Jeden gól za dva zápasy je málo. Soupeř ukázal zkušenost | SK Slavia Praha
Více

Jeden gól za dva zápasy je málo. Soupeř ukázal zkušenost

Trenér Jindřich Trpišovský hodnotil po vypadnutí s Ferencvárosem příčiny neúspěchu, vyhlídky před bojem o Evropskou ligu, stav kádru i ambice do zbytku sezony.

„Vždy postoupí tým, který je momentálně v lepším rozpoložení. Hraje se na kvalitu provedení, v obou zápasech jsme měli více šancí, ve všech ofenzivních metrikách výkonu jsme v obou zápasech zvítězili nebo byli výrazně lepší. Fotbal se ale rozhoduje v pokutových územích, kde jsme za více jak sto osmdesát minut nedali více než jeden gól. Byl to vyrovnaný dvojzápas, troufnu si ale říci, že postoupil šťastnější tým. Dostali jsme gól z penalty a dali si vlasťnák, svoje šance jsme navíc neproměnili. Ruku v ruce jde sportovní kvalita a štěstí, které bylo na straně soupeře,“ říká po vyřazení z bojů o Ligu mistrů trenér Jindřich Trpišovský.

„Soupeř měl zkušenosti z minulého roku v Champions League, je to maďarský mistr, takže se samozřejmě jedná o kvalitní tým se zkušenými hráči. V tom dvojzápase to bylo vidět, udělali minimum chyb. Je to tým na podobné úrovni se soupeři, které jsme v Evropě potkávali loni a předloni. Mají spoustu kvalitních hráčů, kteří jsou velice silní s balonem. Potvrdilo se to, co jsem říkal před vzájemným dvojzápasem, dopředu mají silné a velice kvalitní hráče,“ dodává na konto Ferencvárose kouč Slavie.

Lidé i tým si zasloužili prodloužení

Sešívaní v domácí odvetě předvedli kvalitní výkon, pouze jedna vstřelená branka ale k postupu nestačila. „Je to pro mě zklamání, panovala výborná kulisa a byl to skvělý zápas. K postupu nám chyběl krok, bohužel chyby, které jsme udělali v Budapešti, nás dostaly do těžké pozice. Dnešní výkon to ale mohl úplně smazat, chyběl nám bohužel jeden gól. Kdyby utkání šlo do prodloužení, měli bychom více sil. Za mě se to kouše hůře než loni v Midtjyllandu, kde to bylo hodně vyrovnané a náročné. Teď převažuje zklamání, že jsme za sto devadesát minut zápasu dali jeden gól. V samotném závěru jsme navíc měli vyloženou pozici na vápně, ze které jsme netrefili bránu. Je to velké zklamání, lidi, kulisa i tým si prodloužení zasloužili,“ ví trenér sešívaných.

Slavia tak bude pokračovat do závěrečného předkola bojů o Evropskou ligu, ve kterém se utká s Legií Varšava. „Nebude to nic jednoduchého, máme ale zkušené hráče i realizační tým. První zápas hrajeme doma, teď je nejdůležitější zvládnout ligu. Uvidíme, jak to bude se zraněnými hráči. Musíme se připravit hlavně na Boleslav, pak se budeme připravovat na ten první domácí zápas. Bude nás čekat další válka, podobný zápas jako s Ferencvárosem, ať tak nebo tak s mistrem své země,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Poskládat soupisku na další předkolo bude velká alchymie

Slavia z posledních čtyř pokusů o postup do základní skupiny Ligy mistrů uspěla pouze jednou, když před dvěma lety vyřadila v závěrečném předkole rumunskou Kluž. „Vždy to bylo rozdílné, příčiny byly vždy někde jinde. Do té soutěže chce každý, soupeři jsou nejlepší týmy svých zemí. Vždy nám chyběl krůček, je to i o souhře a připravenosti, lépe zvládáme zápasy v průběhu sezony než na jejím začátku. Přitom ale víme, že první vrchol přichází už v srpnu. Kluž i Midtjylland byly rozdílné zápasy, v obou případech ale platilo, že ve skupině jsme vždy podávali lepší výkony než v předkolech,“ říká trenér Slavie.

