Samkova čísla jsou obdivuhodná, Kuchtovi tým věří | SK Slavia Praha
Více

Samkova čísla jsou obdivuhodná, Kuchtovi tým věří

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po výhře nad Hradcem Králové o probuzených střelcích, nedostatcích v defenzivě, formě Dana Samka s Janem Kuchtou i nadcházejícím derby.

„Pomohl nám rychle vstřelený gól. Na Hradec jsme se upozorňovali, že má velice dobrou formu, v posledních pěti soutěžních zápasech má pět výher bez obdrženého gólu. Hrají velice organizovaně a dobře, mají dobré výsledky a nedostávají branky. Věděli jsme, že nás čeká těžká práce, i když ta chyba před prvním gólem nám hodně pomohla. Hráli jsme hodně dobře, bohužel jsme ale zahazovali vyložené šance, které jsme si vytvořili. A také jsme přehrávali některé situace u soupeřova vápna. Tím jsme přicházeli o míče a Hradec se dostával do brejků, soupeř se tak postupem zápasu zlepšoval, my naopak trochu zhoršovali. Hradec měl dvě zajímavé možnosti, nám se ale podařilo dát gól na 2:0 do šatny. Pak se nám povedl vstup do druhé půle, a to gólově i herně. Zápas se definitivně zlomil po čtvrtém gólu, utkání jsme ale dohráli hrozně. Posledních dvacet minut výkon nebyl dobrý, vůbec se mi to nelíbilo, ani střídající hráči nepřinesli to, co měli. Celkově šel náš výkon dolů, měli jsme sice jednu gólovku, ale hráli jsme dost rozháraně po celém hřišti. Otáčeli jsme balon, nedokázali jsme ho ale efektivně dostat na středovou řadu a ztráceli jsme míče. Vyvrcholilo to varováním a pak laciným gólem, což byl vrchol. Šli jsme zády od situace a ani si nevšimli, že se už rozehrál roh. To nás nakonec potrestalo. Celkově je to za mě důležité vítězství, výsledek vypadá jednoznačně, ale nerodil se lehce. Hradec má velkou kvalitu, je to skvěle organizované mužstvo s několika výbornými hráči, těžce se proti nim hraje. Jsou dobří v defenzivě, mají i nebezpečné standardky. Je to silné mužstvo, což tady potvrdili. Přesto mě mrzí, jak jsme po zisku zaslouženého vedení zápas v posledních dvaceti minutách dohráli. Byla tady skvělá kulisa, přišlo hodně lidí, kteří si takový konec zápasu nezasloužili,“ říká po výhře nad nováčkem soutěže Jindřich Trpišovský.

Začali jsme proměňovat šance, kluci se po létě dostávají do pohody

Sešívaní se v posledních kolech prezentují ofenzivním fotbalem, ve čtyřech zápasech v řadě vsítili vždy alespoň tři branky. „Je to situacemi, do kterých se dostáváme. Mužstvo se oproti loňsku trochu změnilo, máme jiné typy hráčů v ofenzivě i defenzivě. To nám přináší větší kreativitu a zapojení hráčů do ofenzivy. Na druhou stranu zase vznikají určité situace v defenzivě, které se nám moc nelíbí. Jsem rád, že jsme dali tolik gólů. I na začátku sezony jsme měli řadu šancí, teď se nám je daří proměňovat a hlavně dávat první příležitosti na 1:0. Je i velká síla kluků z lavičky, hlavně si ale myslím, že se hráči zlepšují. Řada z nich už je v lepší pohodě, postupně se do toho dostávají po tom atypickém létu. Hráči, kteří byli zranění, se trochu dostávají z tréninkového manka, máme kam sáhnout. Branky jsou rozložené mezi více střelců, i když Hradci dal samozřejmě dva góly Kuchtič. Tím, že je Schranzík univerzál, máme možnost mít více ofenzivních hráčů na trávníku. Mužstvo si už také trochu sedlo po rotacích, které byly na začátku sezony šílené. Trochu šetříme stopery Aihama Ousoua a Tomáše Holeše, protože to jsou naši jediní stopeři, i proto jsme je nebrali ve středu do Velvar. Teď je čekají tři zápasy během sedmi dnů. Celkově i posily jsou už více v pohodě, jako Schranzík i Ubong Ekpai, za což jsem rád. Kvůli změnám v defenzivě ale povětšinu času nemáme na trávníku klasickou šestku, Holy hraje na stoperu a Hromadič je zraněný,“ přibližuje kouč Slavie.

