O derby, konci sérií, vyloučení Ousoua i situaci v tabulce | SK Slavia Praha
Více

O derby, konci sérií, vyloučení Ousoua i situaci v tabulce

Pět a půl roku dlouhá série bez porážky v derby čítající čtrnáct soutěžních zápasů skončila. Slávisté hrající půlku zápasu o deseti na Letné padli těsně 0:1. Průběh utkání hodnotil hlavní trenér Jindřich Trpišovský.

„Do zápasu jsme dobře vstoupili. Sice jsme v útočné fázi byli někdy trochu zbrklí, v defenzivě jsme ale hráli slušně a první gólovku v zápase jsme bohužel neproměnili. Ani v dalších slibných situacích ve vápně jsme to nevyřešili dobře. První půli jsme vlastně odehráli celkem slušně, bohužel tomu chyběl gól a v podstatě těsně před poločase přišla situace, ze které jsme šli do deseti. Dostali jsme z ní navíc takový polovlastní gól, do druhé půle to už byla těžká situace. Samozřejmě jsme se snažili něco se zápasem udělat, bohužel jsme ale museli improvizovat, protože jsme přišli o dalšího stopera. Snažili jsme se v druhé půli udržet míč, udělat tlak a přes nějakou standardní situaci nebo souboj vyrovnat, což se nám moc nedařilo. Když jsme se do nějaké situace dostali, moc jsme to nedořešili, a proto zápas skončil porážkou 0:1,“ hodnotí zápas na Letné Jindřich Trpišovský.

„Utkání rozhodly dva klíčové momenty, nejdříve naše neproměněná gólovka hned na začátku, která by potvrdila dobrý výkon a poslala nás do vedení. Nedali jsme ji ale, druhým klíčovým momentem pak bylo vyloučení. Byl to těžký zápas ve venkovním prostředí, když hrajete o jednoho méně a hned z té situace inkasujete gól, je to pro tým velká rána. Už to pak pro nás bylo hodně těžké. Teď je repre pauza, kluci se rozjedou do národních týmů a my musíme makat dál. Za čtrnáct dní to bude pryč, máme doma Liberec a čeká nás několik těžkých zápasů v řadě. Potřebujeme dát dohromady alespoň jednoho stopera, nebo na něj za těch čtrnáct dní někoho naučit. Tým se ale v pondělí rozjede, posledně nás zbylo šest, tak nevím přesně, kolik hráčů nám tu zůstane teď,“ říká trenér sešívaných.

Kúdela trénoval s injekcemi, hrát ale ještě nemůže

Druhou žlutou a následnou červenou kartu uviděl Aiham Ousou ve 41. minutě, kdy nešťastně fauloval na hranici velkého vápna. „Je to mladý hráč, učí se, situaci ale zase předcházela věc, kdy jsme měli na půlce udržet balon. Místo toho přišla ztráta, Aiham řešil situaci za někoho jiného. Samozřejmě se žlutou kartou je každý faul na této pozici citlivý, i kvůli našemu stylu. Pamatuji si, že jsme před měsícem stahovali o poločase i Tarase, protože měl žlutou kartu. Pro to, aby mohl hrát Ondra Kúdela, se dělalo maximum. Trénoval v týdnu i s injekcemi na bolest, ani to ho ale nepustilo do maximální rychlosti a zrychlení, těžký zápas ještě hrát nemůže. V pátek už bylo jasno, že nebude moct nastoupit,“ přibližuje kouč Slavie.

V utkání padla řada karet, sešívaní byli rozhodčím napomínáni hned osmkrát. „Je to hodně. Nevím ani, kolik jich padlo celkem, žluté karty by ale měly být za tvrdé zákroky, ne nějaké nesportovní chování a gesta. Alex Bah zvedne prst jako jedničku a hned dostane kartu, a pak se netrestají tvrdé zákroky, je jedno, z jaké strany. Je to bojovný zápas, žluté karty by měly být za věci, kdy se přerušuje nějaká akce, nebo je to tvrdší faul. Karty za jiné věci jsou někdy zbytečné,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

