​Beton, graffiti, 100 let. Apostolos Nikolaidis Stadium | SK Slavia Praha
Více

​Beton, graffiti, 100 let. Apostolos Nikolaidis Stadium

Sešívaní se ve čtvrtek představí v Athénách v rámci 3. předkola Evropské konferenční ligy na stadionu Apostolose Nikolaidise. Přečtěte si zajímavosti o místu, kde sešívaní svedou s domácím Panathinaikosem bitvu o další evropský postup.

Ve středu ve večerních hodinách si na sto let starém stadionu slávisté zatrénovali, ve čtvrtek od 19:30 českého času zde vyzvou Panathinaikos, hájit budou náskok 2:0. „Je to starý stadion, ale líbí se mi. Má svoje kouzlo, kabina pro hosty taky hodně zažila, ale je to v pohodě. Když jsme přijížděli, docela jsem koukal, ostnaté dráty, malby na zdech. Je vidět, jak tady fotbalem lidi žijí,“ podělil se o své dojmy Aleš Mandous.

Betonové zdi stánku pro šestnáct tisíc fanoušků se navzdory rekonstrukci drolí, zub času se na nich nemilosrdně podepisuje. Vnější zdi i fasády okolních domů zdobí graffiti, všechny vyvedené v zelené a bílé barvě, které ctí Panathinaikos. A samozřejmě všudypřítomný trojlístek, klubový znak dvacetinásobného řeckého šampiona, který ale na mistrovskou trofej čeká přes dekádu, naposledy slavil v ročníku 2009/10.

„Je pěkný, dýchla z toho na mě velká historie klubu. Je zasazený v obytné čtvrti, trošku nám připomíná stadion Bohemky, tedy v jistém slova smyslu. Zázemí je staré, s naší Fortuna Arenou se to nedá porovnat," doplňuje Ivan Schranz.

Stadion stojí už od roku 1922 a je tedy nejstarším stále využívaným stadionem v Řecku. Athénský svatostánek je pojmenovaný po atletovi a bývalém klubovém prezidentovi Panathinaikosu od roku 1981. Běžně se mu ale říká Leoforos Alexandras, nebo jen Leoforos, podle ulice Alexandras Avenue, na které se nachází (Leoforos znamená avenue). Kapacitu má pro 16 tisíc diváků, rekord v návštěvnosti ale zaznamenal v roce 1967, kdy se na utkání Poháru vítězů poháru mezi Panathinaikosem a Bayernem Mnichov přišlo podívat 29 665 fanoušků.

První tribuna zde byla postavena v roce 1928, byl to také první stadion v Řecku s osvětlením, které bylo nainstalováno o deset let později, a od roku 1958 šlo o první hřiště s přírodním trávníkem. Mimo Panathinaikosu na něm hrál své zápasy i řecký národní výběr. Náš soupeř ale v roce 1984 svůj domov opustil a přesunul se na Olympijský stadion, odkud se vrátil zpět v roce 2001 po rekonstrukci své původní arény.

Zmínili jsme trávník, ten je i dle poznatků hráčů i hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského hodně specifický. „Tráva je zvláštní, už jsem na podobné hrál jednou na Kypru, hrál jsem tam tehdy v lisovkách. Určitě bude potřeba hodně vody, jinak hřiště bude velmi pomalé,“ má jasno kapitán týmu Tomáš Holeš.

V roce 2007 se klub rozhodl pro přesun na nový stadion, jehož stavba měla být zahájena o rok později. K tomu ale nakonec nedošlo vzhledem k ekonomické krizi, která zemi zasáhla. Kromě fotbalového týmu využívá stadion spousta dalších sportovních výběrů, například basketbalisté a volejbalisté. Ti hrají své zápasy ve Vnitřní hale Pavlose a Thanasise Giannakopoulosových, pojmenované po bývalých prezidentech klubu. V době svého otevření v roce 1958 se jednalo o nejstarší vnitřní halu v Řecku a do roku 2015 se jí říkalo Indická hrobka kvůli tomu, že díky svému rozložení měla vytvářet protivníkům pocit klaustrofobie.

Eden má Tribunu Sever, Stadion Apostolose Nikolaidise zase Gate 13. Právě ta je známá tím, že pro hráče Panathinaikosu dokáže vytvořit úžasnou atmosféru díky neustálému zpěvu chorálů. Nachází se přímo u trávníku a po celý zápas žene tým dopředu. Dřív byl tento sektor domovem především pro chudé fanoušky, proto neměl ani očíslovaná sedadla jako zbytek stadionu. Gate 13 je nejstarší fanouškovskou organizací v Řecku.

„Na to se nedá připravit. Zkusili jsme si takové zápasy v loňské sezoně, nabrali jsme zkušenosti. Když se dostaneme pod tlak a stadion začne bouřit, je to velmi obtížné, bylo to tak třeba na Feyenoordu. Každý se musí připravit v hlavě sám,“ počítá s frenetickou diváckou kulisou Tomáš Holeš a David Douděra přitakává.

„Bude to peklo, navíc v kombinaci s velkým horkem, které v Athénách panuje. Strach z toho ale nemám, zažíval jsem to, když jsem jako soupeř jezdil na Slavii, vím, co to obnáší,“ dodává s úsměvem obránce sešívaných.

Na bouřlivou atmosféru se připravuje i trenérský tým. O specifikách komunikace s hráči v ohlušující kulise promluvil Jindřich Trpišovský na předzápasové tiskové konferenci. „Za tu dobu, co hráče známe, máme spoustu gest, přibližně deset zjednodušených verzí. Stačí jen ukázat, jsou to pokyny ohledně dostupování, změny postavení a zakládáni. I podle ukázání rukou oni vědí, na co reagovat. První reakce jde ale většinou od hráčů na hřišti, pokud oni cítí nějakou změnu, jako v posledním utkání, kdy bylo hodně změn, počty hráčů na hřišti se měnily a hodně se střídalo. I části zápasu se někdy změní. Někdy je potřeba použít více prostorové míče, někdy více do hráčů, Hodně se o tom bavíme, že si budeme muset posílat informace přes sebe,“ říká šéf střídačky Slavie.

Odveta 3. předkola UECL začíná ve čtvrtek v 19:30 českého času, přímým přenosem ji vysílá O2 TV Sport.


Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články