Po vypadnutí z předkol Ligy mistrů je možné, že v sešívaném kádru nastanou některé změny. „Bude se dělat nová soupiska, přijdou nějaké změny, Honza Bořil už trénuje, zranil se Peter Olayinka. Měli jsme sen, chtěli jsme postoupit, od Ligy mistrů nás dělily čtyři zápasy, věděli jsme, že to bude složité, bylo to 50:50. První krok se nám nepovedl, teď chceme do Evropské ligy, kterou jsme hráli tři roky po sobě. Jsme dva zápasy od cíle, ne snu, nic se za mě nemění. Chceme jít do Evropy, to je jediné, co za sebe můžu říct. Přestupní trh se teprve rozbíhá, je zájem o některé hráče a o přestupy nebo hostování do zahraničí. Je tu ale řada zraněných, kteří teď těžko někam odejdou. Čeká nás nesmírně důležitá kvalifikace, možná přijde na někoho nabídka a on odejde, máme krátký čas na poskládání soupisky, je to velká alchymie. Ubong Ekpai například vypadá na tréninku skvěle, nevešel se ale na soupisku, protože jsme potřebovali křídla, která dokáží nastoupit i na jiných postech. Pro mě to nejdůležitější teď bude co nejlépe složit soupisku pro dvojzápas kvalifikace,“ přibližuje kouč sešívaných.

Je důležité, aby lidé měli na koho chodit

Prioritou pro Slavii nyní je postup do základní skupiny Evropské ligy. „Budu rád za velké zápasy v Evropské lize, které jsme tam už zažili, skupiny s velice zajímavými soupeři. Případně postup do jara s vynikajícími zápasy, pro lidi a fanoušky zajímavé duely. Dívám se na to, abychom do Edenu dostali Evropskou ligu, šest dobrých zápasů a možnost případně postoupit dále do jara, pokud na to tady bude kádr. Bojujeme o Evropu, všichni víme, co jsme tam už zažili, letos by to snad mohlo být i s diváky. Evropská liga je skvělá soutěž, klubové i národní koeficienty vidíme, i do ní bude čím dál těžší se dostávat. Ohledně financování klubu nejsem ten, kdo by za to měl mluvit, na to neumím odpovědět,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Champions League je krásná soutěž, moc českých týmů a moc často ji nehrálo, je těžké a bude čím dál tím těžší se tam dostat. Byla to obrovská touha týmu, hráčů i trenérů, moc kluků, kteří ji před dvěma lety zažilo, už tady ani není. Evropská liga je soutěž, kde hrají velké týmy, Chelsea, Arsenal, Leicester. Je otázka, nakolik je reálné mít cíl dostávat se do Ligy mistrů. Loni jsme vypadli s Midjyllandem, i tak jsme ale získali velké peníze a zhodnotili hráče, je potřeba aby se v Evropě hráči ukázali, pak mohou přijít zajímavé nabídky a prodeje. Musí být souhra ligy Evropy i repre, kde musí hrát dobře,“ dodává kouč Slavie.

Rozhodující událostí předkola byl druhý gól v Budapešti

Příčinou neúspěchu proti Ferencvárosi byly dle trenéra sešívaných zejména neproměněné šance a zbytečný druhý gól inkasovaný v Budapešti. „Když si projedu dnešní zápas, který byl ovlivněn prvním výsledkem, byli jsme lepší v obou poločasech. I v Budapešti jsme byli první poločas paradoxně lepší, pak dvacet minut horší a pak zase lepší. Když se sečte všechno, poměr střel na bránu, počet šancí atd., těžko najdete na evropské scéně zápas, kde budete mít dvacet střel a sedm gólových šancí jako dneska. Vytěžit jeden gól je málo, rozhodující byl asi už ten druhý gól v Budapešti, pokud na hřišti soupeře jeden dostanete, musíte prostě nedostat druhý, pokud první zápas prohrajete, musí to být o gól. Mrzí mě výpadek v druhém poločase prvního zápasu, udělali jsme penaltu, plus tam byla další šance, tam se to hodně lámalo, hrozně nás to ovlivnilo,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články