Na defenzivě musíme zapracovat, ne každý zápas dáme čtyři góly

V defenzivě to Slavii místy skřípe, čisté konto udržela naposledy v zápase s Baníkem v průběhu srpna. „Ideální scénář je, že góly dostávat nebudeme. Nejde ale ani tak o ně, ale o situace, které jsou jimi potrestané. Typologie týmu je samozřejmě vynucená tím, že není k dispozici Taras, se kterým jsme tři čtvrtě roku pracovali, než se dostal do potřebného laufu, a teď nám vypadl. Chybí také Kudy a Koli, v posledních letech nám celkově odešlo hodně defenzivních hráčů, ať už Zimič, Suk, Cuf, Simon Deli, Alex Král nebo Míša Ngadeu. Za uplynulé tři roky převažují odchody defenzivních hráčů, teď se do toho navíc přidala zranění. Hráči si musí zvyknout na určité schéma, například Aiham Ousou je tady ale jen tři měsíce a hraje skvěle. Je ale vidět, že ještě nemá potřebné automatismy, při hře hodně přemýšlí, kam se postavit a koho si přebrat. Celkově se trochu změnila typologie týmu, odešli ‚psi obranáři‘, ti, co teď zabudováváme, jako Sáma, Aiham nebo Alex Bah, jsou hodně silní především dopředu a na míči. V defenzivě ale někdy nedělají ta rozhodnutí, která bychom ideálně chtěli. Pokud se podíváme na nuly v minulé sezoně, byly ještě podpořené prací Hromadiče nebo Holyho na pozici šestky, která nám teď chybí. Někdy nám vázne i komunikace. Jsou to věci, na kterých je třeba pracovat a zlepšit je, protože si nemůžeme myslet, že budeme v každém zápase dávat tři nebo čtyři góly a vytvářet si sedm nebo osm vyložených šancí. Někdy je to i o odpovědnosti, kterou je také třeba zlepšit. Když jsme hráli s Unionem, strašně těžký zápas s bundesligovým soupeřem hrajícím na dva útočníky, dokázali jsme ho zminimalizovat, i když jsme většinu zápasu hráli proti deseti. Celkově je to věc, o které víme, musíme na ní dělat a zlepšit ji,“ má jasnou trenér sešívaných.

Samek rozjel všechny nebezpečné akce, má ale na čem pracovat

Ve středu zálohy v posledních zápasech září teprve sedmnáctiletý Daniel Samek. „Je to vždy o té typologii, máte nějaký materiál, ze kterého je nutné upéct to nejlepší. Holyho jsme předělali z beka, protože jinde v lize takový hráč nebyl a zvenku jsou hrozně drazí. Na tomhle postu hledá každý klub hráče, který umí jak bránit, tak dát gól. A je navíc silný v soubojích. Dan Samek tady má pár startů, přesto už na něj je velká poptávka ze zahraničí. Každý hledá hráče na tenhle post, jakmile se nějaký objeví, je o něho okamžitě velký zájem. U Sama bychom potřebovali přehodit brány z jihu na sever, protože góly zatím dává pouze na jižní bránu. Je to ale něco za něco, protože v té defenzivní činnosti nemůže být úplně stoprocentní, zase nám ale dává velkou variabilitu v rozehrávce, skvělé přebírání míče a rozhodování. V první půli rozjel snad všechny naše nebezpečné akce, Kuchtičovi dával gól do finále. Je to o rotaci, až se do středu vrátí Holy nebo Kuba Hromada, může hrát o něco výše, nebo třeba i úplně nahoře. Čísla má na svůj věk obdivuhodná, v té konkurenci za do dobře vzal. Je to ale chytrý kluk a ví i o těch negativech, na kterých je třeba pracovat. Stále hledáme silného hráče typu Suka nebo Alexe Krále, je ale obtížné takové kluky přivést, zatím se to nesešlo. Vždy jsem říkal o Sukovi, že je výjimečný, už ve Slavii patřil na svém postu podle dat mezi dva nejlepší hráče v Evropě. Teď to v Anglii potvrzuje. Je to unikát, vždy jsem říkal, že máme být za takového hráče ve Slavii rádi. Nadstandardního hráče v ose hřiště chce mít každý, hodně špatně se takový nahrazuje,“ říká Jindřich Trpišovský.

