Zelená a bílá, trojlístek ve znaku. Slavia vyzve největší aténský klub | SK Slavia Praha
Více

Zelená a bílá, trojlístek ve znaku. Slavia vyzve největší aténský klub

Slavii ve 3. předkole Evropské konferenční ligy ve čtvrtek čeká náročný soupeř. Los sešívaným přisoudil Panathinaikos, úřadujícího vítěze řeckého poháru a klub, který po nucené pauze opět hledá cestu mezi evropskou smetánku.

Athény jsou nejen kolébka evropské civilizace a kultury, ale také městem fotbalu. Vedle klubů jako AEK a v aglomeraci metropole ležícího Olympiakosu Pireus v něm nalezneme i jeden z nejslavnějších celků řecké historie. Je jím samozřejmě Panathinaikos, doslova tedy pan-aténský neboli vše-aténský klub nosící zelenobílé dresy a trojlístek ve svém logu. Ač by jeho absence v evropských pohárech v posledních letech mohla budit dojem, že se jedná spíše o klub lokálního významu, Panathinaikos je ve skutečnosti historicky nejúspěšnějším řeckým klubem v evropských soutěžích.

Zkušeností na mezinárodním poli mají zelení na rozdávání. Už v roce 1971 se probojovali do finále Poháru mistrů evropských zemí (tedy dnešní Ligy mistrů), čehož dosáhli jako zatím jediný řecký klub v historii. Těsně před branami finále nejprestižnější soutěže kontinentu pak skončili i v letech 1985 a 1996, další dvě účasti proměnili v účast ve čtvrtfinále. V klubové vitríně je umístěna i trofej za vítězství v Balkánském poháru v roce 1977.

Nejen v Evropě, ale i na domácí scéně sbíral Panathinaikos ve své době úspěchy jako na běžícím pásu. V minulém tisíciletí vyhrál ligovou soutěž hned osmnáctkrát, patnáctkrát pak ovládl i řecký pohár. Po nástupu dominance Olympiakosu sice v posledních letech přišel výkonnostní a výsledkový útlum, způsobený i krizí uvnitř klubu, v posledním roce však Panathinaikos potvrdil vzestupnou tendenci a možný návrat na fotbalové výsluní, kam právem patří. Uplynulou sezonu sice zakončil až na 4. místě ligové tabulky, po osmi letech se mu ale podařilo zvítězit v poháru a vysloužil si tak šanci poprat se o základní skupinu evropských pohárů.


Oslava titulu v roce 2010. Foto: Panathinaikos Atény

Těsně pod evropský vrchol s legendou na lavičce

Klub byl založen v roce 1908 s cílem zpopularizovat fotbal pro celou řeckou metropoli a propojit se se začínajícím celoevropským fotbalovým hnutím. Trojlístek do loga přijal klub v roce 1918 a dnešní jméno Panathinaikos vzniklo dokonce až v roce 1924, kdy nahradilo předchozí název Panellinios (tedy Pan-helénský). Klub okamžitě obsadil nejvyšší příčky řeckého fotbalu a v roce 1930, už tři roky po jejím ustanovení, ovládl národní ligu.

Během druhé světové války čelil Panathinaikos vleklé krizi, zapříčiněné i ochodem řady opor do řecké armády a jejich následného zapojení do odboje proti italské a německé okupaci. V poválečných letech se ale zelení rychle vrátili zpět do starých kolejí a během šedesátých let přišla jedna z nejslavnějších ér klubu. Během tohoto desetiletí Panathinaikos získal hned šest titulů, úspěchy slavil i v domácím poháru. V roce 1971 vybralo vedení klubu na post trenéra legendárního maďarského útočníka Ference Puskáse, který klub dovedl až do finále PMEZ v anglickém Wembley proti Ajaxu, který však zelené porazil 2:0.

Panathinaikos úspěšně prošel i profesionalizací řeckého fotbalu na sklonku sedmdesátých a začátku osmdesátých let, a od roku 1984 do konce tisíciletí vybojoval dalších šest titulů. Už na sklonku století a po roce 2000 ale přišla dominance největšího konkurenta zelených, věhlasného Olympiakosu, který za posledních dvacet pět let získal neskutečných dvacet dva mistrovských trofejí. Panathinaikos naposledy zvedl pohár pro mistra ligy nad hlavu v roce 2010, od té doby slavil úspěch pouze v poháru. Kvůli problémům s finanční fair-play byl navíc klub v roce 2018 na tři roky vyloučen ze soutěží UEFA a při svém nynějším pokusu o návrat do fotbalové Evropy narazí právě na sešívané.


Klíčovým tvůrcem hry Panathinaikosu je Španěl Aitor Cantalapiedra. Foto: Panathinaikos Atény

Kanonýr ze Slovenska a španělské opory

Mezi největší hvězdy klubu patří zahraniční útočníci Carlitos Lopez a Sebastian Palacios, kteří v minulé sezoně dohromady nastříleli pětadvacet soutěžních branek. Klíčovým tvůrcem hry Panathinaikosu je Španěl Aitor Cantalapiedra, proti Slavii navíc může nastoupit i slovinská posila Andraž Šporar. Bývalý kanonýr Slovanu Bratislava na balkánský poloostrov nedávno dorazil ze Sportingu Lisabon. Bránu zelených by měl střežit italský gólman Alberto Brignoli, pilířem defenzivy je i nizozemský stoper Bart Schenkeveld. Ofenzivněji laděným obráncem týmu je pak levý bek Juankar.

Domácí zápasy hraje Panathinaikos na Stadionu Apostolose Nikolaidise s kapacitou 15 000 diváků, který byl otevřen už v roce 1922 a je v současnosti nejstarším sloužícím stadionem v zemi.


Aktuálně

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Dorostenci zvládli utkání v Budějovicích, přípravky na turnajích v zahraničí

23. 4. 2024
U19 i U17 zvládly víkendová utkání v Českých Budějovicích. Přípravky vyrazily na turnaje do Německa a Polska. Skvělý B-tým porazil rezervu Dukly Praha vysoko 6:0. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Společně jsme uklidili okolí Edenu

22. 4. 2024
Dnešní datum, tedy 22. dubna, připadá každoročně na Den Země, při kterém si celý svět připomíná, jak důležité je starat se o životní prostředí a svět kolem nás. Ve Slavii tento přístup sdílíme nejen v měsíci dubnu, ve kterém věnujeme pozornost projektům z environmentální oblasti, ale po celý rok.

Další články