V deseti už to bylo těžké, kluci na hřišti nechali maximum

Ve druhém poločase se sešívaní snažili otočit nepříznivý výsledek, proti početně zvýhodněnému soupeři si ale příliš šancí nevytvořili. „Bylo nás o jednoho méně, přišli jsme o stopera. Střídání Dana Samka o poločase bylo taktické, kdybychom hráli v plném počtu, určitě bychom nestřídali. Sam dohrával místo Aihama na stoperu, věděli jsme ale, že budou hrozit brejkoví a rychlí hráči jako Haraslín, chtěli jsme do navíc do hry poslat Nica kvůli standardním situacím. To se povedlo, nejnebezpečnější střelu měl on. Čistého času se ale v posledních dvaceti minutách hrálo méně, vypadli jsme proto trochu z tempa. Sparta držela balon, nás bylo méně, ale na to, že jsme hráli v deseti, tam kluci nechali maximum. Peter Olayinka šel do utkání z voleje po měsíci a půl, nebyla to pro něj úplně komfortní situace. Zápasy se lámou v pokutovém území, proto jsme prohráli, měli jsme čtyři nebo pět situací v soupeřově vápně, gól jsme ale nedali. Klíčové jsou i standardní situace, proto Sparta vyhrála, vytvořila si šance, jednu dohrála. I když jsme si my nějaké příležitosti vytvořili, nedohráli jsme to do gólové šance a přišli jsme o míč. To nás nakonec stálo zápas,“ mrzí kouče sešívaných.

V druhé půli jsme měli netradiční rozestavení, šance jsme si už nevytvořili

Do osudného vyloučení to přitom v prvním poločase se slávisty nevypadalo špatně, trápilo je ale neproměňování slibných příležitostí. „Nemyslím si, že jsme v první půli byli horší tým. Jak jsem říkal, měli jsme jasnou gólovku, je ale možné, že až to uvidím v televizi, budu mluvit jinak. Lukáš Masopust šel sám z boku, na druhé straně si žádnou situaci nevybavuji, nevím ani, jestli Mandy musel nějak zasahovat. Sparta je samozřejmě kvalitní soupeř, hráli jsme venku, výkon ale nebyl v první půli špatný. Je pravdou, že jsme na útočné polovině ztratili spoustu míčů, z toho pak i vyplynula červená karta a inkasovaný gól. Souhlasím, že náš výkon měl být lepší, nebyl top, nesouhlasil bych ale s tím, že jsme byli horší. V druhém poločase nás bylo o jednoho méně, hráli jsme navíc v hodně netradičním složení. Sparta opticky měla spoustu situací, kdy jsme mohli inkasovat druhý gól, to jednoznačně. Myslel jsem si, že alespoň jednu nebezpečnou situaci si vytvoříme. Bylo tam sice pár střel zpoza vápna a jedna špatně vyřešená situace z boku, zápas ale rozhodly prohrané útočné souboje. Nedokázali jsme se kvůli tomu dostat do tlaku. Když nejste nebezpeční ze situace jeden na jednoho a neuhraje první míč, zvrtne se to v boj ve středu hřiště, ze kterého Sparta chodila do protiútoku,“ říká trenér Slavie.

Tabulka FORTUNA:LIGY je hodně vyrovnaná, vede Plzeň, slávisté se nacházejí na průběžném třetím místě, k dobru ale mají dohrávku s Olomoucí. „Bude to boj, už před sezonou jsem říkal, že letos bude špička hodně vyrovnaná. Plzeň má nesmírně zkušený a kvalitní tým s dobrým trenérem, musí se s nimi jednoznačně počítat, což dokazují. Bude to boj o každý bod a ztrátu v tabulce, budou rozhodovat vzájemné zápasy, nebude to odtržené jako loni. Bude to boj, pro lidi a ligu je to jen dobře, my musíme makat, budovat a uzdravit nebo dotrénovat některé hráče. Fotbal je náročný, potřebujeme se dát dohromady a být připravení na všechny zápasy, žádný není jednoduché zvládnout,“ ví kouč Slavie.

Soustředíme se na věci, které můžeme ovlivnit

Po porážce v derby skončila historická série padesáti čtyř zápasů bez prohry, stejně jako i šňůra čtrnácti derby bez porážky. „Pro mě ty série nic neznamenají. Ztratili jsme tři body, prohráli jsme zápas, který se počítá do tabulky. Žádné série vám do tabulky body nepřidají. Jediné, co se ve fotbale počítá, jsou body, vítězství a zvládnuté zápasy. Pro mě je rozhodující to, že jsme ztratili tři body a náš konkurent v tabulce má o tři navíc. To je jediné, co je pro mě důležité. Koukám na věci, které můžeme ovlivnit – uzdravit hráče, sladit tým a zapracovat na nějakých věcech. To je jediné, na co se musíme soustředit. Jsme v trochu jiné situaci, než jsme byli před sezonou. Počítali jsme s určitým složením v defenzivě, které teď není. Pro nás je to práce každý den. Pro kluky to není jednoduché, protože trávíme spoustu času na videu, pitváme se v nějakých situacích, které tolik v loňské sezoně nebyly. Že skončily série mi je teď jedno. Jediné, co mě mrzí, je, že jsme prohráli zápas, prohráli jsme 300. derby. Jestli to souvisí s nějakou sérií je nepodstatné,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články