Miejski Stadion: V časech dobrých i zlých, stále na svém místě | SK Slavia Praha
Více

Miejski Stadion: V časech dobrých i zlých, stále na svém místě

Útulný, vše vyvedené v modročerveném hávu, po rekonstrukci. V rámci polské Ekstraklasy ale jeden z kapacitně nejmenších. Miejski Stadion Piłkarski Raków. Tady slávisté ve čtvrtek od 18:00 zabojují o dobrou výchozí pozici pro domácí odvetu v play off Evropské konferenční ligy proti Čenstochové.

Sešívaní si domácí arenu Rakówu vyzkoušeli na středečním předzápasovém tréninku. „Trávník je dobrý, trošku delší, ale myslím, že to na utkání ještě přistřihnou a pokropí, pak to bude ideální,“ myslí si záložník Matěj Valenta, který promluvil i o zvláštnosti stadionu.

Veškeré zázemí včetně tiskového centra, kabin i skromné síně slávy polského klubu, kde ve vitrínce září dvě trofeje pro vítěze Polského poháru, se nachází v patrové budově postavené vedle areny.

„Kabina je maličká, nejsem si jistý, že je zcela dle norem pro evropské poháry. Na trávník to z ní máme asi 300 metrů, navíc přes takovou silnici. Ale jinak se mi stadion hodně zamlouvá, je moderní, útulný,“ dodává Valenta.

Stejně na domov Rakówu Čenstochová nahlíží brankář Aleš Mandous. Navzdory menší kapacitě čeká obdobně bouřlivou kulisu, jako zažil před týdnem na Apostolos Nikolaidis Stadium v Athénách.

„Je to trošku něco jiného, než jsme teď hráli. Je to takový útulnější stadionek, ale určitě bude plno. Fanoušci v Polsku jsou blázni, takže určitě bude skvělá atmosféra. Přirovnal bych to ke stadionu Sigmy nebo Karviné. Těším se na příznivce Slavie. Naši fanoušci za námi jezdí všude, my jim za to moc děkujeme. Doufám, že budou odjíždět šťastní,“ přeje si brankářská jednička sešívaných.

Myšlenka postavit sportovní areál v Čenstochové se zrodila v roce 1951. Stadion pro 8 000 diváků byl slavnostně otevřen už o čtyři roky později a po vzoru tehdejšího plánování objímala hřiště atletická dráha. V 80. letech se objekt rozrostl také o tréninkové zázemí, které bylo stejně jako stadion zasazeno mezi obytnou a průmyslovou zónu jihovýchodně od centra města.

Kromě domácích zápasů rakówského mužstva hostil tento stánek v roce 1978 mistrovství Evropy hráčů do osmnácti let, které bylo vstupní branou pro juniorský mundial. Svou skupinu zde odehrála mužstva Norska, Řecka, Nizozemska a Sovětského svazu. Novodobá historie pamatuje zejména semifinále polského poháru z minulé sezony, kdy Čenstochová na domácí půdě vyřadila Legii Varšava a udělala tak zásadní krok vstříc historické obhajobě trofeje.

V návaznosti na postup Rakówa do druhé nejvyšší polské ligy se arena v roce 2016 dočkala částečné rekonstrukce. Obnova pokračovala i po postupu do Ekstraklasy, na který klub ze Slezského vojvodství čekal 25 let. Celková modernizace a přizpůsobení stadionu prvoligovým parametrům bylo dokončeno v roce 2021, avšak vyhlídky na velkolepější projekt vzhledem k aktuálním úspěchům stále žijí.

„Na zápas se Slavií bychom vyprodali klidně třikrát více vstupenek. V zimních měsících je pro nás problém hlavně nezastřešení tří ze čtyř tribun, fanoušci nechtějí sedět na dešti nebo ve sněhové vánici,“ popisuje tiskový mluvčí Rakówu Michał Szprendałowicz. S kapacitou 5 500 míst patří v rámci Ekstraklasy k nejmenším, diváci tu však dokáží vytvořit velmi slušnou atmosféru, jak je ostatně na polských ochozech zvykem. Pro hostující fanoušky je vyčleněna samostatná severní tribuna za bránou, která pojme 300 diváků.

„Pro Raków se jedná o historickou událost, elán a všechno okolo hraje pro ně. Požene je plný stadion, atmosféra bude určitě výborná. My ale nechceme hrát podzim bez pohárů, to se mi ještě ve Slavii nestalo a nechci to zažít. Musíme se jim naším chtíčem vyrovnat a uhrát dobrý výsledek do odvety. Nechceme zbytečně inkasovat. Začínáme venku, to je pro nás lepší, byl bych velmi rád, kdybychom to tady odehráli na nulu a jeden nebo dva góly vstřelili,“ zamyslel se na předzápasové tiskové konferenci kapitán Slavie Tomáš Holeš.

Pokud nevyrazíte podpořit slávisty přímo do Polska, můžete zápas sledovat ve čtvrtek od 18:00 na kanále O2 TV Sport.


Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články