V derby snad uvidíme dobrý fotbal a hodně gólů

Slávisty před reprezentační přestávkou čeká náročný program. Ve čtvrtek v Holandsku hrají druhé kolo Evropské konferenční ligy a v neděli 300. pražské derby. „Teď se těším do Rotterdamu, protože nás tam čeká velký zápas na skvělém stadionu. Koukal jsem na jejich zápas, který během deseti minut ve skvělé atmosféře otočili z 2:3 na 5:3. Hlavně nás čeká evropské vystoupení a následně derby, teď přemýšlíme hlavně nad čtvrtkem. Všichni se tam těšíme, hrají atypický styl fotbalu, mají velkou ofenzivní sílu. Chtěli jsme zvládnout zápas s Hradcem, postoupil z druhé ligy a podobně jako Pardubice loni přišel zajímavý tým, který nemá taková jména v sestavě, ale celkově ten tým ladí a je velice nepříjemný. Trenér tam v létě udělal obrovský kus práce. V zápasech, co jsem viděl, od začátku sezony nabyli horším týmem. I když jsme dali gól v páté minutě a skončilo to 4:1, tak si bodů vážíme. Chceme se připravit na čtvrtek a pak přijde derby. Bude to rychlý přechod a všichni víme, že to je největší zápas v Česku. Nebude to nic jednoduchého, Sparta dává hodně gólů, teď vstřelila pět venku. Je předpoklad, že by to mohl být dobrý fotbal s hodně góly na obou stranách. Zápas s Hradcem je důležitý z dlouhodobého kontextu a na čtvrtek nebo neděli to nebude mít žádný vliv,“ vysvětluje trenér sešívaných.

Kuchta je konečně zdrav, mužstvo mu věří

Dvakrát se v zápase proti Hradci prosadil útočník Jan Kuchta, který se trefil ve třech soutěžních zápasech v řadě. „Honza je v první řadě zdravý, což je pro něj nejdůležitější faktor. Je to komplexní hráč, který potřebuje hrát ve velké intenzitě a ve velkém pohybu. Musí mít sílu na svůj způsob hry. Řekl bych, že se blíží optimu z loňské sezony. Zdravotní problémy, které měl, byly vleklé, různě nám z toho vypadával, byl na infuzích a tak dále. Je v optimální psychické i fyzické pohodě, což spolu souvisí. Může hrát ten fotbal, který hraje. Mužstvo mu zase věří, od toho se to odvíjí. Byl zase odměněn za tvrdou práci, první gól byl jeho klasika. Odrazilo se to přímo k němu, ale byl tam, má pohyb a kapacitu, aby byl ve správných prostorech a dohrával to. Hraje velice dobře, je prospěšný pro naši hru. Když odešel, tak jsme si trochu zvykali na jiný styl útočníka. Ukázal i sílu pod hrotem v minulých zápasech, což mu ještě víc vyhovuje, když hrajeme proti třem stoperům. Teď tam byl deset minut a hned se dostal do gólovky z druhé vlny. Je na dobré cestě, jak ho znám, tak má teď nejlepší rozpoložení. Teď je na nás a na něm, aby si ho zase udržel a pokračoval v tom, protože pak patří mezi nejlepší ligové hráče,“ uzavírá trenér Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články