Rozhodl týmový výkon, situace se stopery je vážná | SK Slavia Praha
Více

Rozhodl týmový výkon, situace se stopery je vážná

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po vysokém vítězství 5:1 ve vršovickém derby o dobrém výkonu obou týmů, střídání do druhé půle, produktivitě i problémech v obraně, které ještě umocnilo zranění Ladislava Takácse.

„Za mě se jednalo o dobrý zápas ve skvělé kulise. Hrál se dobrý fotbal, padlo šest gólů a v obou vápnech byla spousta nebezpečných situací. I Bohemka v druhé půli trefila břevno a Mandy jí chytil pár šancí, my také mohli dát více gólů. Do zápasu v Dolíčku jsme vstoupili nejlépe za poslední dobu, pak ale byla standardka, před kterou se Laco zranil a my byli v deseti. Po sérii odrazů to Chramosta propálil a my prohrávali, Bohemka navíc hodně běhala a napadala, bylo těžké se kombinačně prosazovat. I když jsme měli pár situací z pravé strany, gól jsme nedali. Ve druhé půli jsme naštěstí stupňovali tlak, měli hodně hráčů ve vápně a byli produktivní. Jsme rádi, že jsme vyhráli, byl to těžký zápas. Výsledek 5:1 teď vypadá jednoznačně, stojí za tím ale hodně úsilí, dobrý způsob hry Bohemky a náročný zápas,“ říká po vysokém vítězství sešívaných Jindřich Trpišovský.

Situace se stopery je kritická, zbyl jen Ousou

Stoper Ladislav Takács musel z utkání odstoupit už po dvaceti minutách. „Je to svalový problém na stehně, prognózy jsou, že by v něm nemusela být trhlina. Jedinou pravdu má ale rezonance, na kterou teď Laco jede. Ta odhalí, jestli tam není nějaká větší nebo menší trhlina. Strašně těžko se to teď hodnotí, v dohledné době to ale asi v pořádku nebude,“ mrzí kouče Slavie, který řeší akutní problém s nedostatkem stoperů.

„Lítá mi to v hlavě, přemlouval jsem o půli Přému Kováře, jestli si to nechce zkusit, je takový soubojový (smích). Je to pro nás složitá situace, čeká nás ještě spoustu zápasů, do toho dvě repre pauzy. Kluci jako Holy nebo Aiham, kteří jezdí na nároďáky, čeká do konce roku ještě třeba pětadvacet zápasů, což je strašná porce. Z jasných stoperů je zdravý jen Aiham, který je tady tři měsíce, do toho je navíc zraněný i Koli. Vzadu jsme rozbití, nějaké varianty samozřejmě ještě jsou, budeme na nich pracovat. Situace je ale kritická, protože se opíráme v podstatě o jednoho hráče,“ říká trenér sešívaných.

Střídání nebyla kvůli výkonu, měnili jsme způsob hry

O poločase, po kterém šli slávisté do kabin za stavu 0:1, měli sešívaní trenéři napilno. „Hodně jsme se bavili o taktických věcech a způsobu hry, který Bohemka produkovala. Někde nám to dělalo potíže, jinde se to naopak dalo využít, což se nám v první půli nedařilo. Udělali jsme nějaké personální změny a poslali do hry vápnové hráče. Měli jsme určitá dilemata, jako jestli vystřídat Masa nebo Alexe Baha, ani Dan Samek nehrál špatně. Střídání nebyla kvůli výkonu, ale proto, že jsme potřebovali změnit herní schéma a dostat do hry určitou typologii hráčů. Bavili jsme se o tom, že zápas byl hodně náročný a musíme přidat ohledně driblinku a nasazení, což pak skvěle předvedli Ivan Schranz, Šéva a další. V první půli byla Bohemka dravější, více běhala a opticky nás dokázala ubránit, koukali jsme proto na to, jak zvládnout druhý poločas než na to, co se dělo v tom prvním,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

