Hvězdy LASKu Linec: Pan brankář i česká stopa | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy LASKu Linec: Pan brankář i česká stopa

Týmové pojetí, vysoký presink a spousta běhání. V kádru lineckého LASKu, čtvrtečního soupeře Slavie v osmifinále Evropské konferenční ligy, najdeme zajímavé individuality i jednoho krajánka.

LASK v loňské sezoně skončil na čtvrtém místě rakouské Bundesligy. Na suveréna ze Salzburgu ztratil 26 bodů, v Rakousku se ale defacto bojuje o druhé místo, to černobílým uteklo o osm bodů. V letošní sezoně se týmu z Lince tolik nedaří, v lize okupují až osmou příčku a budou hrát ve skupině o záchranu. V Evropě se ale Rakušanům na podzim nadmíru dařilo. Svojí skupinou Konferenční ligy, ve které narazili na Maccabi Tel-Aviv, HJK Helsinki a Alashkert, prošli bez jediné porážky a vysloužili si tak místo v osmifinále.

Před sezonou LASK vyměnil trenéra, první štaci jako hlavní trenér zažívá osmatřicetiletý bývalý asistent Andreas Wieland. Poslední dobou nejčastěji posílá své svěřence na hřiště v rozestavení 4-2-3-1. Můžeme očekávat aktivní presink, hodně běhavý styl hry a spoustu soubojů. Až na výjimky nikdo moc nevyčnívá, hlavní je týmový výkon. Pojďme se podívat na největší hvězdy kádru našeho soupeře!

Rakouská jednička: Alexander Schlager

Kapitánskou pásku LASKu navléká muž mezi třemi tyčemi. Šestadvacetiletý odchovanec Red Bullu Salzburg se v mládeži posunul do bratrského týmu červených býků do Lipska, kde odchytal jednu sezonu v kategorii do devatenácti let, a následně se vrátil do Rakouska. Po sezoně v druholigovém Floridsdorferu zakotvil v létě 2017 v Linci.

Pevnou jedničkou LASKu se Schlager stal o rok později, od sezony 2018/19 je dominantní a stal se i kapitánem aktuálně osmého celku rakouské nejvyšší soutěže. V černobílém odchytal celkem 170 utkání, v 65 z nich neinkasoval. Ve skupině Evropské konferenční ligy na podzim odchytal pět zápasů a udržel čtyři nuly.

Ofenzivní univerzál: Sascha Horvath

Nejlepším střelcem Lince je v letošní sezoně pětadvacetiletý ofenzivní univerzál Sascha Horvath. V LASKu zažívá nejlepší období kariéry, ve všech soutěžích dal celkem devět branek, to je už o pět víc než jeho předchozí sezonní maximum, k tomu přidal i pět asistencí. Může nastupovat na všech ofenzivních pozicích, nejčastěji ale tvoří hru za útočníkem a prosazuje se z druhé vlny. Bezpochyby je to klíčový hráč, rozehrávka chodí nejčastěji přes něj, stojí na něm ofenziva a proti Slavii by určitě neměl chybět v základní sestavě.

S fotbalem začínal v Austrii Vídeň, v sezoně 2012/13 byl u posledního rakouského titulu, který nevyhrál Salzburg. Z Vídně se pak přesunul do Sturmu Graz, odkud vyrazil zkusit štěstí do německých Drážďan, kde se v sezoně 2019/20 potkal s Josefem Hušbauerem.

Česká stopa: Filip Twardzik

Devětadvacetiletý český stoper přišel do LASKu v zimě. Syn bývalého brankáře Reného Twardzika vyrůstal v Německu se svým dvojčetem Patrikem a bratrem Danielem. Všichni tři hrají fotbal. Filip s Patrikem společně hráli v Lipsku, Erfurtu, za Herthu Berlín a v juniorce Celtiku Glasgow. Rozvoj jeho talentu ale zbrzdilo dlouhé zranění. S Celticem sice vyhrál čtyři mistrovské tituly, ale za čtyři sezony nastoupil pouze k sedmi zápasům.

Kariéru se neúspěšně snažil restartovat v anglickém Boltonu, za dvě sezony v druhé lize ale odehrál pouze dvě utkání. V roce 2016 se objevil na testech ve Slavii, ale neuspěl a byl chvíli bez angažmá. Kompletní sezonu 2017/18 odehrál ve Vítkovicích, což bylo jeho první angažmá v českém fotbale.

Úspěšné roky pak zažil na Slovensku, kde oblékal dres Ružomberoku a Trnavy. V loňské sezoně se mihnul na půl roku v Karviné. 186 centimetrů vysoký stoper nebo levý obránce je na defenzivního hráče mimořádně produktivní. Na podzim dal v dresu Trnavy pět gólů. Po zimním příchodu odehrál čtyři z pěti soutěžních zápasů a pravděpodobně ho můžeme čekat v základní sestavě i pro zápas se Slavií.

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

MATCHDAY Plzeň. Zabrat a napravit to

16. 4. 2024
Po výhře, po prohře. Kamery MATCHDAY vyrazily v neděli do Plzně, kde vyprodaná Doosan Arena byla svědkem první venkovní porážky Slavie v probíhajícím ligovém ročníku.

Další články