Remíza je spravedlivá, na rekord jsme mysleli | SK Slavia Praha
Více

Remíza je spravedlivá, na rekord jsme mysleli

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po remíze na hřišti Brna nejen o průběhu utkání a červené kartě, ale i zdravotním stavu hráčů, únavě kádru, situaci v brankovišti a nadcházejícím derby.

„Zápas dostal jiný průběh po červené kartě, jinak jsme do něj vstoupili dobře, měli jsme zajímavé akce i jednu gólovku. Do červené karty byl výkon dobrý, vyloučení z toho pak samozřejmě udělalo jiný zápas i proto, že jsme museli sahat do středu hřiště. V následujících minutách jsme předvedli zajímavé věci směrem dopředu, Martin Berkovec měl dva skvělé zákroky. V defenzivě jsme na druhou stranu měli pár situací, kterých bychom se měli vyvarovat. Paradoxně zápas nakonec skončil nula nula, v závěru oba týmy chtěly vyhrát, my jsme cítili, že nějakou branku dát můžeme, Provi se Šévou měli velice dobré věci ve vápně. Celkově je to spravedlivá remíza. A je jen škoda, že to skončilo 0:0,“ hodnotí výsledek v Brně trenér Jindřich Trpišovský.

Rekord? 37 zápasů bez prohry je unikát, něco takového chcete zvládnout

Slávisté díky remíze vytvořili český rekord v počtu zápasu bez porážky, sešívaní neprohráli už 37 utkání v řadě. „Radost máme, je to unikátní série, nikomu se to historicky nepovedlo, sedmatřicet zápasů bez prohry je v Česku unikát. Bavili jsme se o tom i v kabině, když jste krok od překonání něčeho takového, chcete to zvládnout. Spoustu věcí hrálo proti nám, únava, červená karta, absence kvůli kartám, zranění hráčů i návraty z repre. Jsem proto rád, že jsme to takhle ustáli, i když nás mrzí, že jsme nevyhráli. Na druhou stanu, zmínit musím obdivuhodný výkon některých hráčů, Provyho, který hraje v podstatě pořád, přesto měl v zápase zase spoustu náběhu a sprintů, Přéma pak vytáhl nejméně dva skvělé zákroky. Do derby máme minus dalšího brankáře, to nám samozřejmě další starosti přidělává. Ale z rekordu máme samozřejmě radost,“ přibližuje kouč Slavie.

Zápas hodně ovlivnila červená karta, kterou v průběhu první půle viděl po faulu na unikajícího Hladíka mladý gólman Matyáš Vágner. „Největší chybu jsme udělali v obraně, k téhle situaci nemělo dojít, faulovaný hráč vyhrál souboj proti dvěma obráncům, kteří šli oba do souboje a nikdo z nich to nezajistil. Vagi tam byl pozdě, chtěl hrát míč, ale soupeř si stihl píchnout. Pro Matyáše je to důležitá zkušenost,“ říká trenér sešívaných.

Vyloučení Matyáše Vágnera umocnilo problematickou situaci v brankovišti Slavie, které kvůli zranění zatím nemůže obsadit ani jednička Ondřej Kolář. „Evropa a liga je rozdíl, Vagi na Arsenalu být samozřejmě může. Máme dva trenéry gólmanů, spolu s nimi máme na rozhodnutí tři dny, bude rozhodovat terén a typ zápasu. Ve čtvrtek máme výběr, na neděli se nám možnost volby zmenší,“ mrzí Jindřicha Trpišovského.

Situaci okolo udělení červené karty si sešívaní trenéři vyříkávali během zápasu se čtvrtým rozhodčím. „Byl tam souboj Hromadiče, který šel za obranu, měli jsme zprávy, že tam byl kontakt. Ptal jsem se sudích, proč se k tomu nevrátili, faul Vagiho byl pak jasný, jen mě zajímalo, proč se nevraceli k té situaci před tím,“ popisuje kouč sešívaných.

Taras šel s výkony nahoru, bylo na něm vidět zlepšení

Do utkání proti Zbrojovce nenastoupila řada sešívaných opor, kvůli zranění chyběl i lídr defenzivy Slavie, stoper Ondřej Kúdela. „U Ondry je to podobné jako u Honzy Bořila a dalších hráčů, kteří se z repre vrátili vyčerpaní. Někteří absolvovali hodně zápasů, z nároďáku se vraceli v pět ráno, což jim moc nepřidalo. Jsou vyčerpaní, únava je extrémní, takovou jsem u některých nezažil ani v přípravě. Ondra měl ve čtvrtek volno, v pátek šel do lehkého tréninku a už mu nebylo dobře. Aktuálně má kontuzi nosu a horečky, jak to bude dál se uvidí, pravděpodobně se to ale bude muset řešit antibiotiky, takže možné ve čtvrtek k dispozici nebude,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

Do stoperské dvojice se tak místo Ondry Kúdely postavil vedle Davida Zimy Taras Kačaraba. „Chtěli jsme dostat do hry co nejvíce hráčů, kteří s námi o repre pauze trénovali, i když jich bylo asi jen šest nebo sedm. Varianta do obrany pro nás byl Simon Deli, který se ale vracel v pátek a sám říkal, že je hodně unavený. Pravděpodobně bude navíc hrát další zápasy, které nás čekají, takže jsme se domluvili, že teď hrát nebude. Je možnost, že se Zimič na Arsenalu bude muset přesunout doprava, takže se nabízelo to v Brně vyzkoušet. Taras šel navíc výkony nahoru, oproti předcházejícím zápasům bylo vidět zlepšení, i když tam samozřejmě byly dva momenty, kdy to musel zachránit skluzem, a ještě se musím podívat, jak vypadaly ty výchozí situace. Naznačil ale kvalitu v rozehrávce i práci s míčem a jeho výkon byl velice slušný,“ říká trenér Slavie.

Derby bývá nervózní, doufám ale, tentokrát uvidíme kvalitní fotbal

Sešívaní s Brnem ztratili body v obou letošních vzájemných zápasech, i první utkání v Edenu skončilo remízou. „Dlouho si nepamatuju, kdy bychom v sezoně některý tým ani jednou neporazili. Spíš je to ale souhra okolností, vždy to u nás bylo dané tím, že bylo hodně změn v sestavě. Teď byla repre pauza, domácí zápas jsme zase hráli mezi dvěma evropskými duely. Brno ale předvedlo dobrý výkon, dokázali jsme jim ve dvou zápasech dát jenom jeden gól, ať už jsou důvody jakékoliv. Tentokrát to bylo kromě vyloučení ovlivněno i hodně složitým terénem, soupeř si ale remízu zasloužil kvalitou i výkonem,“ uznává kouč sešívaných.

Za týden sešívané čeká derby proti Spartě, která v sobotu porazila na svém hřišti Teplice vysoko 7:2. „Bude to úplně jiný zápas než ten jejich proti Teplicím. Kéž by ale bylo hodně šancí a hrál se dobrý fotbal, derby bývá hodně nervózní a plné soubojů, uvidíme, jak k tomu také přistoupí rozhodčí, jestli nebude hra příliš rozkouskovaná. U nás navíc bude podobný terén, jako měla k dispozici Sparta, což nám hodně pomůže,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články