Rangers FC: Ze dna k titulu po deseti letech | SK Slavia Praha
Více

Rangers FC: Ze dna k titulu po deseti letech

Slávisté ve čtvrtek vyzvou skotské Rangers, kteří o víkendu oslavili první titul po deseti letech. Celek z Glasgow má jednu z nejbohatších historií ve světovém fotbale.

Celek Rangers FC byl založen v Glasgow už v roce 1872, čímž se řadí mezi nejstarší fotbalové kluby na světě. V roce 1888 podlehli tehdy nově založenému Celticu a dali tak za vznik jednomu z nejstarších derby v historii fotbalu – the Old Firm. Tento souboj dvou nejúspěšnějších a nejpopulárnějších skotských mužstev se hluboko zakořenil do skotské kultury i mimo fotbal.

Finalisté skotského poháru 1877 Zdroj: Rangers FC
Rangers FC finalisté skotského poháru 1877 Zdroj: Rangers FC

Old Firm derby se odehrálo k dnešnímu dni celkem 422krát, 164 zápasů ovládli modří, 159 zelení a 99 utkání skončilo nerozhodně. Derby pražských S se pro srovnání odehrálo celkem 297krát.

Osmnáct let po založení Rangers vznikla i skotská nejvyšší fotbalová soutěž dnes nazývána Scottish Professional Football League, kterou „The Gers“ hned v prvním ročníku ovládli. V sezoně 1898/99 Rangers vyhráli skotskou ligu dokonce bez jediné ztráty.

Jízda, která předcházela pádu

O téměř sto let a 38 ligových titulů později koupil v roce 1988 většinový podíl v Rangers Sir David Murray, který měl s Gers velké plány. Do klubu v devadesátých letech přicházela velká jména, modrý dres oblékal například Brian Laudrup nebo anglický reprezentant Paul Gascoigne.

Brian Laudrup
Brian Laudrup při Old Firm derby Zdroj: Rangers FC

Tým vedl i slavný nizozemský stratég Dick Advocaat. Od Murrayho převzetí do sezony 1997/98 vyhráli Rangers titul devětkrát v řadě, domácí konkurenci válcovali a pravidelně hráli Ligu mistrů.

Murray hlásal heslo: Za každých pět liber, které utratí Celtic, dají Rangers liber deset. Toto bezhlavé rozhazování dostalo klub do dluhů a skotskému fotbalu začala pomalu dominovat zelená strana Glasgow.

Vítězové skotského poháru 1996 Zdroj: Rangers FC
Vítězové skotského ligového poháru 1996 Zdroj: Rangers FC

Titul z roku 2011 tak měl pro Rangers nepříjemnou dohru, na povrh vyšly velké dluhy a neplacení daní. Murray svůj 85% podíl prodal za jedinou libru, i tak ale nový vlastník klub finančně nestabilizoval a Rangers tak kvůli dluhům v řádech desítek milionů liber putovali až do čtvrté nejvyšší soutěže. Rangers od vzniku soutěže nikdy nesestoupili, ale kvůli finančním problémům se museli s SPFL rozloučit.

Návrat ze dna

Padlého velikána převzala společnost Sevco Scotland a začala cesta zpátky na výsluní, klub začínal od nuly, původní hráči odešli a začala postupná obnova jednoho z nejstarších týmů historie fotbalu.

Na rozdíl od ostatních padlých tradičních klubů, zejména z Anglie, má tento příběh šťastný konec. Rangers během čtyř let vybojovali tři postupy a v sezoně 2016/17 se vrátili do nejvyšší soutěže po bok Celticu, který mezitím zcela opanoval skotský fotbal. Po návratu mezi elitu skončili Gers dvakrát třetí, zatímco jejich největší rival nadále vyhrával jeden titul za druhým.

Jak Stevie G zastavil nadvládu zelených

V létě 2018 sáhli Rangers ke změně na trenérském postu, k prvnímu trenérskému angažmá povolali legendárního kapitána Liverpoolu, bývalého spoluhráče Vladimíra Šmicera a vítěze Ligy mistrů Stevena Gerrarda.

Steven Gerrard na lavičce Rangers FC Zdroj: Rangers FC
Steven Gerrard na lavičce Rangers FC Zdroj: Rangers FC

Angažování legendy Reds se projevilo téměř okamžitě, v prosinci 2018 ovládli modří po sedmi letech Old Firm derby a pomalu tak nastínili nástup nových vládců skotského fotbalu. Titul ale zůstal v zelené části města, Celtic tehdy vedl Brendan Rodgers, současný lodivod Leicesteru, který sešívaní vyřadili v Round of 32 letošní Evropské ligy.

I v loňské, koronavirem zkrácené, sezoně zůstal titul Celticu, který tak letos mohl útočit na desátý ligový titul v řadě, což se ještě ani jednomu klubu z Glasgow nepodařilo. Trenérský novic Gerrard ale dekádu titulů rivalovi nedovolil. Tým, kde září hvězdy jako Ryan Kent, James Tavernier nebo kolumbijský snajpr Alfredo „El Bufalo“ Morelos, dovedl k suverénnímu titulu po deseti letech už šest zápasů před koncem sezony. Rangers v lize ani Evropské lize ještě nepoznali hořkost porážky.

Rangers FC slaví gól Zdroj: Rangers FC
Rangers FC slaví gól Zdroj: Rangers FC

Jedinou prohru v letošní sezoně zaznamenali v ligovém poháru proti St. Mirren. Do osmifinále postoupili po divoké přestřelce s belgickými Antverpami a do zápasu se Slavií půjdou po oslavách titulu, který definitivně stvrdil Celtic, který v neděli jen remizoval na půdě Dundee United. Steven Gerrard mimochodem zažil mistrovské radovánky poprvé v kariéře, jako hráč ligový titul nikdy nezískal. Celkově 55. titul Rangers upevnil jejich pozici mužstva s nejvíce trofejemi v Evropě, víc trofejí získalo ve fotbale jen egypstké Al-Ahly.

Slávisté dvojzápas s Rangers načnou ve čtvrtek od 18:55 v Edenu, utkání můžete sledovat živě na ČT Sport.

Aktuálně

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen: guláš, skákací hrad, autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Další články