Hvězdy Ferencvárose: Posila ve formě i jistý kapitán | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Ferencvárose: Posila ve formě i jistý kapitán

Slavia ve středu od 20:00 vstoupí do kvalifikace Ligy mistrů v Budapešti proti maďarským šampionům Ferencvárosi TC. Jaké jsou jeho největší hvězdy?

Maďarský mistr svoji kvalitu potvrdil už v loňské sezoně, kdy se přes všechna předkola kvalifikoval až do Ligy mistrů. Kádr po tomto úspěchu zůstal pohromadě, posílil a vyhlásil útok na druhou účast v základní skupině LM v řadě.

Ve Ferencvárosi hrají hráči z patnácti zemí a známý českému fanouškovi může být například Eldar Ćivić, který působil ve FORTUNA:LIZE, a slovenský reprezentační kanonýr Róbert Mak, který se i s pomocí polského brankáře Szczesnyho trefil na Euru proti Polsku.

Ryan Mmaee – Posila ve skvělé formě

Čerstvá posila na hrot září okamžitě po příchodu. Rodák z Belgie a marocký reprezentant přišel před sezonou z kyperského AEL Limassol za zhruba 800 tisíc Euro. 185 centimetrů vysoký forvard se ve čtyřech zápasech předkol trefil hned třikrát a dva góly připravil pro své spoluhráče.

Třiadvacetiletý střelec čtrnácti branek v loňské sezoně kyperské ligy je velmi rychlý a šikovný driblér, ale zároveň je schopný se díky své výšce prosadit i hlavou. Skvělý úvod sezony v novém angažmá podtrhl i brankou z lavičky v prvním ligovém kole, kdy se prosadil hned po šesti minutách na hřišti. Jeho branka ale Ferencvárosi k výhře nepomohla a ligovou sezonu tak otevřel porážkou 1:2 s Kisvárdou, která skončila v uplynulé sezoně na páté příčce maďarské OTP Bank ligy.

Tokmac Chol Nguen – Norský ofenzivní univerzál

Tvůrce hry Ferencvárose s keňskými kořeny fotbalově dorostl v norském prvoligovém Strømsgodset, odkud v létě zimě 2019 zamířil do Budapešti. Šikovný univerzál je průnikovými přihrávkami schopný najít své spoluhráče za obranou nebo sám obejít obránce a zakončit. V loňské sezoně se v lize trefil jedenáctkrát a v Lize mistrů gólem dopomohl Ferencvárosi k jedinému bodovému zisku (remíza 2:2 s Dynamem Kyjev). Má za sebou i první start v norské reprezentaci, v březnu nastoupil z lavičky při kvalifikační výhře 3:0 nad Gibraltarem.

Může nastoupit na obou křídlech, na desítce i na hrotu útoku, v letošní sezoně působí zejména na pozici tvůrce hry pod útočníky. Trefil se v úvodním zápase prvního předkola proti Prištině i v prvním utkání druhého předkola proti Vilniusu.

Dénes Dibusz – Kapitán a jistota v brance

Kapitán a služebně nejstarší hráč "Fradi" stojí mezi třemi tyčemi. Brankář Dibusz působí v maďarské metropoli už od únoru 2014. Od svého příchodu vychytal celkem 122 čistých kont v 286 zápasech. V loňské sezoně v lize inkasoval ve 28 zápasech 19 gólů a udržel 13 čistých kont. Ve skupině Ligy mistrů ale inkasoval sedmnáct branek za šest zápasů. V letošní kvalifikaci Ligy mistrů zatím ve čtyřech zápasech obdržel dva góly a udržel dvě čistá konta.

Vyniká zejména reflexy a chytáním na čáře, hra nohama a výběhy nepatří mezi jeho přednosti. Odchytal i 15 zápasů v maďarské reprezentaci, ve které ale v současnosti působí jako jasná jednička Peter Gulácsi, gólman Lipska. Záda mu kryje zkušený Ádám Bogdán, který má za sebou úctyhodnou kariéru na Ostrovech. Dostal se do branky v Boltonu, Wiganu, Hibernianu a i slavném Liverpoolu.

Za zmínku také stojí i albánský reprezentant Myrto Uzuni, který se za čtyři zápasy kvalifikace o Ligu mistrů stihl trefit čtyřikrát a přidal i dvě asistence pro své spoluhráče. 

Před sezonou vyměnili "Fradi" trenéra, ukrajinského kouče Serhiye Rebrova, který s týmem získal tři tituly v řadě, nahradil Rakušan Peter Stöger. Bývalý záložník má trenérské zkušenosti z německé Bundesligy, kde vedl Kolín nad Rýnem nebo Borussii Dortmund, kterou trénoval zhruba půl sezony potom, co se klub zbavil Petera Bosze. V loňské sezoně trénoval Austrii Vídeň.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články