První kosovský klub v Evropě

Skromný celek z malého kosovského města v posledních měsících bez nadsázky žije svůj sen. Nejen, že na jaře poprvé v historii získalo Ballkani kosovský titul a v létě pokořilo další primát tím, že se probojovalo do základní skupiny Evropské konferenční ligy. V premiérovém zápase základní skupiny proti Kluži ale navíc dokázalo vybojovat bod za remízu 1:1 a dokázalo, že Slavii ve čtvrtek nečeká nic lehkého.

Kosovský klub pochází ze Suva Reky, sídla, které samo o sobě má deset tisíc obyvatel, v celé aglomeraci ale žije okolo padesáti tisíc lidí. Od Prištiny, hlavního města státu, který uznává 98 zemí OSN včetně Česka, je Suva Reka vzdálena 57 kilometrů. Místní fotbalový klub Ballkani byl založen dva roky po druhé světové válce pod názvem Rinia, současné jméno nese až od roku 1965, kdy se vlastníkem klubu staly místní chemické podniky.

FC Ballkani se dlouhá léta pohybovalo v nižších soutěžích, až v roce 1974 se probojovalo do kosovské provinciální ligy. Na této úrovni hrál klub až do devadesátých let, kdy se rozhodl vystoupit ze soutěží organizovaných jugoslávskou fotbalovou asociací a připojil se do tehdy neoficiální První kosovské ligy. V nejvyšších patrech kosovského fotbalu se Ballkani pohybovalo i po vyhlášení nezávislosti na Srbsku v únoru 2008. Od sezony 2016-17 je kosovský fotbal členem UEFA a FIFA, v šesti od té doby odehraných ročnících poznala místní nejvyšší soutěž pět různých vítězů, letos se ze svého historicky premiérového titulu radovalo právě Ballkani.

Dlouhá cesta předkoly a sázka na domácí hráče

Možná ten největší úspěch na kosovský celek však teprve čekal. Díky ligovému prvenství se totiž Ballkani dostalo do kvalifikace o evropské poháry. V prvním předkole Ligy mistrů sice Kosované padli s Litevským Žalgirisem, v následných třech předkolech Evropské konferenční ligy si ale poradili se sanmarinskou La Fioritou, na penalty porazili Klaksvík z Faerských ostrovů a v závěrečném play off přešli přes severomakedonské Shkupi. Ballkani se tak stalo prvním kosovským klubem v historii země, který se probojoval do základní skupiny evropských pohárů.

V probíhající sezoně odehrál celek z balkánského poloostrova čtyři ligové zápasy, ve kterých si připsal tři výhry a jednu porážku a v průběžné tabulce mu patří třetí příčka. V úvodním duelu základní skupiny Evropské konferenční ligy na domácím hřišti přivítalo Ballkani rumunskou Kluž, se kterou dokázalo uhrát překvapivý bod po remíze 1:1.

Osu týmu tvoří především domácí hráči, které doplňuje albánská jednička mezi třemi tyčemi Stivi Frasheri nebo například brazilský útočník Lucas Cardoso. Mezi ofenzivní hrozby Kosovanů patří zejména čtyřiadvacetiletý kanonýr Ermal Krasniqi, kterého na hrotu útoku v zápase s Kluží doplňovali Albion Rrahmani a albánský snajpr Nazmi Gripshi. V defenzivě Ballkani sází především na zkušenost, záloha a útok ale patří mladým, dravým hráčům, kteří proti Slavii jistě budou chtít předvést své umění.

Ligové domácí zápasy Kosované hrají na městském stadionu Suva Reky s kapacitou pro patnáct set diváků, ten ale nesplňuje požadavky UEFA. Se Slavií se proto Ballkani utká v hlavním městě Prištině, na Stadionu Fadila Vokrriho, který pojme maximálně 13 500 diváků.


Domácí zápasy UECL odehraje Ballkani v Prištině na Stadiumi Fadil Vokrri

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články