Potřebujeme komplexní výkon. V sestavě budou změny | SK Slavia Praha
Více

Potřebujeme komplexní výkon. V sestavě budou změny

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil před odvetou s Ferencvárosem o přípravě na zápas, poučení z chyb, zdravotním stavu kádru i rozpoložení týmu před jedním z klíčových duelů sezony.

„Samozřejmě jsme první utkání několikrát viděli, rozfázovali jsme si ho. Musíme se zlepšit v pokutovém území a předfinální fázi. Víme, že dobrých pozic jsme v prvním i druhém poločase měli hodně. V první půli jsme ale při centrech často trefovali soupeře nebo odevzdávali míče gólmanovi do ruky. Někdy nám, jako například Kuchtičovi, chyběl do gólové šance krok. V druhé půli jsme sice byli o něco přesnější, Ivana Schranze ale vychytal gólman, střela Alexe Baha skončila na tyči a Peter Olayinka hlavičkoval v dobré pozici mimo. V úterním zápase si podobné pozice opět musíme vytvořit, ale musíme se zlepšit v pokutovém území, kde musí být více hráčů, lepší výběr místa a je třeba zpřesnit rozehrávku. Je třeba, abychom přenesli to, co se nám daří na tréninku, do zítřejšího utkání,“ říká před odvetou s Ferencvarosem Jindřich Trpišovský.

Čas navíc jsme maximálně využili

Sešívaní využili odložení sobotního ligového zápasu s Olomoucí k důkladné přípravě na úterní ostře sledovaný duel. „Měli jsme o dva dny navíc, mohli jsme si první zápas u videa daleko více rozebrat. Měli jsme možnost si nacvičit nějaké modelové věci, jak by domácí zápas mohl probíhat. Každý den jsme se věnovali rozboru zápasu, ať to byla útočná fáze, obranná fáze nebo standardní situace a individuální výkony. Hledali jsme zlepšení, jak se dostat do šancí. Čas navíc jsme se snažili maximálně využít,“ přibližuje kouč Slavie.

Oproti středečnímu zápasu v Budapešti nastoupí sešívaní k odvetě v Edenu s několika změnami v sestavě. „Nějaké změny určitě budou, některé z nich bohužel i vynucené zdravotním stavem, což pravděpodobně bude ve dvou, možná i třech případech. Jeden hráč nenastoupí stoprocentně, u dvou dalších by muselo dojít k nějakému rapidnímu zlepšení stavu, abychom je měli k dispozici alespoň na část utkání. Je možné, že případně uděláme i nějakou změnu s ohledem na typologii zápasu. Každý den komunikujeme s naším medical týmem a uvidíme, koho nám pustí do zápasu, případně na jakou jeho část. Je dost hráčů, kteří mohou absolvovat jen část duelu, až už po kondiční nebo po zdravotní stránce,“ má jasno trenér sešívaných.

Základem je nenabídnout soupeři skórování

Slavia bude proti Ferencvárosi dohánět dvoubrankové manko z prvního utkání. „Situaci, kdy po prvním zápase prohráváme dva nula, jsme ještě nezažili. Máme ale výhodu domácího prostředí a bouřlivé atmosféry, která nám, na rozdíl od prvního zápasu, pomůže. Je to velká změna, od první minuty budeme vlastně prohrávat o dva góly a dohánět rozdíl. Musíme se tlačit dopředu, přitom ale víme, že nesmíme žádný gól dostat. To by nám ještě zkomplikovalo cestu. Chce to komplexní výkon, potřebujeme se přiblížit tomu, co jsme v Budapešti předvedli v prvním poločase, ale bez defenzivních chyb a se zlepšením v pokutovém území. Kdybychom se na hřišti v prvním utkání chovali jinak, nedělali chyby a proměnili šance, výsledek klidně mohl být i opačný. Musíme se držet toho dobrého, co jsme v zápase měli, a vyvarovat se chyb. Ferencváros měl tři velké šance, z toho dvě jsme vyrobili my, třetí jsme jim pak darovali faulem,“ říká Jindřich Trpišovský.

Zápas mám v hlavě 24 hodin denně

Přes velký tlak, který na celém týmu i trenérovi před úterkem leží, se příprava sešívaných nijak neodlišuje od normálu. „Prožívám to stejně jako vždy. Je to kvalifikace Champions League, je těžké se do ní dostat, postupem času to navíc bude těžší a těžší. Nekoukám na to, jestli je nějaká jistota Evropské ligy nebo ne, je před námi souboj s Ferencvárosem. Jeden zápas máme za sebou, druhý je před námi, a myslím si, že příprava i pocity jsou stejné. Není to dlouhodobá soutěž s možností reparátů, ve které by rozhodovala dlouhodobá forma. Kvalifikace je vždy o rozpoložení teď a tady, kdyby se ty týmy potkaly za měsíc, dva nebo půl roku, bude to vždy rozdílné. Jde o hodně, člověk na to myslí čtyřiadvacet hodin denně, na všechny možné detaily. Platí to pro všechny v realizačním týmu, neustále komunikujeme s hráči, v jakém je kdo stavu. Jste v tom celý den, ráno se s tím probouzíte a večer s tím usínáte. Myslím si, že je to normální, podobné to bylo i s kvalifikacemi o Evropskou ligu v Liberci i se všemi kvalifikacemi tady ve Slavii,“ přibližuje trenér Slavie.

„V uplynulých čtyřech dnech jsme měli dost práce. Spousta kluků neabsolvovala přípravu, máme spoustu nových hráčů a práce je proto hodně. Kluci, kteří jsou tady, jsou zvyklí na svůj režim, ve kterém pokračujeme dále. Kromě toho jsme měli řadu rozborů, Ferencváros jsme konečně viděli v nějakém těžším zápase v této sezoně, když navíc vidíte konfrontaci s vlastním týmem, materiálu máte mnohem více. Čas jsme využili pracovně, abychom byli co nejvíce připravení na utkání,“ dodává kouč sešívaných.

V optimálním stavu bychom měli být za měsíc

Slávisté se po krátké letní pauze jen pomalu dostávají do optimální kondice. „Doufám, že návrat do formy bude trvat kratší dobu než loni. Víme, jak jsme na tom byli na začátku sezony v kvalifikaci proti Midtjyllandu a pak v zápase v Beerševě. Až po nějakých dvou měsících jsme se posunuli opět k dobrým výkonům v Evropské lize, které nám pomohly postoupit dále. Letos je to ještě komplikovanější kvůli zdravotnímu stavu. Někteří kluci ještě před dvěma týdny byli na dovolené a je jasné, že je potřeba nějaká pauza, jakou mají například kluci v Anglii v přechodném a přípravném období. To teď ale není, snažíme se to nějak urychlit, z reprezentantů třeba sedm hráčů nebude v úterý moci zasáhnout do utkání. Musíme se s tím ale vypořádat, i v ligových zápasech musí o to více zabrat kluci, kteří jsou tady od začátku přípravy. Věřím, že čas bude hrát pro nás, čím více toho odehrajeme a vrátíme se do rytmu, na který jsme zvyklí. Kluci na přípravu a volno měli místo obvyklých šesti týdnů týdny tři, nejsou v optimálním stavu. Potřebují se dostat do provozní teploty, na kterou jsou zvyklí, návrat do topu bude záviset na návratu některých hráčů. Věřím, že až tady budeme za měsíc, tak už kluci budou v optimálním stavu, ve kterém dojedou zbytek sezony,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články