„Utkání rozhodl týmový výkon, jednoznačně. Zápas vyhrál tým, nechci hledat, jestli přišli noví hráči nebo nějací odešli, ani co se změnilo. Zápas otočil celý tým, všichni, co byli na hřišti i ostatní, kteří nehráli a kluky povzbudili. Všichni jsme cítili, že první půle z naší strany nebyla špatná, ale musíme zkrátka přidat. V pohybu, ofenzivě i defenzivě jsme přidali desítky procent, jen posledních osm nebo deset minut jsme byli dozadu laxní, nechali jsme tam Mandyho samotného. Bohemka měla dvě nebo tři gólovky. Dozadu jsme to vyztužili Ibrou Traorém, Kuchtič měl koňara a potřeboval jít dolů, přesto pak měla Bohemka ve středu hřiště hrozně moc místa,“ má jasno kouč sešívaných.

Body jsou navíc, důležitá je pro mě práce hráčů

Radost naopak slávistickému realizačnímu týmu může dělat ofenziva, gólově se proti klokanům prosadili všichni útočníci na trávníku. „Není to jednoduché, někteří hráči jako Standa Tecl to odnesli na poslední chvíli. Na lavičku se ale bohužel vejde jen šest hráčů, program je tak nahuštěný, že je velmi důležité, aby hráči zvládali své úkoly. Každý zápas má nějakou typologii, není to jednoduché, jsme ale ve velkém klubu, který potřebuje výsledky a určité hráče. Je dobře, že kluci se o místo dělí, Ivan Schranz i Kuchtič jsou navíc variabilní, Honza hrál druhý poločas skvěle na desítce. Je možné, že některý z krajních hráčů bude muset alternovat na stoperu, takže se to zase posune. V sezoně je úspěšný ten tým, který se s takovými věcmi a těžkými situacemi dokáže vypořádat a má kam sáhnout. To je zkrátka úděl velkého klubu, spousta hráčů si to tady uvědomuje. Na hřišti by chtěl být každý, intenzita a porce zápasů je ale taková, že je to potřeba. Málokdy to bývá tak, že vám z každé řady vypadne jeden hráč. Pamatuji si, že před dvěma lety jsme na začátku sezony měli tři útočníky a po měsíci pak ani jednoho. Teď máme naštěstí všechny vepředu zdravé a musíme si naopak nějak poradit s defenzivou,“ ví trenér Slavie.

První gól v sešívaném si připsal Michael Krmenčík, další branku přidal i průběžně nejlepší kanonýr soutěže Ivan Schranz. „Pro mě je důležitá práce hráčů, body jsou vždy navíc. Pro pocit toho hráče je ale samozřejmě dobré body mít, na Bohemce navíc byly důležité, protože jsme prohrávali. Ať už gól, áčko nebo i předfinální přihrávka je důležitá. Mně je úplně jedno, kdo góly dá, ať klidně tři trefí třeba Bóřa, což se teda asi nikdy nestane,“ usmívá se kouč sešívaných.

Schranz je komplexní hráč, čísla hovoří za vše

Právě Ivan Schranz, který pod trenéry dostává důvěru především na křídle, se po letním příchodu z Jablonce prezentuje skvělými výkony. „Doufám, že se mu ještě někdo dorovná nebo i předskočí. Nerad to hodnotím, někteří hráči to někde mají složitější, mají třeba větší konkurenci. U Ivana čísla hovoří za vše, u něj ale nejde jen o to, ale o celý jeho přístup k fotbalu, osobnost a charakter. Má už něco za sebou, něčím si prošel a ví, jak to ve velkém klubu chodí v jakékoliv pozici. Nejde jen o výkonnost na hřišti, zapadl rychle do týmu, jsem rád, že to potvrzuje i z levého křídla. Hodně lidí od toho odrazovalo, že je pouze útočník nebo podhrotový hráč a nic jiného. Já u něj ale vidím sílu na straně, když to má navíc přes nohu, může se lépe dostat do zakončení. Je to komplexní hráč se vším všudy, jsem rád, že přišel, bylo to nejlepší řešení pro všechny. Jak pro Ivana, tak pro Jardu Zeleného, který hraje pravidelně ligu i poháry, tak i pro Slavii a Jablonec. Byla to win-win výměna, po které jsou všichni spokojení,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články